image

CBS: Nederlanders weer vaker slachtoffer traditionele criminaliteit dan cybercrime

vrijdag 1 maart 2024, 10:50 door Redactie, 4 reacties

Nederlanders zijn weer vaker het slachtoffer van traditionele criminaliteit dan cybercrime, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag weten. Vorig jaar gaf twintig procent van de mensen van 15 jaar of ouder aan slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit, zoals geweld, diefstal, inbraak en vernielingen. In 2021 was dit 17 procent, het laagste niveau in tien jaar. Het aantal mensen dat in 2023 zegt slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit is daarmee weer bijna terug op het niveau van 2019, het jaar vóór de coronacrisis.

In 2021 liet ook 17 procent van de mensen weten dat ze slachtoffer van online criminaliteit waren geworden. Dat is vorig jaar gedaald naar 16 procent. Negen procent van de Nederlanders werd slachtoffer van online oplichting en fraude, zes procent van 'hacken', drie procent van online bedreiging en intimidatie, en één procent van overige online delicten, aldus het CBS. Slachtofferschap van 'hacken' is sinds 2021 afgenomen, slachtofferschap van de andere online delicten is nauwelijks veranderd.

"Aankoopfraude en hacken komen het meest voor. Bij aankoopfraude worden online gekochte producten of diensten niet geleverd terwijl ze wel betaald zijn. In het geval van hacken breekt iemand met kwade bedoelingen zonder toestemming in op een apparaat (zoals een computer of tablet) of een account (zoals een e-mail- of bankaccount). Meer mensen zijn slachtoffer van het hacken van een account dan van het hacken van een apparaat", zo legt het CBS uit.

Een vijfde van de slachtoffers van online criminaliteit geeft aan dat het online delict heeft geleid tot emotionele of psychische problemen en/of financiële problemen (21 procent). Emotionele of psychische problemen worden het vaakst genoemd: 17 procent had hier last van. Verder blijkt dat van alle slachtoffers van online criminaliteit bijna de helft (46 procent) bij een instantie heeft gemeld wat hen overkomen is. Zeventien procent deed aangifte bij de politie.

Image

Reacties (4)
01-03-2024, 12:51 door Erik van Straten
Of men is gestopt met aangifte doen van cybercrime.

Uit de Nederlandse vertaling van een deel van het recente rapport van Proofpoint leid ik namelijk iets heel anders af: https://www.infosecuritymagazine.nl/nieuws/proofpoint-s-2024-state-of-the-phish-rapport-69-van-nederlandse-werknemers-gokt-met-security-van-organisaties.

En ook onderzoekers van IBM meldden recentelijk opmerkelijke cijfers, een kritische analyse van Roger A. Grimes (met link) lees je hier: https://www.linkedin.com/pulse/credential-theft-mostly-due-phishing-roger-grimes-lq88e.
01-03-2024, 14:32 door _R0N_
Door Erik van Straten: Of men is gestopt met aangifte doen van cybercrime.


Denk je dat van elke fietsen diefstal aangifte gedaan wordt? of van vandalisme of.. nog veel meer.
01-03-2024, 15:18 door Anoniem
Door Erik van Straten: Of men is gestopt met aangifte doen van cybercrime.

Het is het CBS, met de formulering '% mensen gaf aan slachtoffer geweest te zijn van' .
Dat lijkt mij dus een enquete respons , en niet op basis van aangifte cijfers .


Uit de Nederlandse vertaling van een deel van het recente rapport van Proofpoint leid ik namelijk iets heel anders af: https://www.infosecuritymagazine.nl/nieuws/proofpoint-s-2024-state-of-the-phish-rapport-69-van-nederlandse-werknemers-gokt-met-security-van-organisaties.

En dat heeft ontzettend weinig te maken met particuliere cybercrime (zie de grafiek 'online criminaliteit' - waaronder men ook marktplaats "wel betaald en niks gekregen" vat , en bedreiging/sexting etc.
Niks technisch, niks phishing, niks hacking, gewoon betaald en bedrogen.

Zet de technische oogklep een beetje breder.
01-03-2024, 15:51 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Erik van Straten: Of men is gestopt met aangifte doen van cybercrime.


Denk je dat van elke fietsen diefstal aangifte gedaan wordt? of van vandalisme of.. nog veel meer.

Ook van zeer ernstige gewelddelicten en vormen van cybercriminaliteit wordt niet altijd aangifte gedaan. Dat heeft te maken met de wijze waarop opsporingsonderzoek de laatste twintig jaar zich ontwikkeld heeft, en door de rechter ongesanctioneerd bleef zowel in het ontvankelijk verklaren van het OM als de bepaling van de strafmaat. Daarnaast zijn opinie makende poortwachters van de democratie zoals journalisten, ernstig in verzuim gebleven bij het melden van ernstige misstanden waar zij kennis van hadden.

Het aantal aangiftes is niet representatief voor het misdaadcijfer of het functioneren van de rechtsstaat in de maatschappelijke realiteit.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.