image

Britse overheid schond privacywetgeving met gps-monitoring migranten

vrijdag 1 maart 2024, 11:40 door Redactie, 4 reacties

De Britse overheid heeft de wet overtreden door migranten via een gps-enkelband te monitoren, zo heeft de privacytoezichthouder ICO geoordeeld. Honderden migranten werden als onderdeel van een pilot op deze manier gemonitord. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde op deze manier testen of elektronische monitoring een effectieve manier is om contact met asielaanvragers te houden, het risico op onderduiken te verkleinen en te bekijken of het een effectief alternatief voor vastzetting is.

Volgens de ICO heeft het ministerie de privacyinbreuk van het continu monitoren van mensen hun locatie onvoldoende onderzocht. "Het tracken van mensen is een zeer grote inbreuk en organisaties die dit van plan zijn moeten kunnen aantonen dat er een sterke rechtvaardiging voor is", aldus de ICO. Het Britse ministerie kon niet aan de privacytoezichthouder uitleggen waarom het noodzakelijk of proportioneel was om de locatiegegevens van personen te verzamelen en gebruiken als onderdeel van de pilot. Zo kon het ministerie ook niet aantonen dat het minder invasieve methodes had overwogen.

Daarnaast moet dergelijke vergaande monitoring zijn voorzien van robuuste instructies en procedures en dat het consistent op een privacybeschermende manier wordt toegepast, aldus de ICO. Het ministerie verzaakte dit en gaf medewerkers onvoldoende instructies wanneer het noodzakelijk en proportioneel was om mensen elektronisch te monitoren. Verder bleek dat het ministerie de mensen die werden gemonitord onvoldoende informeerde over welke gegevens werden verzameld, hoe die werden gebruikt en met wie die werden gedeeld.

De pilot stopte afgelopen december, maar informatie uit de pilot is nog steeds beschikbaar voor het ministerie. De ICO heeft het Britse ministerie geen boete opgelegd. Wel een 'enforcement notice', die het ministerie dwingt al het interne beleid, toegangsrichtlijnen en privacyinformatie met betrekking tot de via de pilot verzamelde data aan te passen. Tevens heeft de privacytoezichthouder een formele waarschuwing gegeven dat als er in de toekomst op dezelfde basis gegevens worden verwerkt, er zal worden gehandhaafd. Het onderzoek van de ICO volgde na een klacht van Privacy International, dat van een krachtige beslissing van de privacytoezichthouder spreekt.

Reacties (4)
01-03-2024, 11:54 door johanw
Nou, het wordt tijd dat die allemaal naar Rwanda gestuurd worden tot hun aanvraag definitief goed of afgekeurd is. Dan hoef je ze niet meer te monitoren, als ze ontsnappen of onderduiken in Rwanda doen ze dat maar.
01-03-2024, 15:56 door Anoniem
Die gps monitoring deden ze in de UK toch gewoon per telefoon en gluren via de CCTV. Vreemd om dat enkelbanden te noemen.
01-03-2024, 16:40 door Anoniem
Door johanw: Nou, het wordt tijd dat die allemaal naar Rwanda gestuurd worden tot hun aanvraag definitief goed of afgekeurd is. Dan hoef je ze niet meer te monitoren, als ze ontsnappen of onderduiken in Rwanda doen ze dat maar.
Bah
03-03-2024, 09:15 door Anoniem
Sturen naar Rwanda is ook een schending van hun mensenrechten. Hoe kan men garanderen dat ze daar niet misbruikt worden door de autoriteiten? Als ze minderjarigen zonder begeleiding daar sturen is de kans op misbruik nog groter.Rwanda was in de jaren 90 ook geen veilige plaats en de etnische spanningen tussen de hutus en tutsis is nu alleen begraven en kan in de toekomst opduiken. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rwandan_genocide
Het kan zich dan richten op de nieuwkomers die daar gestrand worden.
Een beter oplossing is het probleem bij de bron aanpakken en die landen helpen zich te ontwikkelen, zodat ze niet hoeven vluchten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.