image

Kaspersky blijft pleiten voor internetrijbewijs

vrijdag 3 oktober 2008, 11:32 door Redactie, 19 reacties

Als het aan Eugene Kaspersky ligt, oprichter van de gelijknamige virusbestrijder, moeten mensen over een soort internetrijbewijs beschikken als ze het internet willen gebruiken. "Er moet wetgeving komen die mensen dwingt om zich veilig en legitiem op het web te gedragen," zo laat de Rus weten. Het beleid moet volgens de bevlogen Rus niet alleen worden afgesproken, maar ook gehandhaafd. Een taak die de op te richten 'Internet-Interpol' op zich zou kunnen nemen. In het verleden heeft Kaspersky al vaker laten weten dat er een internationale cyberpolitie moet komen.

Naast richtlijnen vindt hij ook dat er meer aan het onderwijzen van gebruikers gedaan moet worden. "Net als met het aanmoedigen om een gordel te gebruiken." Toch heeft Kaspersky niet de illusie dat cybercrime is uit te bannen. "Ik geloof dat we het internet veiliger kunnen maken. Er is meer dan de genoemde maatregelen nodig, meer dan een enkel bedrijf en meer dan een enkele regering. We moeten een gemeenschap van individuen oprichten die elk hun steentje aan de veiligheid van internet willen bijdragen. Zo'n gemeenschap kan en zal in de strijd tegen cybercrime in de meeste gevallen slagen."

Critici vinden de opmerkingen van de Rus dat er speciale politie moet komen om het gedrag van internetgebruikers te monitoren kenmerkend voor iemand die onder het communisme is opgegroeid.

Reacties (19)
03-10-2008, 12:11 door Anoniem
Zoals zo vaak moeten de goeden weer onder de kwaden lijden.

Het resultaat, nog meer regels, nog meer ambtenaren en nog meer frustraties.

Bovendien hoe gaan we dit controleren!!?
03-10-2008, 12:35 door Anoniem
Buiten de controle is ook het examen (wat waarschijnlijk gedaan zal moeten worden om een rijbewijs te krijgen) lastig samen te stellen. Je kan immers geen OS/Applicatie specifieke dingen vragen, want je kan iemand niet dwingen kennis op te doen van een OS/Applicatie die hij/zij niet gebruikt.
03-10-2008, 12:49 door Anoniem
have a kitkat

Onze ex geheim agent slaat een beetje op tilt, je moet de zaken niet omdraaien natuurlijk
03-10-2008, 14:03 door Eerde
Ik stel voor al het plebs maar van Internet te weren, dat zal ze leren 't tuig !
03-10-2008, 14:29 door Anoniem
Ik ben het voor de verandering, eens met Eugene; ik pleit er zelf ook al jaren voor.
En dat OS/Applicatie discrepantie verhaaltje is gewoon een dooddoener, aangezien 99 % van het 'plebs' (helaas) Windows/fOutlook/Exploder gebruikt.
Zij die dat niet doen hebben altijd een bepaalde achtergrond/reden om dat niet te doen, wat opzich al getuigd van 'advanced knowledge' en daar kunnen of; ontheffingen voor komen, of gewoon een andere examen vorm.
We hebben tenslotte b.v. ook examens voor verschillende niveaus in talen en/of studie richtingen, dus waarom zou dat mogelijk zijn voor OS/Applicatie ?!
We moeten natuurlijk geen overdreven kosten hiervoor creëren, ik persoonlijk denk zelfs dat het heel goed mogelijk is dit al op de basisschool geïntrigeerd kan worden.
03-10-2008, 14:36 door Anoniem
onzin, hoe ouder het internet wordt, hoe vaardiger en volwassener de gebruikers
03-10-2008, 15:05 door Anoniem
Door Anoniemonzin, hoe ouder het internet wordt, hoe vaardiger en volwassener de gebruikers

Overduidelijk de reactie van iemand die nog nooit op een helpdesk van een ISP heeft gewerkt ! ;)
03-10-2008, 16:09 door Anoniem
Door Anoniem
Door Anoniemonzin, hoe ouder het internet wordt, hoe vaardiger en volwassener de gebruikers

Overduidelijk de reactie van iemand die nog nooit op een helpdesk van een ISP heeft gewerkt ! ;)
Overduidelijk een reactie van iemand die al in internettijd leeft!
03-10-2008, 16:22 door Anoniem
Onzinnig voorstel. Immers zijn er genoeg mensen die digibeet zijn, maar wel met hun browser en email programma en dergelijke om kunnen gaan. Vooral de oudere generatie heeft veelal niet de kennis en ook niet de motivatie om dit nog te leren, en je kunt je afvragen in hoeverre je dit nog van hen kunt verlangen (i.e. mijn opa en oma van 86 en 88 om maar wat te noemen). Wil Kaspersky hen dan vervolgens hun internetverbinding gaan ontnemen ? Ook zou het grote praktische problemen gaan geven wanneer je deze mensen vervolgens zou gaan afsluiten van internet, gezien alle dienstverlening die tegenwoordig via internet loopt (denk maar aan internet bankieren, electronische belastingaangifte, en allerlij vormen van informatievoorziening van de landelijke of lokale overheid), en gezien het feit dat zij ook voor contact met vrienden en familie steeds meer afhankelijk zijn van email.
03-10-2008, 17:02 door Anoniem

Zij die dat niet doen hebben altijd een bepaalde achtergrond/reden om dat niet te doen, wat opzich al getuigd van 'advanced knowledge' en daar kunnen of; ontheffingen voor komen, of gewoon een andere examen vorm.
We hebben tenslotte b.v. ook examens voor verschillende niveaus in talen en/of studie richtingen, dus waarom zou dat mogelijk zijn voor OS/Applicatie ?!
Een niveau is wat anders dan een totaal ander systeem. Je kan basis gebruiker zijn en bij wijze van niet eens weten welke applicatie je gebruikt. Je kan ook erg bekend zijn met de applicatie en daardoor er veilig mee werken.
Echter iemand iets vragen over een systeem wat hij/zij niet kent (en dus fout beantwoord) en daar de conclusie uit trekken dat die persoon zich niet veilig op internet kan begeven is toch iets heel anders.
03-10-2008, 17:48 door Anoniem
Door AnoniemOnzinnig voorstel. Immers zijn er genoeg mensen die digibeet zijn, maar wel met hun browser en email programma en dergelijke om kunnen gaan. Vooral de oudere generatie heeft veelal niet de kennis en ook niet de motivatie om dit nog te leren, en je kunt je afvragen in hoeverre je dit nog van hen kunt verlangen (i.e. mijn opa en oma van 86 en 88 om maar wat te noemen). Wil Kaspersky hen dan vervolgens hun internetverbinding gaan ontnemen ? Ook zou het grote praktische problemen gaan geven wanneer je deze mensen vervolgens zou gaan afsluiten van internet, gezien alle dienstverlening die tegenwoordig via internet loopt (denk maar aan internet bankieren, electronische belastingaangifte, en allerlij vormen van informatievoorziening van de landelijke of lokale overheid), en gezien het feit dat zij ook voor contact met vrienden en familie steeds meer afhankelijk zijn van email.

Omdat nu jouw opa (nog) surft, (de mijne ook hoor) wil niet zeggen dat het voorstel "onzinnig" zou zijn, er staat ook nergens dat dit a la minute ingevoerd dient te worden en dat er voor dit soort gebruikers geen overgangstermijn kan/mag zijn.
Want laten we eerlijk zijn; hoelang kan het nog duren voordat deze mensen naar het Grote I-Net in de hemel vertrekken... !? ;)
Om daarom maar de botnet/spam/malware ongebreideld door te laten gaan, nee sorry slecht argument, hoe ver ik ook in jouw sympathie voor de oudere garde mee kan gaan.
03-10-2008, 19:03 door cyberpunk
Tuurlijk, eerst een internetrijbewijsje en daarna moet iedereen inloggen met dat rijbewijs, zodat ze je doen en laten nog beter in het oog kunnen houden...
03-10-2008, 19:13 door Anoniem
Nee dat maak ik liever zelf uit. Wat dom idee van Kaspersky de Anti virusbestrijder! Sommigen mensen weten echter niet van gevaar op internet en kruipen niet in de motorkap van Windows Bestuuringsysteem. Hoe denk ik over een Internet politie als Secret Service. Ik vind, geef hackers en kwaden jongens een plaats op internet waar ze in openbaar iedereen kunnen beledigen! Ik zie meer als vrijheidsuiting en mening verschil, sommigen denk anders over Kaspersky als weet wat ik bedoel, kijk eens op encyclopediadramatica en uncyclopedia! Wij hebben hier op deze wereld ook wat te zegen!
03-10-2008, 20:05 door Anoniem
aan de ene kant ben ik het wel met m eens, maar aan de andere kant moeten we ook heel erg oppassen dat er op deze manier niet een bepaalde groep (of groepen) buitengesloten word, omdat ze de kosten niet op kunnen brengen bijvoorbeeld, dit hoeft echt niet alleen om gebrek aan kennis te gaan...

mensen de toegang ontzeggen tot internet is bijna gelijk aan iemand verbieden de openbare weg te gebruiken, op die manier word het leven je op meerdere punten toch flink onmogelijk gemaakt, kijk naar digid, telebankieren enz, bij de bank en het gemeentehuis willen ze je niet meer helpen, en zonder internet kan je het zelf ook niet doen (net als met een internetverbod voor bv hackers, ik vind zoiets een onhaalbare maatregel, ook grotendeels door de huidige maatschappij die internet eigenlijk al bijna onmisbaar maakt)

en ook weiger ik elk jaar/2 jaar/5 jaar een examen moeten te doen, terwijl ik waarschijnlijk beter op de hoogte ben dan de leraar die me moet overhoren, al helemaal als je er ook nog voor moet betalen :)

misschien een idee voor internetaanbieders hier iets in te betekenen? gratis bij een nieuw abbo een basiscursus internet, als je daar dan niets mee doet en je afgesloten word voor spamverspreiden dan heeft de isp het ook een stuk gemakkelijker, oa juridisch gezien, je had kunnen weten hoe het te voorkomen...
03-10-2008, 20:22 door Anoniem
Door cyberpunkTuurlijk, eerst een internetrijbewijsje en daarna moet iedereen inloggen met dat rijbewijs, zodat ze je doen en laten nog beter in het oog kunnen houden...

LOL, d8 (droom) jij dan nog altijd dat 'het' nu al niet voldoende mogelijk is !?

"They tend to think that if they have not been compromised then that means their security is adequate," Jeremy Brown, chief executive of PanSec
03-10-2008, 20:57 door Lamaar
Door AnoniemIk ben het voor de verandering, eens met Eugene; ik pleit er zelf ook al jaren voor.
En dat OS/Applicatie discrepantie verhaaltje is gewoon een dooddoener, aangezien 99 % van het 'plebs' (helaas) Windows/fOutlook/Exploder gebruikt.
Zij die dat niet doen hebben altijd een bepaalde achtergrond/reden om dat niet te doen, wat opzich al getuigd van 'advanced knowledge' en daar kunnen of; ontheffingen voor komen, of gewoon een andere examen vorm.
We hebben tenslotte b.v. ook examens voor verschillende niveaus in talen en/of studie richtingen, dus waarom zou dat mogelijk zijn voor OS/Applicatie ?!
We moeten natuurlijk geen overdreven kosten hiervoor creëren, ik persoonlijk denk zelfs dat het heel goed mogelijk is dit al op de basisschool geïntrigeerd kan worden.
Tuurlijk joh. Lekker Windows bashen weer? En wie maken dan al die DDoS-aanvallen? Of virussen? Dat is niet het plebs. Dus wat schiet je er mee op? Geen barst.
03-10-2008, 21:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-10-2008, 09:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-10-2008, 03:28 door Anoniem
Ik ben tegen een centrale registratie / identificatie voordat je iets kan ivm privacy. Maar het zou wel een idee zijn om 1 verantwoordelijke voor IT kennis aan te stellen in een huishouden (persoon met meeste IT kennis). Als deze een bepaald examen behaalt dan worden er meer in/uitgaande poorten open gezet (standaard bv alleen http, dns, voip, skype en mail via provider). En nog een stapje verder staat het gehele internet open voor het huishouden.

Zo hoeven gebruikers zich niet te indentificeren op hun computer / bij een website (ivm privacy/etc), maar enkel bij hun ISP.

Dan moet de persoon met meeste IT kennis ook de gebruikers om hem heen voorzien van kleine (vooraf gemaakte) cursusen, zodat ze ook meer weten/leren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.