image

Soldaat krijgt 1900 euro boete wegens verlies USB-stick

vrijdag 21 november 2008, 10:38 door Redactie, 7 reacties

Een Zweedse soldaat die een USB-stick met vertrouwelijke militaire informatie over Afghanistan kwijtraakte, heeft een boete van 1900 euro gekregen. De datadrager werd begin dit jaar in een bibliotheek in Stockholm gevonden. Er stond zeer specifieke informatie op de stick, zoals het ontmantelen van explosieven, hoe zelfmoordenaars te herkennen zijn, een rapport over de situatie in Afghanistan, foto's van een Zweeds munitiedepot ter plaatse en een verslag over het overlijden van twee Zweedse elite-soldaten. Wanneer de vertrouwelijke informatie in verkeerde handen was gekomen, zou dat volgens deskundigen zeer gevaarlijk kunnen zijn voor Zweedse ISAF-soldaten

De 31-jarige soldaat bekende dat hij de USB-stick in een computer had laten zitten, maar wist niet dat de informatie geheim was. Het is dan ook nog niet duidelijk of hij in hoger beroep gaat. De man verzamelde de informatie toen hij in 2006 in Afghanistan was gelegerd. Hij had de data echter moeten overhandigen toen de missie voorbij was.

Reacties (7)
21-11-2008, 10:51 door Anoniem
dan had hij de stick in moeten leveren ook al was hij te dom om te weten of er geheime informatie opstond.
21-11-2008, 10:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-11-2008, 11:37 door Anoniem
"maar wist niet dat de informatie geheim was"

Ik meen me te herinneren, dat in dienst altijd geleerd wordt, dat alle informatie over missies, legering, opslag enz. op zijn minst vertrouwelijk is. Dus de boete is terecht, die informatie mag zonder voorafgaande toestemming nooit het terrein af. Laat staan op een voor prive gebruikte USB stick staan.
21-11-2008, 13:22 door Anoniem
Geeft ook maar weer aan, dat als je USB-sticks toestaat, dat je die als werkgever zelf moet verstrekken. Dan kun je er namelijk ook voor zorgen dat er automatisch maatregelen als encryptie wordt toegepast volgens je eigen policies. Natuurlijk staat er niet expliciet in het bericht dat het niet is ge-encrypt, maar anders zullen ze er vast niet zo'n heisa om maken...
21-11-2008, 22:17 door Anoniem
En al die hoge heren die USB sticks verloren zijn, met allemaal credit card gegevens erop, of andere privacy gevoelige gegevens van ons erop... hebben die ook een boete gekregen.............?
22-11-2008, 15:53 door sjonniev
Wie veroordeelt het Zweedse leger omdat het mogelijk is zulke zaken onversleuteld op een stick te krijgen?
Dus als je USB stick gebruik wilt toelaten, zorg dan dat data altijd versleuteld op zulke media terechtkomt.
Maakt niet uit welke stick (of CD) er gebruikt wordt, ook al is het er eentje van thuis.
03-12-2008, 05:03 door Anoniem
dacht da het leger altijd dingen zoals ne goldkey grbruikte of ne ironkey :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.