image

Frankrijk dropt omstreden Big Brother database

vrijdag 21 november 2008, 16:06 door Redactie, 7 reacties

De droom van de Franse inlichtingendienst om van alle "gevaarlijke" burgers het vakbondslidmaatschap, gezondheid en seksuele oriëntatie bij te houden gaat niet door. De Franse regering was van plan om een super database aan te leggen genaamd Edvige, die gegevens van iedereen 'die een mogelijk gevaar voor de openbare orde' vormt zou vastleggen. Ook burgers die een actieve rol in de maatschappij spelen en kinderen vanaf 13 jaar wilde men registreren. Volgens voorstanders was de database nodig om de criminaliteit te bestrijden.

De database zorgde voor fel protest en tegenstanders wisten meer dan 130.000 handtekeningen te verzamelen. Naar aanleiding van alle commotie liet president Sarkozy onderzoeken of de database een bedreiging voor de privacy vormde. Dat blijkt inderdaad zo te zijn, waarop de regering besloot niet verder met het project te gaan. Naar alle waarschijnlijkheid zal de database door een "mildere" variant worden vervangen.

Reacties (7)
21-11-2008, 16:18 door SirDice
Ook burgers die een actieve rol in de maatschappij spelen {....}
Dat is dus, op een paar kladlopers na, iedereen.
21-11-2008, 16:34 door RobertoG
Dat is dus, op een paar kladlopers na, iedereen.
Er wonen in Frankrijk opmerkelijk veel "ongeregistreerden". Van die alternatieve types die met een hondje en een blokfluit op de markt aan inkomen proberen te komen. In een goed georganiseerd land als dat van ons hebben ze echter weinig kans.

Tiest natuurlijk dat alleen al het idee is geopperd voor zo'n database. Volgens de ruime definities die inlichtingendiensten opstellen valt zo'n beedje iedereen daar onder. De regel "kinderen vanaf 13 jaar" is ook misselijkmakend.
21-11-2008, 16:35 door Anoniem
Tsja, dat je homosexueel bent en een keer een gebroken been hebt gehad is natuurlijk behoorlijk gevaarlijk voor de stabiliteit van de samenleving. Grote kans dat die database in Nederland met wellicht zo'n 78 protesthandtekeningen er gewoon was gekomen. Zoveel maakt privacy ons namelijk niet uit.
21-11-2008, 16:55 door Anoniem

Naar alle waarschijnlijkheid zal de database door een "mildere" variant worden vervangen.

Kort daarna, als iedereen de ophef vergeten is, wordt de wet aangepast waarin wordt besloten dat betreffende instantie zelf mag bepalen wat er wel en niet in de database vastgelegd wordt.

Daarna worden langzaam maar zeker toch zaken bijgehouden die onze privacy in gevaar brengen.
21-11-2008, 17:23 door Anoniem
What happend to; Liberté, Égalité, Fraternité !?!
22-11-2008, 13:40 door spatieman
een mildere rol, de nieuwe versie.
ja, tuurlijk, de leeftijd wordt verhoogd van 13 naar 16 jaar.
23-11-2008, 17:45 door Anoniem
Zo'n database bevordert alleen de criminaliteit door "wetshandhavers".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.