image

Creditcardmaatschappij monitort koopgedrag

woensdag 1 juli 2009, 10:55 door Redactie, 9 reacties

Wie bij een tweedehandswinkel koopt, het casino bezoekt of massages krijgt, loopt in Amerika de kans dat de creditcardmaatschappij de kredietwaardigheid aanpast. Het aanschaffen van tweedehands kleding is mogelijk een aanwijzing dat iemand in de financiële problemen zit en daarom zijn of haar leningen niet meer kan afbetalen. Door het koopgedrag te monitoren hopen de maatschappijen eerder de mensen eruit te pikken die een kredietrisico vormen. Inmiddels heeft de Amerikaanse overheid een onderzoek naar de praktijken ingesteld om welke bedrijven en informatie gaat. American Express heeft inmiddels bekend dat het koopgedrag analyseerde om kredietlimieten te verlagen.

Contant geld
Bij elke creditcard transactie wordt die in de database van de creditcardmaatschappij opgeslagen. Privacyvoorstanders waarschuwen consumenten dan ook wat ze met de kaart kopen. "De meeste mensen denken hier niet over na", zegt Paul Stephens, directeur van het Privacy Rights Clearinghouse. "Contant geld is de ultieme privacy beschermer." Dit is namelijk moeilijker te traceren, terwijl alle andere vormen van betaling een spoor achterlaten. Het niet gebruiken van een creditcard vanwege de privacy is voor sommige Amerikanen een probleem. Als ze contant geld zouden hebben, was ook de creditcard niet nodig.

Reacties (9)
01-07-2009, 11:00 door Anoniem
Wat hebben massages nou met je credit te maken???
01-07-2009, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem: Wat hebben massages nou met je credit te maken???

u heeft rugklachten, dus binnenkort uw baan kwijt?
01-07-2009, 11:31 door Anoniem
Onlangs bestelde ik wat zaken op mijn credit card, en de zelfde dag belde ze mij of het klopte omdat dit niet in mijn 'patroon' paste :)

Massages tegen de financiele stres?
01-07-2009, 12:51 door Anoniem
Gelukkig controleren ze, ook in Nederland. Aan het begin van m'n vakantie werden m'n creditcardgegevens gekopieerd en vervolgens misbruikt. M'n bank herkende afwijkend koopgedrag, en besloot de kaart (terecht) te blokkeren.
01-07-2009, 15:14 door Anoniem
Klopt dit soort bedrijven maken gebruik van speciale software die je koopgedrag monitoort. Er zijn bepaalde bedrijven in Nederland die dit soort software maken.

En dit is geen onzin, en nee het is niet toegestaan maar het gebeurt wel. Meer dan je denkt.

En ik kan het weten geloof mij maar.
01-07-2009, 16:15 door cjkos
"Als ze contant geld zouden hebben, was ook de creditcard niet nodig"

Aangezien ik mijn creditcard alleen gebruik voor betalingen voor internet aankopen in het buitenland of het bestellen van concerttickets is dit een beetje erg kort door de bocht.
01-07-2009, 17:50 door Skizmo
Het niet gebruiken van een creditcard vanwege de privacy is voor sommige Amerikanen een probleem. Als ze contant geld zouden hebben, was ook de creditcard niet nodig.
Ze moeten daar toch eens leren dat als je uberhaupt geen geld hebt, je het ook niet kunt uitgeven.
01-07-2009, 18:04 door Anoniem
Ik lees hier woorden van lof over het monitoren door de maatschappijen van creditcards, zonder dat de schrijver kennelijk beseft waar het hier om gaat. Monitoren kan om verschillende redenen gedaan worden. Het tegen gaan of inperken van fraude is een kant, maar op het moment dat een maatschappij op basis van het soort uitgaven gaat gokken of je nog wel klant mag zijn is een ander verhaal. Hier in Nederland mogen dat laatste soort praktijken niet. Je hebt een contract en daar hebben alle partijen zich aan te houden. Aannames tellen daarin niet mee en kunnen ook nimmer gebruikt worden als argument om een contract eenzijdig open te breken of diensten te ontzeggen.
02-07-2009, 00:59 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig controleren ze, ook in Nederland. Aan het begin van m'n vakantie werden m'n creditcardgegevens gekopieerd en vervolgens misbruikt. M'n bank herkende afwijkend koopgedrag, en besloot de kaart (terecht) te blokkeren.

Hier is helemaal niets verkeerds aan.

Weliswaar gaat het artikel *niet* over het controleren van afwijkend koopgedrag maar over misbruik van de gegevens.

Aan de hand van de gegevens wordt er gecontroleerd of er afwijkend koopgedrag is t.o.v. vroeger. Indien dit het geval is, dan wordt de kredietlimiet aangepast omdat je waarschijnlijk minder geld verdient.

Dit is mijn inziens een hele slechte vooruitgang. Het controleren of iemand jou kaart misbruikt is voor beide partijen van belang. Maar bij "total control" is er maar één belanghebbende. Waarom zou je sowieso nog zo'n kaart nemen.

Door cjkos: "Als ze contant geld zouden hebben, was ook de creditcard niet nodig"

Aangezien ik mijn creditcard alleen gebruik voor betalingen voor internet aankopen in het buitenland of het bestellen van concerttickets is dit een beetje erg kort door de bocht.

Dus niet kort door de bocht. Jij woont in Nederland en dit artikel betreft toch echt Amerika.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.