image

"130.000 Nederlanders slachtoffer identiteitsfraude"

dinsdag 6 oktober 2009, 09:23 door Redactie, 6 reacties

Identiteitsfraude in Nederland is een veel groter probleem dan tot nu toe gedacht, zo beweert documentenvernietiger Fellows na een marktonderzoek waaruit blijkt dat 130.000 Nederlanders slachtoffer zijn geworden. De Nederlandse bevolking maakt zich echter, in verhouding tot andere Europeanen, het minst zorgen over het risico op identiteitsfraude. Bijna iedereen in Nederland is bekend met deze vorm van criminaliteit, toch denk slecht 43% dat hij of zij zelf risico loopt. Een belangrijke reden hiervoor is het gebrek aan informatie. Zo zouden burgers niet weten hoe persoonlijke informatie wordt gestolen en dit te voorkomen is. Daardoor
blijven burgers erg nonchalant met vertrouwelijke en persoonlijke informatie omgaan.

Van dertig huishoudens werd het huishoudelijk afval onderzocht. 90% Van het gevonden papierafval bleek persoonlijke informatie te bevatten. Van de gevonden documenten bevatte 23% fraudegevaarlijke gegevens en fraudegevaarlijke combinaties van gegevens. Voorbeelden van deze combinaties zijn bijvoorbeeld papieren met daarop een MSN gebruikersnaam en wachtwoord, intacte acceptgiro’s en kopieën van identiteitsbewijzen. Alle gevonden documenten waren nog geheel herkenbaar.

Reacties (6)
06-10-2009, 09:30 door Ilja. _V V
Ok, ik ga al mijn brievenbus gevuld met spam leeg halen,,,
Moet toch nog de hond uit laten...
06-10-2009, 10:36 door Eerde
...dat 130.000 Nederlanders slachtoffer zijn geworden.
Dat is dus door de tijd heen ? Of bedoelen ze op enig moment, per jaar etc., nogal een verschil.

Verder geloof ik geen snars van dat onderzoek waarbij 30 huishoudens worden onderzocht, nou ja hun huisvuil en dat daar de genoemde voorbeelden toevallig in zaten.
...papieren met daarop een MSN gebruikersnaam en wachtwoord, intacte acceptgiro’s en kopieën van identiteitsbewijzen. Alle gevonden documenten waren nog geheel herkenbaar.
Wie gooit er nou papier weg met MSN login + wachtwoord ? Of intacte acceptgiro's, echt ik beweer dat 99% van de mensheid die echt op z'n minst doormidden scheurt. Maar ja wat verwacht je van WC-eend uit jankiedoedelland waar mensen je niet eens hun bankrekeningnummer durven te geven ?
06-10-2009, 10:42 door Anoniem
Laat het centraal meldpunt identiteitsfraude van het ministerie van binnenlandse zaken nu ook gisteren om aandacht geroepen hebben:
http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-10-05/nederlanders-gooien-privacygevoelige-info-gewoon-op-straat

Maar wat me meer zorgen maakt: er valt nauwelijks een touw aan vast te knopen wat nu officieel en commercieel is aan dit soort campagnes. Nog erger, het gaat de mensen achter die meldingen kennelijk meer om de berichtgeving dan zelf zorgen voor oprechte zorg. "Nationale campagne" site is van die commerciële Fellows. Nogal misleidend. Vervolgens bieden ze een contactformulier aan waar geen enkele versleuteling aan te pas komt. Persbericht met verwijzingen naar een officiele site van Stichting Aanpak Financieel Economische Criminaliteit In Nederland Voorkomen zijn uit 2008 en verouderd, want melden kan je daar al zeker 10 maanden niets meer.

Fraude begint met bewustwording en helderheid. Niet met een schimmige aanpak.
06-10-2009, 15:29 door Anoniem
"De Nederlandse bevolking maakt zich echter, in verhouding tot andere Europeanen, het minst zorgen over het risico op identiteitsfraude. "

Dat verbaast mij totaal niet. De gemiddelde Nederlandse burger staat graag persoonsgegevens af, en roept daarbij "want ik heb niets te verbergen". Waarbij iedereen, inclusief informatiebeveiligers, als paranoia worden neergezet wanneer men hen wijst op risico's. Wat dat betreft heb ik zeer weinig vertrouwen in de security awareness onder de Nederlandse bevolking.
13-10-2009, 09:42 door Anoniem
Zo je hebt niets te verbergen?

Dat klopt zeg ik dan dat klopt 100%
11-03-2010, 12:23 door Anoniem
Door Anoniem: Zo je hebt niets te verbergen?

Dat klopt zeg ik dan dat klopt 100%

Wat een onzin, iedereen heeft iets te verbergen!

Of vertel je graag aan iedereen die het horen wil wat je salaris is?
Of wanneer je voor het laatst gemastrubeert hebt?

Nu zeg je "ja maar dat hoeft de overheid toch allemaal niet te weten", nog even en we lopen allemaal met een chip in onze arm en sta je 24/7 onder toezicht. We zijn in iedergeval hard op weg..!
Dit gaat allemaal ten koste van onze privacy, en dat is nou net hetgene wat jou en mij tot onszelf maakt. Jammer dat jij je daar niet zo bewust van lijkt te zijn.

>>> pri·va·cy [prajvesie] de; v(m) de mogelijkheid om in eigen omgeving helemaal zichzelf te zijn
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.