image

Kritiek op centrale database met vingerafdrukken

woensdag 4 november 2009, 11:10 door Redactie, 13 reacties

Een aantal organisaties wil de Nederlandse Staat wegens de centrale opslag van vingerafdrukken mogelijk gaan aanklagen. Sinds 21 september is iedereen die een paspoort of identiteitskaart aanvraagt verplicht zijn vingerafdruk af te staan, die vervolgens in een centrale database wordt bewaard. De opname van vingerafdrukken is door de Europese Unie verplicht, maar Nederland gaat met een centrale database verder dan de Europese regels. Organisaties als Privacy First, stichting Vrijbit en het Platform Bescherming Burgerrechten (PBB) zijn bang voor misbruik en twijfelen aan de beveiliging van de database, waardoor criminelen en kwaadwillen de vingerafdrukken in handen kunnen krijgen.

Nu hebben alleen de AIVD en de officier van justitie toegang tot vingerafdrukkenverzameling, maar volgens kenners is het slechts een kwestie van tijd voordat alle rechercheurs in heel Nederland erbij kunnen. Daardoor wordt de kans op fouten enorm vergroot. "Vingerafdrukken zijn niet altijd betrouwbaar. Bij oudere mensen is het bijvoorbeeld moeilijk om een goede afdruk te nemen", zegt Joyce Hes, voorzitter van PBB tegen dagblad De Pers.

Reacties (13)
04-11-2009, 11:24 door Anoniem
ze komen wat laat in actie, ik had dit bericht liever 6 maanden geleden gezien.
04-11-2009, 11:33 door Anoniem
overheid en database gaan alleen samen als er alweer gehacked achter staat.... Nog even en ze gooien iedereen maar in de bak omdat wat hackers een lolletje hebben uitgehaald en profielen door elkaar gegooid hebben.
04-11-2009, 11:48 door Anoniem
Bij oudere mensen is het bijvoorbeeld moeilijk om een goede afdruk te nemen

[cynisch]Misschien een goede reden om ouderen dan maar geen paspoort of rijbewijs te geven.[/cynisch]

We hebben dus nu een maatregel die werkt voor een beperkte groep, waarvan de effeciteit beperkt is en de kans op misbruik in de (nabije) toekomst in de buurt van 100% is. Ik zou zeggen, vooral doorgaan.

Het is vast niet eenvoudig, maar het is doel is wel relevant: zowel het paspoort en rijbewijs moeten een duidelijke relatie hebben met degene die erin staat. Als de kans op vervalsing hoog is, hebben we ook een issue
04-11-2009, 11:53 door Anoniem
Helemaal mee eens! De overheid moet eens ophouden met die machtswaanzin. Aan de ene kant is het goed maar hier gaat misbruik van gemaakt worden. Straks zitten we gevangen in ons eigen land...
04-11-2009, 12:02 door quikfit
11:33 door Anoniem: Profielen door elkaar?Kan je een leuke film van maken,in de praktijk ben je dan gewoon de L#L

Verder.....zolang de politie ook voor privé doeleinden in databases zit te grutten(bijv.een nieuwe buurman screenen),heb ik weinig tot geen vertrouwen in de veiligheid van de database,zeker niet als alle Sherlock's straks bij de gegevens kunnen komen.
De B:V. Nederland is al aardig op weg een -Big-Brother-staatje te worden,maar niet getreurd,gaat u gerust slapen de staat waakt over zijn en uw eigendommen.NOT.
04-11-2009, 12:14 door carolined
En als je nou een crimineel bent?
En je gaat een nieuw paspoort halen?
En ze nemen je vingerafdrukken af?
Halen ze die dan even langs de database met de op de crimescene gevonden vingerafdrukken ?
En wordt je dan meteen in het cachot gegooid?
En wat dan als je destijds per ongeluk ook op de crimescene aanwezig bent geweest, het kan immers wel een kleding winkel geweest zijn.?
En wordt je dan ook meteen onschuldig in het cachot gegooid?

Brrrr, ik moet er niet aan denken. Mijn vingerafdrukken zitten werkelijk overal....
04-11-2009, 12:22 door quikfit
Nog een voorbeeldje database...........

http://www.security.nl/artikel/31330/1/Vrouw_verliest_baan_door_fout_in_FBI_database.html
04-11-2009, 13:51 door Anoniem
Door Anoniem: ze komen wat laat in actie, ik had dit bericht liever 6 maanden geleden gezien.
Inderdaad, ze hebben wel de tijd nodig gebruikt dus mag hopen dat ze beetje slagvaardig zijn nu.

KnightOfThePost
04-11-2009, 14:18 door spatieman
en niet te vergeten.
in case dat je bij een poltie controlle je 2e voornaam vergeten bent, dan wordt je ook als terrorist behandeld en in de gevangenis gegooit.

(Nee geen geintje, het is in Zuid limburg gebeurd bij een 55 jariga knakker,die wist zijn 2e voornaam simpelweg niet meer)
04-11-2009, 15:47 door Preddie
waar kunnen we ons aanmelden om mee te helpen ?

enuh btw ik d8 dat het CBP altijd een belangrijke rol hadden in dergelijke zaken, maar heb er de afgelopen jaar weinig meer over gehoord. Eigenlijk me dat ook niet zo gek meer nadat alle mensen de geloofwaardigheid in de organisatie zijn verloren middels hun optreden in het EPD dossier....
04-11-2009, 16:10 door Anoniem
schuurpapier
zoutzuur
secondenlijm

ideaal tegen vingerafdrukken, voordat je een nieuw reisdocument moet afhalen...
04-11-2009, 18:18 door Syzygy
Natuurlijk wil Nederland weer het beste jongetje van de klas zijn hetgeen zich in de loop der tijd weer tegen ons zal keren.
26-11-2009, 07:34 door Anoniem
Om over na te denken..
Wat gebeurd er nou als ik een vingerafdruk van mijn buurman van een glas afhaal en deze achterlaat op een 'crime scene'.. Er is meerdere malen aangetoond dat dit relatief eenvoudig is en ca 4 euro aan materiaal kost.

ook erg, ....een crimineel hoeft alleen maar aan te tonen dat er gerede twijfel is over de bewijslast door te insinueren dat de dader zijn vingerafdruk opzettelijk heeft achtergelaten... en hij wordt vrijgesproken...

Ik hoop dat de overheid zijn eigen kortzichtigheid inziet en zich de enorme risicos van deze verzamelwaanzin gaat beseffen..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.