image

"Duitse bewaarplicht op losse schroeven"

zaterdag 26 december 2009, 11:57 door Redactie, 5 reacties

Het is maar zeer de vraag of de bewaarplicht in Duitsland van kracht wordt. Vorige week hield het Duitse Constitutionele Hof een hoorzitting over de Wet bewaarplicht en was daarin zeer kritisch. De vraag die speelt is of de implementatie van de Dataretentierichtlijn verenigbaar met de Duitse grondwet en de fundamentele rechten van de mens is. De President van het Hof noemde de bewaarplicht een invasief elektronisch opsporingsmiddel en beperkte tijdens het voortraject al twee keer de toepassing van de wet.

Zowel voor- als tegenstanders kwamen aan het woord, waaronder merkwaardig genoeg ook de contentindustrie, zo merkt de Nederlandse privacywaakhond Bits of Freedom (BoF) op. Volgens tegenstanders kan er via de bewaarplicht een compleet beeld ontstaan van het sociale gedrag en netwerk van burgers, omdat uit de data afgelezen kan worden waar iedere burger zich op welk moment bevindt. Daarnaast is misbruik van verzamelde gegevens en hun gebruik voor andere doeleinden waarschijnlijk. Dit wordt mede in de hand gewerkt omdat telecombedrijven met deze wet veel meer data kunnen verzamelen dan voor de opsporing relevant is.

Vrijheid
Voorstanders lieten weten dat de wet wel belangrijk is. Volgens opsporingsdiensten moet het internet geen vrijstaat worden. Ook de contentindustrie kwam aan het woord en merkte op dat de bewaarplicht kan bijdragen in de handhaving van auteursrechten. "Het handhaven van auteursrechten met telecomgegevens is bovendien een klinkend voorbeeld van function creep, waar tegenstanders van de wet altijd voor waarschuwden. De gegevens mogen immers uitsluitend gebruikt worden om zware misdrijven en terrorisme op te sporen", zegt BoF.

Eén van de rechters stelde aan landsadvocaat Christopher Moeller de vraag waar de grens van de verzameldrift van de overheid ligt. Daarop moest de advocaat erkennen dat de wet de fundamentele vrijheden van burgers beperkt. Tijdens de verdediging van de implementatiewet bleven de rechters uiterst kritische vragen stellen. De definitieve uitspraak wordt over twee tot drie maanden verwacht. "Al duidt de hoorzitting van gisteren en de verslaggeving daarover erop dat de Duitse implementatiewet op losse schroeven staat", aldus BoF.

Reacties (5)
26-12-2009, 12:34 door spatieman
inderdaad.
hier in NL hebben wedat probleem ook.
onlangs werdt ik zelf weer eens telefonisch lastig gevallen voor een omlaten schrijven een lening.
toen ik vroeg hoe ze aan mijn gegevens kwamen, en aan mijn telefoon nummer, werden ze al redelijk zenuwachtig.
mij werdt toen vertelt dat ik ooit een enquete in had gevult, nou, ik heb dus nog nooit een enquete ingevult met dergelijke gegevens.
en het telefoon nummer had ik pas 5 maanden.

lastige parasieten kopen gewoon masaal databases op die overal gemined worden.
26-12-2009, 13:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-12-2009, 13:39 door Eerde
Hellend vlak, function creep, tsja dat weten we allemaal vantevoren. Echt de plisie en Petertje R. de Viezerik staan te popelen om, uw vingerafdruk (paspoort), GPS gegevens (rekeningrij kastje) en natuurlijk EPD gegevens, samen met de gegevens van de ISP's te gebruiken voor de schandalige en nu dus makkelijk op te lossen grote maatschappelijke problemen als....

-Terroristen (fear rulez)
-Minder erge moorden ;)
-KP (bon-ton)
-Illegale downloads (wij bepalen wel wat en waar je naar mag luisteren)
-Verdachte aankopen (moreel plisie)
-Vreemd gedrag (moraal plisie)
-Zich begeven op plaatsen waar vraagtekens bij gezet kunnen worden (morele moraal plisie)
-Kunnen vaststellen dat: "U bent een minderwaardig mensch" [Marcel van Dom]. (automatische verzending van het standaard vrijwillige euthenasie formulier.)
26-12-2009, 13:46 door Anoniem
Door Peter V:
Volgens opsporingsdiensten moet het internet geen vrijstaat worden.
Een paar vragen aan de Duitse overheid....

Waarom mag iemand geen vrijstaat beginnen?
In Duitsland hebben ze slechte ervaringen met mensen die een alternatief voor de democratie wilden opzetten, vandaar.
27-12-2009, 11:34 door Anoniem
Peter V:
"Illegale downloads (wij bepalen wel wat en waar je naar mag luisteren)"

Hoe dom kun je zijn. Nog even en het stelen wordt door jou rechtgepraat met "wij bepalen wel wat je bezit".
Straks kom ik jou je huis uitgooien met het motto "ik bepaal wel waar ik wil wonen, en nu isat hier (in jouw huis)"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.