image

School maakt 56.000 foto's van leerlingen via webcam

donderdag 22 april 2010, 11:03 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse school die leerlingen via de webcam van hun laptop bespioneerde, heeft zo'n 56.000 foto's gemaakt. Het Lower Merion schooldistrict gebruikte LANRev om gestolen en verloren laptops te monitoren, maar als de machines terecht waren, werd de software niet uitgeschakeld.

Foto's
Het schooldistrict raakte in februari al in opspraak, toen één van de leerlingen werd bestraft wegens "ongepast gedrag" dat hij thuis vertoonde. De schooldirecteur gebruikte een door de webcam gemaakte foto als bewijs. Eén van de afbeeldingen laat de leerling met wat snoepjes zien, waarvan de systeembeheerder dacht dat het om illegale pillen ging. Leerlingen en ouders was niet verteld dat de trackingsoftware op de laptops draaide, waarop de vader van de bestrafte leerling de school aanklaagde.

Uit nieuwe gegevens blijkt dat de school de software zo'n tachtig keer inschakelde en er ongeveer 56.000 foto's van leerlingen werden gemaakt. In vijftien gevallen ontbreekt een verklaring voor het inschakelen van de software. Volgens het schooldistrict werd de bestrafte leerling gemonitord, omdat zijn ouders niet de 55 dollar kostende verzekering hadden betaald en hij daarom niet de laptop mee van school mocht nemen.

Gestolen
Uit onderzoek blijk dat 38.000 afbeeldingen van zes gestolen laptops waren. Die werden maandenlang gemonitord, vandaar het grote aantal foto's. In een verklaring meldt de school dat het om gestolen laptops ging, die de politie uiteindelijk wist terug te vinden. De overige foto's bestempelt de school als een fout. In deze gevallen kwam er een legitiem verzoek binnen, bijvoorbeeld van een leerling, dat zijn of haar laptop gestolen of kwijt was.

Daarop schakelde de school de trackingsoftware in, maar die werd niet uitgeschakeld zodra de laptop weer terecht was. "Hier is een behoorlijke fout gemaakt", aldus de school. De 13.000 foto's zouden van vijf leerlingen zijn, waarvan de school de ouders nu gaat inlichten.

Reacties (2)
22-04-2010, 19:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2011, 13:13 door Anoniem
Tja we moeten toch zo nodig zo`n ding in onze laptop hebben.
Niemand die eens kritisch kijt of zo`n ding wel nodig is en ook niemand die eens kritische vragen stelt in de winkel waar men zijn laptop koopt (heeft ook geen zin want geen ene verkoper geeft je een zinnig antwoord behalve dat ze je een antivirus pakket aanbieden, ja een giller ik weet het)
Niemand die kritishe vragen stelt aan de grote merken hier in Nederland of een laptop ook zonder webcam te verkrijgen is.
Moet ik nog even doorgaan?
Rest my case
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.