image

IT'er steelt geld en gegevens van 2.000 collega's

maandag 5 juli 2010, 12:40 door Redactie, 6 reacties

Een voormalige IT'er van een Amerikaanse bank heeft de persoonlijke informatie van 2.000 collega's gestolen en gebruikt voor het stelen van meer dan een miljoen dollar van liefdadigheidsinstellingen en non-profit organisaties. De 27-jarige Adeniyi Adeyemi werkte als computertechnicus bij de Bank of New York en kon acht jaar ongestoord te werk gaan, voordat zijn activiteiten werden ontdekt.

Adeyemi gebruikte de gegevens van zijn collega's voor het openen van dertig bank- en aandelenrekeningen in hun naam. Deze rekeningen fungeerden als dummy-rekeningen voor het stelen van geld van liefdadigheidsinstellingen en non-profit organisaties. Vervolgens werd het geld van deze dummy-rekeningen naar andere dummy-rekeningen overgemaakt. "Veel liefdadigheidsinstellingen plaatsen hun bankgegevens op het internet, waardoor ze een eenvoudige prooi voor ongeautoriseerde geldopnames door identiteitsdieven zijn, met name die computerkennis hebben zoals Adeyemi", aldus de openbare aanklager.

Collega's
De IT'er zorgde ervoor dat alle overgemaakte bedragen onder de tienduizend dollar zaten, waardoor financiële instellingen ze niet bij de autoriteiten hoeven te melden. Tevens stal Adeyemi ook van zijn collega's Hij gebruikte hun persoonlijke informatie om toegang tot hun online accounts te krijgen en zo geld van persoonlijke rekeningen naar zijn dummy-rekeningen over te maken.

In totaal leverde de zwendel Adeyemi 1,1 miljoen dollar (878.000 euro) op. Hij moet wegens drie misdrijven terechtstaan. Op de eerste twee misdrijven staat een maximale gevangenisstraf van elk 25 jaar, terwijl het derde misdrijf een maximale celstraf van 15 jaar kent.

Reacties (6)
05-07-2010, 16:08 door Anoniem
Adeniyi Adeyemi, de naam zegt natuurlijk alweer genoeg!
05-07-2010, 20:08 door Maki
Door Anoniem: Adeniyi Adeyemi, de naam zegt natuurlijk alweer genoeg!
Mij niet. Leg eens uit?
Het liefste ingelogd, als je durft.
06-07-2010, 03:04 door mathijsk
Inderdaad, want er leven heel veel mensen op deze wereld die een naam hebben die voor jou in het hokje "zegt alweer genoeg" te plaatsen zijn.
Die opmerking maakt je dus enkel zelf arrogant, met oogkleppen op en tunnelvisie, want als iemand een voor jou vreemde achternaam heeft, dan zegt dat al genoeg voor je.

Nou ik zal je een ding zeggen, die zin zegt alweer genoeg over jouzelf.
Een naam of nationaliteit zegt maar weinig over iemand, het juiste is om mensen te beoordelen naar hun gedrag.
In dit geval veroordeel ik jou tot een van de minder prettige Nederlanders, zeer arrogant, onwetend met een zeer klein wereldbeeld. Doe er je voordeel maar mee.
06-07-2010, 16:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-07-2010, 17:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-07-2010, 07:37 door TD-er
Door Anoniem: Adeniyi Adeyemi, de naam zegt natuurlijk alweer genoeg!
Volgens Google zou het een Nigeriaanse naam zijn.

Buiten de 419-scams hoor je weinig over Nigerianen.
Of wilde je zeggen dat het een dus 419 scammer zou zijn en dat bij deze kennelijk "bewezen" is dat elke Nigeriaan die met een PC kan werken gelijk alles en iedereen gaat oplichten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.