image

Nederland krijgt Nationaal Cyber Security Centrum

woensdag 23 februari 2011, 01:04 door Redactie, 16 reacties

Nederland krijgt een Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), zo blijkt uit de Nationale Cyber Security Strategie die gisteren werd gepresenteerd. Met de strategie wil de overheid de veiligheid en vertrouwen in een open en vrije digitale samenleving versterken. Het NCSC moet private en publieke bedrijven bij elkaar brengen om kennis en expertise te delen, "zodat inzicht kan worden verkregen in ontwikkelingen, dreigingen en trends, en ondersteuning kan worden geboden bij incidentafhandeling en crisisbesluitvorming."

Het kabinet zal het huidige GOVCERT.NL uitbreiden, versterken en inbrengen in het NCSC, dat 1 januari 2012 moet starten. Naast de oprichting van het centrum komt er ook een Cyber Security Raad. Daarin hebben op strategisch niveau vertegenwoordigers van alle relevante partijen zitting en worden afspraken gemaakt over uitvoering en uitwerking van deze strategie. De raad zou op 1 juli van dit jaar van stat moeten gaan.

Reacties (16)
23-02-2011, 01:18 door Anoniem
Uhm... overheid + ICT = ... BWAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Sorry, kon het even niet laten.
23-02-2011, 02:04 door Anoniem
Cyber? Overheid? Oh boy, dit kan alleen maar slecht aflopen.
23-02-2011, 03:33 door quikfit
Ik voel me meteen een stuk veiliger....kuch.
23-02-2011, 06:06 door Anoniem
"...Met de strategie wil de overheid de veiligheid en vertrouwen in een open en vrije digitale samenleving versterken...."

Ja hoor, wie gelooft dat nu weer? De politie vertrouwt ons helemaal niet, zie http://www.security.nl/artikel/36278/1/Politie_luidt_noodklok_over_encryptie.html. Dus wat verstaan ze hier onder "open en vrij"???

Het liefste hebben ze dat je niet anonym kunt surfen, dat je geen encryptie kunt gebruiken, dat je geen open-source-software mag gebruiken die je naar eigen inzicht kunt aanpassen en controleren, maar verplicht "closed-source" OS-sen en apps moet gebruiken, zodat ze daar ook weer achterdeurtjes in kunnen (laten) stoppen e.d.

Wie gelooft dit eigenlijk?
23-02-2011, 07:06 door Syzygy
Met de strategie wil de overheid de veiligheid en vertrouwen in een open en vrije digitale samenleving versterken.

Dit dekt bijna de definitie van een Utopie ;-)
23-02-2011, 08:07 door Anoniem
Goed initiatief. Nu maar hopen dat het niet wordt uitgebuit door freelancers en externe "deskundige" detachering en consultancy bureaus. Helaas is dat ook een utopie....
23-02-2011, 08:58 door Preddie
Gister Ivo Opstelten op TV gezien? Die gast wist duidelijk weer eens niet waar hij het over had, in plaats dat hij zich laat adviseren door onafhankelijke adviseur is hij bij IBM ......

Zoals eerder gezegd:

Overheid + IT = Epic Fail !

Drie maal raden wie dat gaat betalen .....
23-02-2011, 10:04 door Anoniem
En RTL Nieuws :') gebruiken ze een foto, is het CSS!!!
Het enige wat hier gevaarlijk aan is dat de pagina er niet uitziet.

Nog is lekker gemaakt ook, wie noemt er nu een class f10 :|
23-02-2011, 11:17 door cowboysec
Prima dat zaken (nu) ook op dit niveau op elkaar worden afgestemd. Het rapport ziet er op papier goed uit.

Echter zoals gewoonlijk zullen deze voornemens uiteindelijk dermate afgezwakt worden door minder deskundigen (o.a. politicie en non-ICT deskundigen), eigengewin/-belang en menselijke tegenstrijdigheden. Ook zal internationale politiek (denk aan onze bekende 'dubieuze staatshoofden') tegenstromingen opleveren zodra dat hun 'eigen' mogelijkheden beperkt. Verder zullen leidende wereldnaties nog sterker de koers bepalen om hun eigen continuiteit te borgen en /of te verbeteren.

Bij de implementatie zullen deze goede voornemens daardoor onvoldoende effect teweeg brengen en kan de criminaliteit weer weelderig tieren.

Cybcerspace is gewoon een afspiegeling van de maatschappij. De maatschappij bestaat uit individuen met allemaal tegenstrijdige belangen m.b.t. macht, bezit, rijkdom, ethiek, religie en ga zo maar door; niet gehinderd door enige kennis.

De criminelen hebben het veel gemakkelijker: ze hebben maar een doel "Snel zoveel mogelijk geld binnenhalen van anderen, wie dat ook moge zijn" en houden geen rekening met tegenstrijdige belangen van anderen zoals macht, bezit, rijkdom, ethiek, religie en ga zo maar door, anders dan in hun (groeps)voordeel.

In absolute zin, vanuit de natuur gezien en niet vanuit menselijke definties
- wie heeft op welk moment welke rechten (macht, bezittingen, rijkdom...)
- wat is criminaliteit; wie is crimineel (bezig)
- wat is (ille)legaal
- wie bepaalt
... en ga zo maar door. Met onze > 10 miljard individuen hebben we evenzoveel meningen hierover.

De sterkste en of de slimste, op enig moment, drukt zijn stempel daarop; de zwakste is dan daarvan (even) de dupe. Maar volgens Darwin is dat de stuwkracht achter de (fysieke en psychische) evolutie. De spirituele wereld is en blijft (gelukkig!) altijd en overal in in evenwicht. De sterkstn zullen de zwaksten zijn en omgekeerd. Leef nu!

De toekomst x.y (ergens na 2.0) zal het uitwijzen. Ik ben benieuwd naar verdere ontwikkelingen en volg het op de voet.

-- wordt vervolgd --
23-02-2011, 11:35 door Anoniem
Moet het niet zijn: Nederland krijgt een Nationaal Cyber Monitoring Centrum (NCMC)?
23-02-2011, 20:21 door Dev_Null
Goed voornemen kan geen kwaad, ben alleen heel benieuwd naar de uitvoering in de realiteit
23-02-2011, 21:41 door anoniem lafbekje
Kunnen ze gelijk aan de slag:

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/9104393/__Cyberaanval_en_branden_Rabobank_opgeist__.html?p=1,1

Blijkt dat het platleggen van de RABOBANK website afgelopen weekend en de branden op het hoofdkantoor zijn opgeeist door de nederlandse tak van Samenzwering van de Cellen van het Vuur.

Maak je borst maar nat:

"The fascists from rabobank where investing in the arms industry(the arms that they are investing is also going to the police, military in the Netherlands, Egypt, Greece, Israel, Libya, Algeria and other country’s). Rabobank calls this justifies action, and we also get Shell, ING, ABN-Amro, Randstad. All these mentioned fascists company's of the system are paramount in their view that they justify the action."
24-02-2011, 07:16 door Anoniem
Op http://bit.ly/b2mrPO en http://bit.ly/bvhN91 zijn presentaties te vinden van een operationeel ICT-Systeem wat onkraakbaar en ongevoelig is voor aanvallen van virussen, trojaanse paarden etc. door gescheiden bron- en kanaalcodering met "datadiodes" en informatie-theoretische veiligheid gebaseerd op quantum principes. Dit systeem is sinds 2007 operationeel en zal tot minimaal 2030 operationeel blijven. Het systeem ondersteund het gebruik van private quantum randomness en public quantum randomness welke bijvoorbeeld op http://qrng.physik.hu-berlin.de/ te vinden is.
25-02-2011, 10:01 door hotboy
Door Anoniem: Uhm... overheid + ICT = ... BWAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Sorry, kon het even niet laten.

Jammer genoeg werken wij de burgers zelf in de overheid. Dus wij kunnen een verandering maken, en hebben een invloed op hoe extreem de overheid handelt op dit gebied. Ik zie niet echt het verschil tussen de GOVCERT en de NCSC, het is maar gewoon een uitbreiding van GOVCERT lijkt mij. Hopelijk wordt er niet te veel geld in dit gestoken want "wij moeten toch zoveel bezuinigen".
25-02-2011, 11:58 door Anoniem
Jammer genoeg werken wij de burgers zelf in de overheid. Dus wij kunnen een verandering maken
Hallo mevrouw de beleids maker, hier de it'er. Jullie beveiling zuigt aan alle kanten, zus en zo zou stukken beter kunnen.
Zeg IT'er waar bemoei je je mee? Je bent extern en hebt helemaal niks te zeggen over ons netwerk.
It'er gaat weer lekker naar huis. fokdieshit
22-07-2011, 06:21 door Anoniem
Voor alle burgers die een verschil willen maken is er nu op LinkedIn de NCSC forum te vinden. En elk initiatief is een initiatief. Hup overheid ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.