image

OM hoort journalist wegens OV-chipkaarthack

maandag 20 juni 2011, 16:34 door Redactie, 16 reacties

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar onderzoeksjournalist Brenno de Winter wegens het hacken van de OV-chipkaart. Er wordt getwijfeld over de motieven van De Winter. Het OM vermoedt dat die niet journalistiek zijn, zo meldt Tweakers.net. Woensdag wordt de journalist gehoord. Hoewel De Winter een rechtszaak vreest, denkt hij niet veroordeeld te worden.

Om maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen, mogen journalisten in bepaalde gevallen de wet overtreden. Daarbij moet er een maatschappelijk doel worden gediend. De Winter denkt dat hij dit heeft gedaan door alle betrokken partijen te informeren en informatie niet achter te houden.

Tegenover Security.nl laat de journalist weten dat hij vrijdag bang was om te worden aangehouden. "Dat leek mogelijk, maar volgens het OM was dat niet de bedoeling." Zelf spreekt De Winter van een 'onzekere periode'. Het onderzoek naar de journalist is na klachten van OV-chipkaartbeheerder Trans Link Systems ingesteld.

Reacties (16)
20-06-2011, 16:50 door spatieman
maar TLS mag er wel een zooitje van maken.
20-06-2011, 16:55 door Anoniem
Het wordt tijd dat die klokkeluiders groep (waar Mr. Pieter van Vollenhoven om roept) er snel komt...
20-06-2011, 17:08 door Anoniem
Is het aan het OM om te bepalen of zijn doelstellingen journalistiek zijn, of zou dit aan de raad voor de journalistiek overgelaten moeten worden ?
20-06-2011, 17:18 door Anoniem
Go Brenno, Go!
Hoe eerder die OV-faalkaart om zeep is hoe beter. Ontkent maar een dat dat een maatschappelijk doel is!
20-06-2011, 17:32 door Anoniem
Het is altijd nog makkelijker voor justitie om de persoon die de beerput opgetrokken heeft te vervolgen, dan het bedrijf dat de beerput aangelegd heeft.

Kan TLS trouwens niet van uitlokking beticht worden?
20-06-2011, 17:49 door WhizzMan
Als ze nou eens wat meer tijd zouden besteden aan KPNers verhoren over de DPI-aangiftes?
20-06-2011, 18:24 door Anoniem
Ik kan het me wel voorstellen hoor, dat het OM zoveel aandacht schenkt aan De Winter. Het is nog altijd makkelijk om als openbaar aanklager een zogenaamde boef te vervolgen dan te proberen te begrijpen dat je door het bedrijfsleven en de overheid voor het karretje bent gespannen om goedkoop te doen alsof je voor veiligheid zorgt. Wat zal het kosten, het onderzoek naar een journalist om iedereen bang te maken niet aan het onveilige onprivacyvriendelijke betaalsysteem te zitten... rond honderduizend euro? Niet meegerekend de tijd die ze beter hadden kunnen besteden aan echt nuttige en gevaarlijke zaken....die nu blijven liggen!!!!!
Het zorgen voor een veilig betaalsysteem kost miljoenen en daar heeft geen van de winstopstrijkers echt zin in.
20-06-2011, 18:26 door Anoniem
dpi is niet verboden.
20-06-2011, 18:40 door Anoniem
Net nu TLS een tijdje uit het nieuws waren... zijn ze weer in het nieuws met hun faalkaart. Meer publiciteit maakt de ov chipkaart heus niet minder lek!
20-06-2011, 21:17 door Anoniem
Brenno,
Succes man met de eventuele rechtzaak.
20-06-2011, 23:04 door Anoniem
Zelfs als de motieven van de Winter worden beoordeeld als geen maatschappelijk doel dienend, waarom is het hier ten lande de praktijk dat burgers vrijwel zonder uitzondering worden gestraft en bestuurders vrijwel zonder uitzondering met de belofte het in de toekomst beter te doen niet worden gestraft? Zou een van de kernpunten van recht niet moeten zijn dat allen voor de wet gelijk zijn? Dit blijkt in de praktijk bepaald niet het geval te zijn.

Dit betekent dan ook, dat het reflexmatig straffen van burgers wordt afgeschaft of het reflexmatig niet straffen van bestuurders wordt ingevoerd.

Ik wil de heer de Winter veel sterkte en succes wensen bij de dingen die komen gaan en ik hoop dat hij de handdoek (nog) niet in de ring gooit. Mensen als hij zijn van onschatbare waarde voor deze weinig transparante samenleving!
20-06-2011, 23:08 door Anoniem
denk niet dat je uitlokking kunt hard maken; maar nalatigheid is eenvoudig aan te tonen.
20-06-2011, 23:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-06-2011, 11:56 door Mysterio
Het OM kan roepen en onderzoeken wat ze willen, daar zijn ze voor, maar mocht het tot een rechtszaak komen, dan buigt de rechter zich over deze vertoning. De rechter kijkt naar de wet. Ik heb daar wel vertrouwen in. Ik vind het niet raar dat OM er iets van probeert te maken, maar ik geef ze weinig kans.
21-06-2011, 12:09 door Anoniem
Door Peter V:
Door Anoniem: Het wordt tijd dat die klokkeluiders groep (waar Mr. Pieter van Vollenhoven om roept) er snel komt...
En die komt er. De vraag is alleen wanneer...

Ik weet wel wanneer.... maar ik ben geen verrader.....
15-05-2012, 14:33 door Anoniem
Ik twijfel (zacht uitgedrukt) aan de werkelijke motieven van de OV-chipkaart. Typisch een overheidsorganisatie die transparantie wil voorkomen. Brenno dient aantoonbaar een hoger doel, dan de vermeende hackbezwaren van OV. Duidelijke afleidingsmanoevre en wraak om de boodschapper aan te pakken, en niet de gesignaleerde problemen te tackelen. En ook nog eens een gerechtelijke procedure op kosten van de belastingbetalers.

Peter Westen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.