image

CDA wil patiënt bij nieuw EPD betrekken

vrijdag 1 juli 2011, 13:34 door Redactie, 9 reacties

Het CDA heeft minister Schippers gevraagd om de positie van patiënten- en consumentenorganisaties bij de ontwikkeling van het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) te waarborgen. "Privacy en veiligheid moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen", aldus de minister tegenover CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens hem lijkt het EPD meer op een elektronisch doktersdossier dan op een patiëntendossier.

Het Nederlands ICT Instituut voor de Zorg (Nictiz) overlegt met de zorgsector over privatisering van het EPD. Omtzigt wil weten of patiënten- en consumentenorganisaties vanaf het begin betrokken zijn. Schippers zal de Kamer binnenkort laten weten wat de inbreng van de patiëntenorganisaties is.

Schakelpunt
Het landelijk schakelpunt vormde het hart van het oude EPD en de zorgsector wil dat graag overnemen van het Nictiz. Gerbrands (PVV) en Leijten (SP) benadrukken dat er tijdens dit proces geen onomkeerbare stappen mogen worden gezet. Volgens Leijten trekt Nictiz zich niets van de politiek aan en maakt het de geesten rijp voor een privaat EPD.

Reacties (9)
01-07-2011, 13:51 door Anoniem
Dus we zijn er nog steeds niet vanaf?
01-07-2011, 14:39 door ej__
Nee. "Ze" schijnen te denken dat ze helemaal geen politieke toestemming nodig hebben.
01-07-2011, 18:52 door KwukDuck
Door Anoniem: Dus we zijn er nog steeds niet vanaf?

Dacht je dat serieus? Dit gaat net zoals dat hele europese verdrag, gewoon wat aanpassingen, ander naampje en vervolgens gewoon pushen en alle tegendruk negeren.
01-07-2011, 19:35 door Anoniem
Het CDA heeft boter op het hoofd.

Toen zij zelf nog de regie in handen dachten te hebben bij het overheid-EPD, waren de proivacy en de wensen van de patient/burger onbelangrijk en niet relevant. het EPD werd er gewoon doorheen gedrukt.

Nu het EPD ineens niet meer door diezelfde overheid ontwikkeld wordt, maar door private partijen, vindt diezelfde CDA privacy en inspraak van de burger als vanzelfsprekend en belangrijk.

Nu is het alleen nog wachten tot ook deze poging strand en er een alternatief komt die door de burger zelf ontwikkeld wordt (bv opslag patientgegevens op beveiligde chip/gegevensdrager die de patient zelf bij zich heeft), en dan is dat CDA opeens falikant tegen en moet het per wet verboden worden.
02-07-2011, 11:28 door Anoniem
Nee, erger nog: de zaak wordt nu privaat opgetuigd.
Lekker: ale medische gegevens in handen van een commerciële partij.

O ja: en die patiëntenorganisaties: werden die ook niet wegbezuinigd door dit kabinet?
02-07-2011, 15:10 door Anoniem
Oh mijn god nee, niet weer hé.
Vraag me toch sterk af welk financieel belang hier achter zit :-/.

Het zou eigelijk in de grondwet verboden moeten worden dat grote bedrijven lobby'en
zonder een krachtige volkslobby die tegengewicht kan bieden aan dit soort gekke zaken.
02-07-2011, 16:36 door Anoniem
We moeten op ten duur wel naar een EPD, alles beter dan in 2011 nog werken met pen en papier. EPD is ok mits het veilig is.
05-07-2011, 00:08 door Anoniem
Door Anoniem: We moeten op ten duur wel naar een EPD, alles beter dan in 2011 nog werken met pen en papier. EPD is ok mits het veilig is.

De vraag is natuurlijk, wat versta jij onder veilig en wat verstaan andere partijen onder veilig. Dat 50K+ mensen bij mijn info kunnen - omdat ze in de zorg werken - lijkt me nu niet echt veilig. Maar wat is het alternatief?

Frans.

PS: heb me wel laten uitschrijven uit het EPD, nu maar hopen dat dat werkt.
07-07-2011, 21:06 door Anoniem
Het kind is met het badwater weggegooid. Het beste van het EPD, het Landelijk Schakelpunt (LSP) vormt
juist voor diverse landen een reden om over de invoering van een landelijk elektronisch patientendossier serieus te gaan nadenken. In de Verenigde Staten, Zweden het Verenigd Koninkrijk (landen waar privecy-aspecten ook een belangrijke rol spelen) worden nu al LSP-achtige oplossingen ingevoerd. Daar laat de politiek zich kennelijk minder gemakkelijk leiden door pure emoties. Angst blijft een hele slechte raadgever.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.