image

Helft ouders controleert kinderen op internet

maandag 18 juli 2011, 12:26 door Redactie, 11 reacties

Meer dan de helft van de ouders controleert de online activiteiten van hun kinderen, zo blijkt uit onderzoek onder tweeduizend Britse internetgebruikers. 55 procent van de ouders controleert hun zoon of dochter door sociale netwerkprofielen te bekijken. Nog eens vijf procent van de ondervraagden zegt dit ook te zullen doen als ze wisten hoe ze dit moeten doen.

Vier van de tien ouders geeft toe regelmatig de statusupdates van hun kinderen te checken. Het prikbord op Facebook wordt door 39 procent bekeken om te zien wie er berichten stuurt naar hun kinderen en 29 procent bekijkt foto’s waarin hun kind is getagd. De reden daarvoor is dat meer dan een derde overbezorgd is.

Een kwart gelooft dat dit de enige manier is waarop zij werkelijk kunnen zien waar hun kind mee bezig is. Elf procent zegt een Facebook-account aangemaakt te hebben om hun kind in de gaten te houden en meer dan 33 procent begluurt hun kind om te weten met wat voor mensen het omgaat.

Surfgeschiedenis
Ongeveer 16 procent van de ouders gaf aan een poging te hebben gedaan om vrienden te worden op Facebook met hun kinderen en dertig procent van die verzoeken werd afgewezen. Het komt misschien niet als een verrassing dat vervolgens 13 procent inlogt onder een account van een vriend, om hun kind te bespioneren, aldus beveiligingsbedrijf BullGuard dat het onderzoek liet uitvoeren.

Niet alleen sociale netwerksites worden gecontroleerd door bezorgde ouders – 76 procent zegt ook de internetgeschiedenis te checken om zeker te weten dat het kind geen ongeschikte websites bezoekt. Verder zegt 21 procent de chatgeschiedenis te controleren en 23 procent bekijkt de verzonden berichten van e-mailaccounts. Terwijl 14 procent beweert slechts nieuwsgierig te zijn, zegt 41 procent bezorgd te zijn dat hun computer besmet wordt door virussen of malware, wanneer een kind een onveilige website bezoekt of zich registreert voor een illegale dienst.

Reacties (11)
18-07-2011, 13:08 door Mysterio
Oh! Hun eigen kinderen... ik dacht al.
18-07-2011, 14:09 door Mozes.Kriebel
Dit onderzoek is wel in het land waar de term Big Brother is uitgevonden en die in de top 3 staat van landen waar het begluren van idereen (friend ánd foe) "gewoon" is. Daarnaast denk ik dat zo'n staatje ook in 0031 kan kloppen, alleen in absolute getallen iets lager...
Het is het eeuwige dilema; ik wil mijn kroost beschermen maar ze moeten ook door schade en schande kunnen leren. Zeker in de pubertijd een gevoelige discussie. In gesprek blijven met je kroost is sowieso het beste.
18-07-2011, 14:52 door Anoniem
Hmm .. die titel is inderdaad een beetje dubieus.
18-07-2011, 17:42 door Patio
Een vroegere collega van me ontdekte zo dat haar kind het telefoonnummer op Facebook bekend maakte. Dat heeft ze natuurlijk direct gewist en verteld: "Dat mag je nooit meer doen". Ik heb begrepen dat ze blijkbaar net op tijd was. Mozes-Kriebel heeft gelijk. Je moet van tevoren goede afspraken met je kinderen maken wat ze wel en niet mogen doen met hun account op een sociaal netwerk, in chatboxen en dergelijke. Die 39 en 29 % zijn eigenlijk nog laag als je bedenkt dat velen het gevaar niet kennen laat staan iets met een waarschuwing betreffende gevaren doen.
18-07-2011, 19:43 door Anoniem
Jemig, de pemig... ik controleer ook mijn kinderen... ben ik nu strafbaar...?
19-07-2011, 09:58 door Patio
Door Anoniem: Jemig, de pemig... ik controleer ook mijn kinderen... ben ik nu strafbaar...?

Natuurlijk niet. Het is gewoon verstandig dit te doen, maar heb je ze niet eerst goed voorgelicht dan?
19-07-2011, 11:26 door Anoniem
En terecht!
19-07-2011, 13:13 door Anoniem
Door Anoniem: Hmm .. die titel is inderdaad een beetje dubieus.
I lolled :P
19-07-2011, 13:25 door Anoniem
Controle lijkt me prima mits het niet doorschiet. Ligt er ook wel aan hoe jong/oud de kinderen zijn.
Natuurlijk heb je het er als ouder eerst met je kinderen over gehad wat ze van het internet kunnen verwachten en dat ze daar voorzichtig moeten zijn, net als in de normale wereld.

En ouders die inloggen op een account van een vriend?
Hoe moet ik dat zien, hacken ze dat account of maken ze een nep profiel aan?
Beetje nadenkend kind komt daar snel genoeg achter en dan heb je als ouder wel wat uit te leggen aan je kind...
19-07-2011, 13:28 door Anoniem
Is privacyschending en dus (als t goed is) strafbaar.Je hebt als ouder privacy van je kin(eren) te respecteren.Ik begrijp dat ouders hun kinderen willen beschermen maar laten ze dat dan op andere manieren doen,door gewoon met hun kind te praten en uit te horen en netjes te vragen of ze (indien ze iets vermoeden) even op de pc van kindlief mogen kijken.
08-11-2011, 09:36 door Anoniem
Ik ben 20 en mijn ouders controleren nog steeds mijn facebook. Alleen maar om in de gaten te houden of ik niets over hun schrijf. Erg kinderachtig. Een kind controleren op een wat jongere leeftijd is normaal.
Internet kan zeer gevaarlijk zijn voor jonge kinderen die zich daar totaal niet van bewust zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.