image

Winkel mag klanten via laptop begluren

donderdag 28 juli 2011, 07:46 door Redactie, 12 reacties

Een Amerikaans verhuurbedrijf mag klanten via de webcam van verhuurde laptops bespioneren en hun toetsaanslagen opslaan. In mei werd "Aaron's" aangeklaagd omdat het de PC Rental Agent software op verhuurde computers installeerde. Daarmee zou het klanten kunnen afsluiten die niet op tijd betalen. Een Amerikaans echtpaar werd door een administratieve fout als wanbetaler vermeld. Vervolgens confronteerde de winkelmanager het stel met een foto die hij via de webcam van de laptop had gemaakt.

Twijfel
De zaak loopt nog altijd, maar een Amerikaanse rechter wil de praktijken van Aaron's niet verbieden. De rechter vond dat er geen onderschepping van elektronische communicatie had plaatsgevonden, omdat er geen bewijs was dat de huurder van de laptop op het moment dat de foto werd gemaakt, online was of met iemand communiceerde.

Ook vindt de rechter het onduidelijk of de Aftap Wet geldt voor de communicatie van iemand met zijn eigen computer.

Reacties (12)
28-07-2011, 08:50 door Anoniem
Eh... gehuurde computer? Eh...
Zelf een gekochte computer wordt vanaf scratch opgetuigd. Helemaal geen behoefte aan al die 'gadgets' die je er 'af fabriek' bij krijgt...
Helaas... merendeel denkt nog steeds alleen functioneel: hij doet het toch?
28-07-2011, 09:12 door jefdom
tja, de rechter zal waarschijnlijk van oordeel zijn dat de winkel als eigenaar van de laptop het recht heeft om zijn eigendom te beschermen en dat daarom het data verkeer onder zijn naam geschied,maar toch hangt er hier ergens een reukje aan en vind ik dat het ergens een privacie inbreuk is.
maar mischien is de rechter wel van mening dat wat de staat mag mag de burger ook?????
groetjes jefdom
28-07-2011, 09:16 door Bitwiper
Oops, ik ruik een precedent: de meeste software op onze computers is ook niet ons eigendom, we hebben slechts een gebruiksrecht. Straks mag die ook onbeperkt spioneren?
28-07-2011, 09:23 door jefdom
Door Bitwiper: Oops, ik ruik een precedent: de meeste software op onze computers is ook niet ons eigendom, we hebben slechts een gebruiksrecht. Straks mag die ook onbeperkt spioneren?
tja en leasing valt hier ook onder
28-07-2011, 10:13 door PeterB
Als dit dan een precedent zou gaan scheppen, laat het dan zo zijn dat software die je koopt ook echt je eigendom wordt en je niet een licentie koopt. Dat hele licentie gedoe is zwaar achterhaald. Daarbij komt dat wanneer je een artikel koopt ( stereo set, tv, auto ) dat die toch ook je eigendom is ? Je hebt er toch voor betaald ? Waarom dan niet dat software pakket ?

Het hele licentie gedoe moet eens op de schop. Als dit soort praktijken voortaan gemeengoed gaan worden dat verhuurbedrijven hun materialen mogen misbruiken om je in de gaten te houden...dat gaat wel heel ver.
28-07-2011, 10:55 door Anoniem
Onzin, bedoel je hebt toch een overeenkomst met zo een verhuurder. Mocht er bijvoorbeeld niet betaald worden dan regel je het toch op een normale manier volgens de overeenkomst, en niet via software.

Het hoeft toch niet mogelijk te zijn voor zo een verhuurder om de apparatuur van afstand te kunnen uitschakelen.
En vind verder dat de betreffende rechter echt wel iets verder kan denken, die zou het gewoon dik strafbaar moeten stellen.

Verder is het gewoon een ZWARE inbreuk op iemand's privacy.
28-07-2011, 11:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-07-2011, 11:43 door Anoniem
WTF mag dat bedrijf zomaar toetsaanslagen opslaan?
Dus bedrijf kan gewoon al je wachtwoorden zien.
28-07-2011, 13:23 door Anoniem
Ik zou de laptop overdwars rectaal bij de winkelmanager hebben ingebracht. Dan mag hij met de webcam spelen wat hij wil.
28-07-2011, 23:52 door Anoniem
@13:23 door Anoniem
Zo jij bent echt stoer!
29-07-2011, 00:29 door Anoniem
Dames opgelet:

(BIJNA) GRATIS LAPTOP TE HUUR!
Inclusief webcam!

</sarcasm>

Lijkt me een zeer gevaarlijke ontwikkeling!
10-02-2012, 20:30 door Anoniem
laten we eerlijk zijn, de volgende stap is dat amerikanen bij het terugbrengen in ieder geval de harde schijf formateren voor alles wat buiten hun weten opgeslagen zou kunnen zijn. Tja pech voor de verhuurder dat hij dan alles opnieuw installeren, had de rechter maar moeten nadenken over de inbreuk op de privacy bij het registreren van prive-gegevens (toetsaanslagen vastleggen valt daar zeker onder)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.