image

Kaspersky: maak van internet gedemilitariseerde zone

vrijdag 25 november 2011, 13:20 door Redactie, 8 reacties

Cyberwapens en cyberoorlogen vormen zo'n grote bedreiging voor de wereldvrede, dat het internet een gedemilitariseerde zone moet worden. Daarbij moet er een soort Internationaal atoomagentschap komen dat toezicht op cyberwapens houdt. Dat zegt Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf. Ook door het leger ontwikkelde malware kan programmeerfouten bevatten. "Een vlieg die op het toetsenbord landde, het was vrijdagmiddag en de testers hebben niet goed getest, er kan van alles gebeuren."

Een normale bug heeft volgens Kaspersky een beperkt effect. Systemen stoppen met werken of zullen in het ergste geval crashen. "Maar met de nieuwe golf van militaire malware, kan een fout werkelijk catastrofale gevolgen hebben." Volgens de Russische virusbestrijder is wereldvrede grotendeels van internet afhankelijk.

Speelgoed
"De juiste manier is het uitroepen van het internet tot gedemilitariseerde zone, een soort cyber-Antartica." Kaspersky erkent dat het ontwapenen van landen met cyberwapens lastig is. "Die kans is al voorbij, de investeringen zijn gemaakt, de wapens geproduceerd, de paranoia is al aanwezig. Maar landen kunnen op z'n minst regels over cyberwapens overeenkomen."

Een andere hindernis is dat de maatschappij het internet en computers nog steeds als speelgoed ziet, die niets met het echte leven te maken hebben. "Dat is gewoon fout!", gaat Kaspersky verder. "Het internet is wel degelijk onderdeel van het dagelijkse leven!" Het onderwerp over militaire malware en het opstellen van regels voor cyberwapens zou al jaren bij security professionals spelen. "Ik ben gewoon die eerste die dit openbaar maakt", besluit de virusbestrijder.

Reacties (8)
25-11-2011, 13:47 door Anoniem
lol weer een nieuw woord in het woordenboek cyberwapens, volgens mij gaat het nog steeds gewoon om programma's het is maar net hoe je de illusie wil verkopen om winst te maken op je product
25-11-2011, 14:58 door Anoniem
Naar aanleiding van dit bericht vraag ik me dus weer af hoe het bestaat dat wij met ons miljarden op een openbaar netwerk zitten waar ook de ander belangrijke infrastructuur aan "hangt".

Ik kan en wil dus niet begrijpen dat defensie, ziekenhuizen, de overheid, banken, diverse PLC's ed. op een dergelijke open "wolk"zitten.

Ik zou dus denken aan een professioneel netwerk wat sterk gecontroleerd en gereguleerd is en alleen toegangkelijk is dmv. identificatie en authentificatie en waarbij de gebruikers ook moeten aantonen dat de apartatuur voldoet aan de aangegeven security eisen ( ondermeer dat de laatste security maintenance is aangebracht) .

Hiernaast een vrij en open internet waarvan iedereen weet en begrijpt dat de data erop kwetsbaar en mogelijk niet integer is . Onder het mom van leve de lol .

Het afgeschermde deel zou volgens mij implementeerbaar moeten zijn dmv. bv. een VPN netwerk .


Ik ben verder de mening toegedaan dat ondanks alle "paniek" verhalen het aantal incidenten op internet afgezet tegen het zeer groot aantal gebruikers erg meevalt ....
25-11-2011, 15:21 door N4ppy
Nog een tandeloos orgaan. Hoeveel kernwapens zijn er nog (in ontwikkeling) precies dus dat gaat echt werken op het internet.
25-11-2011, 16:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-11-2011, 17:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-11-2011, 23:27 door N4ppy
Bedenk me net dat alle gedemilitariseerde zones bestaan dankzij zwaar bewapende militairen aan beide kanten
noord-zuid korea
servie - kosovo
israel - egytpe
noord - zuid vietnam
om er maar een paar te noemen

het digitale dorp bestaat niet meer maar om nou gelijk de digitale stad over te slaan en de wapens te trekken?
28-11-2011, 08:56 door Mysterio
Door rookie:
..wereldvrede..

Waar en in welke wereld is die wereldvrede precies?
Pax Romana
30-11-2011, 13:21 door Anoniem
Ik heb ook kaspersky hier met korting gekocht: http://www.kortingscode.nl/shops/2010/04/kaspersky

Draag ik toch mooi mij steentje bij aan wereld vrede :P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.