image

CBP: privacy burger weer geschonden in 2011

donderdag 12 april 2012, 14:11 door Redactie, 7 reacties

De privacy van Nederlandse burgers is vorig jaar weer regelmatig geschonden door overheid en bedrijfsleven, zo blijkt uit het jaarverslag van het College Bescherming Persoonsgegeven (CBP). Vorig jaar was er veel aandacht voor de betrouwbare overheid. "Burgers die al dan niet gevoelige persoonsgegevens aan de overheid toevertrouwen moeten er van uit kunnen gaan dat de overheid ook toeziet op een zorgvuldige omgang met deze gegevens en deze afdoende beveiligt", aldus het CBP.

Daarbij is het essentieel dat burgers voldoende worden geïnformeerd over het doel van de verwerking van persoonsgegevens en om welke gegevens het gaat. Op alle vlakken schoot de overheid vorig jaar tekort.

Zo bleek dat de gegevensverwerking door de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienstdienst (SIOD) in strijd met de wet was, onder meer doordat mensen niet over de verwerking van hun persoonsgegevens in het kader van opsporing van fraude in de sociale zekerheid werd geïnformeerd. Ook bewaarde de SIOD de persoonsgegevens te lang.

Politie
Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat geen van de politiekorpsen of bijzondere opsporingsdiensten had voldaan aan de verplichting om een externe audit uit te laten voeren, terwijl politiegegevens gevoelige gegevens zijn waar zorgvuldig mee moet worden omgesprongen. De politie ging ook over de scheef met het bewaren van kentekengegevens, ook bekend als ANPR. De gegevens werden te lang bewaard, waardoor alle passanten onnodig in een politieregister terechtkwamen, aldus het CBP.

Als reactie stelde de minister van Veiligheid en Justitie een wetsvoorstel op om kentekengegevens een maand te kunnen bewaren. De noodzaak voor een dergelijke bewaartermijn is volgens de privacywaakhond niet aangetoond.

Profilering
Voor dit jaar wil het CBP zich vooral op profilering gaan richten. Profilering heeft naast voordelen ook nadelen. "Mensen worden op een bepaalde wijze beoordeeld of behandeld aan de hand van profielen. Aan die profielen kun­ nen automatisch beslissingen worden gekoppeld, zoals het uitsluiten van een dienst of het aan­ scherpen van controles. Ook is profilering voor burgers een even onzichtbaar als ondoorgronde­lijk proces", waarschuwt het CBP.

Daarnaast kan profilering aan de hand van online gedrag tot ’gecensureerde’ informatie leiden. Deze 'filter bubble' zorgt ervoor dat gebruikers andere relevante informatie en keuzemogelijkheden wordt onthou­den. "Profilering kan zodoende leiden tot stigmatisering en discriminatie en tot een samenleving waarin het maken van vrije keuzes illusoir wordt", aldus het CBP.

Reacties (7)
12-04-2012, 14:47 door Anoniem
Verslaglegging oké maar ik erger me de laatste tijd wel enorm aan de hoeveelheid taalfouten in artikelen hier. Deze keer daarom een korte reactie:

Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst dienst (SIOD)

De politie ging ook over de scheef met het bewaren van kentekengegevens, ook bekend als ANPR. De gegevens werden te lang bewaard, waardoor alle passanten onnodig in een politieregister terechtkwamen, aldus het CBP.
Slechts twee korpsen gingen over de schreef namelijk: Rotterdam Rijmond en IJsellanden, de politie is een landelijk instituut en slechts twee korpsen gingen nat... Beeldvorming???

Hiernaast wordt de data bij wijze van proef vier weken bewaart in een test van drie jaar, hierna zal dit worden geëvalueerd.


"Profilering kan zodoende leiden tot stigmatisering en discriminatie en tot een samenleving waarin het maken van vrije keuzes illusoir wordt."
het maken van vrije keuzes wordt aan betekenis ontnomen...
of
het maken van vrije keuzes wordt denkbeeldig...

Wat wordt hiermee bedoeld???
12-04-2012, 14:52 door Anoniem
Zou het nog fijner vinder als het CBP de boetes die ze bedrijven en overheid oplegt ook daadwerkelijk gaat innen.
Zo is Google kortgeleden weer onder een 1 miljoen euro boete uitgekomen omdat ze twee jaar later hun voorwaarden hebben aangepast. CBP is een hoop geblaat en weinig actie.
12-04-2012, 15:09 door Anoniem
Whoa, sexy. Moest toch even een traantje wegpinken. Wat een schatjes zijn het toch he? Loonsverhoging voor alle CBPlayers! Voor mijn gestigmatiseerde alter ego die banken het hoofd op hol profileert harrrr me tent met bokworst zijn al ingepakt, kampvuurtje? xED
12-04-2012, 15:35 door regenpijp
De privacy van de burger wordt de hele tijd geschonden door bedrijven als Google, Facebook en overheidsorganen verbonden aan het CIOT.
12-04-2012, 15:55 door Anoniem
Wat is eigenlijk het nut van het College Bescherming Persoonsgegevens?
13-04-2012, 08:27 door Anoniem
Wat is het nut van Google?

Dankzij internet weten we en kunnen we veel meer doen voor een betere wereld.
Maar we doen het niet.

De mens wil helemaal geen betere wereld.
Hij wil Google, Facebook en Twitter.
Dat is voor de mens de wereld.
Het infuus.

Maar wat heb je eraan als je zelf verder in je leven niks gedaan hebt.
Google, Facebook en Twitter gaat het leven van mensen flink verzuren.
Zelfmoorden vanwege het niet meer kunnen omgaan met jubbelplatforms ("Kijk mij nu eens hoe goed en rijk ik ben op mijn 21e"). Het gaat gebeuren.

Oplossing: Als we internet niet normaal kunnen gebruiken dan gewoon de stekker eruit.
Luisteren naar de echte vogeltjes en doe iets met de natuur.

kan je het CPB ook opheffen

Ben weer offline. Heerlijk die frisse lucht.
13-04-2012, 09:40 door Anoniem
"Wat is eigenlijk het nut van het College Bescherming Persoonsgegevens?"
idd, geef ze nog een jaartje de tijd; hebben ze dan nog niets uitgericht dan gewoon opdoeken.
Lijkt me een mooie bezuinigings post
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.