image

Opstelten: Nederland voorop in bestrijding cybercrime

maandag 1 oktober 2012, 11:03 door Redactie, 13 reacties

Nederland loopt voorop in de bestrijding van cybercrime, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Opstelten reageert op Kamervragen van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen dat Nederland een broeinest van besmette websites zou zijn. McAfee kwam eerder met een rapport waaruit bleek dat Nederland veel besmette websites host.

Volgens Opstelten verschillen de rapporten van de verschillende anti-virusbedrijven en zijn er ook per kwartaal grote verschillen te zien. "Ik kan uit de rapporten niet opmaken hoe deze zeer grote schommeling tot stand is gekomen." Wel stelt de minister dat Nederland voorop loopt in de bestrijding van cybercrime.

"Bestrijding van dergelijke criminaliteit is het meest succesvol in internationaal verband. Om die reden werkt Nederland nauw samen met andere landen op dit punt. Het meest kwetsbaar zijn landen met een beperkte infrastructuur en slechte individuele beveiliging van computers", laat Opstelten weten.

Providers
Die schrijft verder dat Nederland behoort tot de landen waar door het gebruik van antivirussoftware en firewalls veel wordt voorkomen. "Daarnaast nemen de ISP’s en hostingproviders hun taak op het gebied van het aanbieden van veilig internet zeer serieus." Ook wat betreft de aanpak van 'rogue providers' vindt Opstelten dat het Nederlandse beleid moet aansluiten bij dat van andere landen.

Het aanpakken van dit soort providers die malwareverspreiders en spammers onderdak bieden is geen taak van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC).

"Het NCSC is geen toezichthouder en legt daarmee geen sancties op. Wel wordt het NCSC in zijn werkzaamheden geconfronteerd met “rogue providers” en kan het op basis van zijn ervaringen zijn partners in het publieke domein van nuttige inzichten voorzien."

Reacties (13)
01-10-2012, 11:20 door Preddie
ow, Ivo Opstelten zegt dat...... ik dacht even dat het een serieus bericht was....
01-10-2012, 11:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2012, 11:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2012, 11:48 door Anoniem
'geen taak van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC)...alleen voorzien van nuttige inzichten ?'

Wordt hier hetzelfde "Nationaal Cyber Security Center" bedoeld dat bij Citadel / Dorifel het 'nuttige' advies gaf "om besmette systeem van het netwerk te ontkoppelen en opnieuw te installeren" terwijl er al antivirus software was die de besmetting kon vinden en verwijderen ? Nederland loopt helemaal niet voorop, sterker nog, we steken liever de kop in het zand als het om veiligheid gaat en het moet vooral niet teveel kosten.
01-10-2012, 11:51 door Anoniem
Ja, verkenners gaan altijd vooruit hè? Ik ben benieuwd of de troepenmacht ook in al in aantocht is ;-)
01-10-2012, 12:13 door spatieman
/sarcasme aan
in nederland is iedereen al vanaf geboorte een verdachte krimineel.
en linux is evil volgens de overheid.
gezien 99.99% van alle routers een native linux draait, is iedere internetter crimineel.
ben ik nu paranoide ?
01-10-2012, 12:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2012, 13:50 door Security Scene Team
Tuurlijk, problemen ontkennen is makkelijker dan problemen aanpakken waar je überhaupt toch al geen verstand van hebt. voorbeeldje(zie artikel onder) internationaal gezien vinden ze nederland maar LAKS in aanpak. en ze hebben nog gelijk ook.

https://secure.security.nl/artikel/42229/%22Nederland_laks_met_aanpak_botnets%22.html

mr opstelten u bent de zwakste sachakel in onze beveiliging en nog een groter gevaar voor onze privacy. ik zeg -1
01-10-2012, 14:40 door Anoniem
Ach het mannetje heeft zo'n geruststellende uitstraling, zo van; "gaat u maar rustig slapen!"; en daar worden deze heren tegenwoordig op uitgezocht/verkozen.... het volk krijgt de politici die het verdient, en politici krijgen het volk wat ze verdienen.... ;)
01-10-2012, 17:41 door Anoniem
Die Ivo. Die maakt zich meer druk als de politie roept dat controles op fietsverlichting minder prioriteit heeft dan alcoholcontroles. Dan moet de politie dat van hem terugnemen en fietsverlichtingcontroles meer prioriteit geven.

En die Ivo wil beweren iets van cybersecurity in Nederland te weten.
Laat staan dat hij iets weet van de positie van Nederland t.o.v. andere landen in Europa.
02-10-2012, 00:02 door Anoniem
Haha Nederland loopt voorop bij het bestrijden van cybercrime,mag ik effe lachen (als t niet om te huilen zou zijn).Mijn pc's zijn ondanks de beste en meest uitgebreide security suites die er verkrijgbaar zijn (norton 360 en kaspersky pure) nu al meerdere malen achter elkaar gehacked en verkloot,en ja ik doe de windows updates en updates voor adobe flash player en adobe reader. Java heb ik sinds de laatste windows herinstallatie half jaar geleden niet meer gedownload & geinstalleerd EN KOMT ER OOK NIET MEER OP!.Ik gebruik windows 7 en IE9 .En de politie!? Die hebben een half jaar geleden mijn laptop onderzocht en niks gevonden na 2 maanden onderzoek.Ik denk dat ze bij de NLse nauwelijks weten hoe hun eigen pc werkt dus dat moet ons burgers pc gebruikers beschermen en de hackers opsporen,laat me niet lachen!
02-10-2012, 00:09 door Anoniem
Het is een geruststellende gedachte dat Dhr. Opstelten weet waarover hij praat en veel meer verstand heeft van de digitale agenda dan Mevr. Neelie te Brussel!
02-10-2012, 00:11 door Anoniem
Als het facebook zou zijn: score voor Opstelten - opnieuw - MIN 1=Dit vind ik NIET leuk.

Wat een vreemde man is het toch, maar tevens moet je waardering hebben voor de bluf die hij telkenmale inzet. De gekozen volksvertegenwoordigers kunnen zich geen zoeter woorden voorstellen.

Opstelten stelt volgens dit artikel: "Het meest kwetsbaar zijn landen met een beperkte infrastructuur en slechte individuele beveiliging van computers".

Laat diezelfde Opstelten op 27 augustus nu ook stellen: Computerbeveiliging is niet de taak van de overheid, maar van de eigenaar van een systeem"" en "Voor de OVERHEID geldt dat zij, mede gezien haar verantwoordelijkheid voor de VEILIGHEID van de DIENSTVERLENING aan burgers, de nodige maatregelen moet treffen om haar eigen infrastructuur vrij te houden van virussen".

Een mogelijke conclusie is: de man liegt dat het genoteerd staat, een andere: de man weet in het geheel niet waar hij het over heeft. Een, maar waarschijnlijker twee van de conclusies zijn waar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.