image

Japanse politie looft 30.000 euro uit voor aanhouding hacker

donderdag 13 december 2012, 13:33 door Redactie, 1 reacties

De Japanse politie heeft een geldbedrag van 30.000 euro uitgeloofd voor de tip die tot de aanhouding van een hacker leidt. De hacker zou malware hebben verspreid en vanaf besmette computers doodsbedreigingen via e-mail hebben verstuurd. In deze zaak arresteerde de Japanse politie ten onrechte vier personen, waarvan er eentje weken vastzat, omdat de malware zijn IP-adres gebruikte.

Volgens critici van het politieoptreden baseerde de politie zich teveel op de IP-adressen als bewijs van de daders hun identiteit. Het is nog altijd onbekend wie er wel achter de aanvallen zit. Daarom heeft het National Police Agency voor het eerst een beloning uitgeloofd voor tips die tot de aanhouding van de dader leiden.

Beloning
Het is voor het eerst dat de politie een beloning voor een cybercrimezaak uitlooft. In het verleden werd deze maatregel alleen gebruikt voor zaken als moord, overvallen en brandstichting. Om het tipgeld mogelijk te maken moest bestaande regelgeving worden aangepast, zo meldt Japan Today.

Naast het uitloven van de beloning heeft de Japanse politie inmiddels ook excuses gemaakt aan de vier personen die ten onrechte werden vastgehouden.

Reacties (1)
13-12-2012, 15:40 door Anoniem
Dus om te verbloemen dat je als politie niet de vaardigheden hebt om cybercrime aan te pakken loof je tipgeld uit? Dat gaat dan nog aardig duur worden de komende jaren...

Het lijkt de laatste tijd dat de strafmaat voor cybercrime hoger wordt dan voor normale misdrijven terwijl de impact meestal alleen maar financieel is. Wellicht slechts een gevoel.maar wel iets om op te letten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.