image

Politie pakt belastingontduiker via kentekencontrole

woensdag 2 januari 2013, 11:53 door Redactie, 26 reacties

De politie heeft vorige week in Wassenaar dankzij automatische kentekenplaatherkenning (ANPR)een automobilist opgepakt die nog een grote belastingschuld had openstaan. Verder bleek dat de APK-keuring van de man zijn auto was verlopen en werd hij zelf door de politie gezocht omdat hij nog ruim 3.000 euro aan boetes had openstaan. De man betaalde direct zijn boetes aan het bureau en mocht daarna weer gaan.

De douane nam de auto van de bestuurder in beslag omdat zijn belastingschuld niet direct kon worden voldaan. De politie heeft meer controles met een ANPR-voertuig aangekondigd. "Heeft u nog boetes openstaan en wilt u voorkomen onverwachts aangehouden te worden, betaal uw boete dan aan het politiebureau."

Scanner
ANPR is een computer met een gespecialiseerd softwareprogramma en een daaraan gekoppelde videocamera, die kentekens van passerende voertuigen scant, vastlegt en herkent aan de hand van gekoppelde kentekenbestanden die in het systeem zijn aangebracht. Met deze apparatuur is het mogelijk om kentekens te scannen en te vergelijken met vooraf geüploade hotlisten.

Volgens de politie is er met de kentekens die op deze lijsten voorkomen iets "mis". Door opvolging te geven aan een "hit" kan het voertuig worden staandegehouden en de bestuurder worden onderworpen aan een onderzoek. Ook kunnen kentekenbestanden van andere instanties zoals de Belastingdienst en de Douane in het systeem worden geladen.

Reacties (26)
02-01-2013, 12:02 door Anoniem
Goed werk door de politie.

En NEE dit is geen big brother situatie.
02-01-2013, 12:28 door Anoniem
Kortom: zorg voor een ander kenteken op je auto. Probleem opgelost.
Ik zie een toename van de kentekenfraude, wederom veroorzaakt door onze eigen Roverheid door misbruik - een kenteken is nooit bedoeld geweest om belastingschulden te innen.
02-01-2013, 12:40 door Anoniem
Nog twintig van zulke succesjes en er is wel een hele scanner afbetaald.

Door Anoniem: Goed werk door de politie.

En NEE dit is geen big brother situatie.
Waarom niet? Omdat jij het goed werk vindt?

Zelfs dan zijn er genoeg problemen met ANPR spul. Om te beginnen dat ze vanalles vasthouden --of dat nou mag of niet-- en dat de politie daar ten ene, ten andere, ten veeltevaakenmale heeft laten zien niet met regels danwel data te vertrouwen te zijn. En zo zijn er nog wel wat puntjes aan te kaarten.

Maar omdat het om de belasting gaat, mogen we geen vragen stellen? Doe niet zo naïef.
02-01-2013, 12:45 door Anoniem
Heb je geen geld om auto te rijden, ga dan met het OV of zoek een baan !
02-01-2013, 13:21 door schele
Big Brother ten top. Prima als opsporingsmethode natuurlijk, maar wel graag iedere dag de database met gescande auto's waar niets mis mee was wissen. En dat gebeurt nu niet.
02-01-2013, 13:24 door johanw
Auto leasen en je probleem is opgelost. Dan staan de bekeuringen ook niet op naam, zodat ze lastiger aan je rijbewijs kunnen komen als je een beetje doorrijdt. Echte criminelen weten natuurlijk al lang dat je geen auto's op je eigen naam moet zetten,
02-01-2013, 13:30 door Anoniem
@Vandaag, 12:28 door Anoniem

U praat onzin:
http://www.fietsen.123.nl/entry/542/fietser-fietsbelasting-betalen
Wel is kentekenenfraude al jarenlang een probleem en zal hiermee zeker niet minder worden. Maar met dit systeem kan je juist sneller foutieve/gestolen kentekens terug vinden. Zet ze maar op de lijst en wanneer je ze tegenkomt aan de kant.

Daarbij hebben in NL een overheid. We leven nog steeds in een beschaafd land. Mocht je dat niet beseffen dan raadt ik je eens om buiten NL te gaan kijken. Corruptie genoeg in de wereld maar in NL weinig. En het mooie is, ben je het er niet mee eens dan kan anders stemmen (ook al ik ben dit keer door de VVD genaaid, ik hou niet van nog meer belasting).
02-01-2013, 13:45 door Anoniem
Ik zie een toename van de kentekenfraude
Dat weet ik niet. Een gestolen (en daarna vervangen) kentekenplaat krijgt een extra cijfertje boven het koppelstreepje en het lijkt me dat daar net zo goed op gescand kan worden. Idem voor een gestolen kenteken waarbij de kleur of het type auto niet overeenkomt. Zo makkelijk is het dus nog niet.
02-01-2013, 13:46 door Anoniem
Door johanw: Echte criminelen weten natuurlijk al lang dat je geen auto's op je eigen naam moet zetten,

Wat is het verschil tussen een echte en een onechte crimineel? Een echte crimineel overtreedt wetten en een onechte niet? Of een echte crimineel overtreedt wetten die jij belangrijk vindt en een onechte crimineel overtreedt wetten die jij niet belangrijk vindt? Dus als je aan die echte crimineel vraagt of hij een echte crimineel is, zal hij beweren van niet. Hij is namelijk van mening dat de overtreden wet niet zo belangrijk is.

Of is een echte crimineel iemand die een wet 10% of misschien zelfs voor 99% overtreedt?

Peter
02-01-2013, 13:53 door Ignitem
Ze scannen dus miljoenen kentekens om een enkel gevalletje van belastingfraude eruit te pikken. Dit lijkt me met een kanon schieten op een mug.
02-01-2013, 13:57 door Preddie
Leuk systeem, alleen wie bepaald of er "iets" mis is met iemand? en wie controleert of deze informatie wel klopt? En als de informatie niet klopt, wie is daar dan verantwoordelijk voor en is tevens verantwoordelijk voor het verwijderen van deze informatie.
Denk aan het verhaal van Ron Kowsoleaa, iemand heeft ooit wat in een dergelijk systeem gezet, men weet allemaal dat de man als 15 jaar slachtoffer is van identiteitsfraude en wordt keer op keer toch weer aangehouden o.a. door dergelijk systemen. Want ja zegt de agent; als het systeem het zegt, dan zal dat wel kloppen .....

In de toekomst is onze politie een systeem en dat wordt bediend door onze huidige politiemensen, die zonder na te denken kunnen handelen omdat het denken en het maken van beslissing door het systeem worden gedaan. Waarbij het uitgangspunt is dat de informatie in het systeem 100% integer is terwijl de praktijk bewijst dat hoe groter het dataset, hoe groter de kans is dat de integriteit niet gewaarborgd is.


tot slot: "Ook kunnen kentekenbestanden van andere instanties zoals de Belastingdienst en de Douane in het systeem worden geladen." Dit doel is namelijk niet over een te stemmen met het doel waarvoor de gegevens verkregen zijn, mogelijk overtreed de belastingdienst (en mogelijk ook de Douane) hiermee de wet....
02-01-2013, 14:05 door Preddie
Door Ignitem: Ze scannen dus miljoenen kentekens om een enkel gevalletje van belastingfraude eruit te pikken. Dit lijkt me met een kanon schieten op een mug.

De wet zegt, je bent onschuldig tenzij het tegendeel is bewezen. Echter wordt hiermee het beeld gevormd dat iedereen ten alle tijden verdacht is ..... want als dit niet zo is hoeft je ze ook niet te scannen?

Dit is inprincipe ook met routine controles en noodveroorderingen, iedereen mag zo maar gefoullieerd worden en is dus een in de ogen van de agent een potentieel verdachte. Routines controles hoeven eigenlijk ook niet plaatst te vinden, aangezien je geen enkele aanwijzing hebt dat de mensen die je gaat controleren ook dat werkelijk iets fout hebben gedaan. Men gaat dus iedereen controleren in de hoop dat ze een geldige reden vinden om een bon te schrijven (lees de staatkas te spekken/hun bonnenquota te halen)
02-01-2013, 14:45 door Anoniem
Door Predjuh: De wet zegt, je bent onschuldig tenzij het tegendeel is bewezen.
Niet als het gaat om belastingen. Handig, nietwaar?

Overigens, "Maar je hebt toch niets te verbergen?" knaagt hier ook aan.
02-01-2013, 15:24 door Anoniem
"Goed werk door de politie. En NEE dit is geen big brother situatie."

Indien je uitgaat van schuld, totdat onschuld bewezen is, dan heb je volkomen gelijk. Als je er echter vanuit gaat dat je pas gecontroleerd hoeft te worden bij een gerichte verdenking, dat ligt dat toch iets anders.

Waarom zou de politie het kenteken van jouw auto moeten scannen, en jouw bewegingen moeten registreren, indien je nergens van wordt verdacht ?
02-01-2013, 16:15 door Anoniem
In den haag zie je overall camera's hangen voor verkeer beheer. Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat dat soort systemen ook worden uitgerust met ANPR zodat ze in 1 keer een hele stad in de gaten kunnen houden en vanaf een centraal punt politie achter iemand aan kunnen sturen.
Of ben ik nu mensen ideeen aan het geven ......
02-01-2013, 18:18 door Anoniem
Bij dergelijke acties zijn het auto's van de Belastingdienst met ANPR camera waar de andere databases worden ingeladen..... Politie, Douane, Belastingdienst etc. hebben allemaal verschillende bevoegdheden en kennis en van eventuele zaken die niet kloppen met degene die dan aangehouden wordt. Deze info is en blijft gescheiden. En als ik lees dat iemand bij zo een controle 180.000 euro per pin kan aftikken wegens achterstallige belastingschulden die dan echt wel een tijd openstaan en niet via deurwaarder geind kunnen worden, vind ik het prima. Ik heb na 2 aanmaningen ook de deurwaarder voor de deur staan. En iemand die dat dan zo kan betalen mag van mijn part een onderzoek naar zijn verder handel en wandel aan zijn broek krijgen.
02-01-2013, 18:21 door Anoniem
Leuk om een kenteken van het Corpse Diplmatique te nemen als beeld! Is nog niemand opgevallen?8
02-01-2013, 20:20 door Anoniem
Door Ignitem: Ze scannen dus miljoenen kentekens om een enkel gevalletje van belastingfraude eruit te pikken. Dit lijkt me met een kanon schieten op een mug.
Maar wel raak!!
03-01-2013, 01:23 door KwukDuck
Door Anoniem: In den haag zie je overall camera's hangen voor verkeer beheer. Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat dat soort systemen ook worden uitgerust met ANPR zodat ze in 1 keer een hele stad in de gaten kunnen houden en vanaf een centraal punt politie achter iemand aan kunnen sturen.
Of ben ik nu mensen ideeen aan het geven ......

Neehoor, dit is al jaren in ontwikkeling en maakt gewoon onderdeel uit van het systeem. Probleem is dat het langzaam door onze strot gedrukt moet worden om ophef te voorkopen, zo went iedereen er lekker aan zonder ergens van wakker te liggen.
03-01-2013, 09:30 door Anoniem
Dus als ik de reacties goed begrijp mag een opsporingsinstantie pas in actie komen als men weet wie het gedaan heeft. Men mag niet onderzoeken (potentiele verdacten aanwijzen) als niet vast staat dat betrokkene de dader is.
Waarom zou het niet zo werken dat de database de verdachten bevat. Een kenteken wordt gescand, vergeleken met de database en alleen opgeslagen als het voorkomt. Je was dan al potentieel verdachte.Anders wordt het passerende voertuig direct weer vergeten.
03-01-2013, 10:18 door Anoniem
In het recente verleden hadden auto´s geen kenteken en de mensen geen paspoort.
Zijn er nu echt nog mensen die denken dat de moderne samenleving zonder kenteken en paspoort nog te handhaven is.

Dit ge..... hier lijkt wel Amerikaans ge..... over de wapen beperking.

Het is simpel zonder registratie geen handhaving.
Of geven jullie iedereen toegang zonder controle tot jullie computer systemen?
Het registreren van kentekens zal op korte termijn een einde kunnen maken aan het klonen van kentekens.
Hoewel ik daar ook twijfel over heb. ;-)

Of ik deze moderne samenleving leuk vind doet er niet toe, ik leef nu, ik maak er het beste van.
03-01-2013, 10:47 door Anoniem
Mijn auto is vorige week gestolen. Zou mooi zijn als dat dure apparaat niet meer over straat kan.

Maar mijn privacy inperken voor iets dat je met een sticker kan afplakken gaat me toch te ver... Er zijn betere oplossingen denkbaar. De overheid kan dure maartegelen opleggen in auto's (bijv. katalysator) dus een privé tracking device kunnen we best betalen.
03-01-2013, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem: In het recente verleden hadden auto´s geen kenteken en de mensen geen paspoort.
Zijn er nu echt nog mensen die denken dat de moderne samenleving zonder kenteken en paspoort nog te handhaven is.

Dit ge..... hier lijkt wel Amerikaans ge..... over de wapen beperking.

Het is simpel zonder registratie geen handhaving.
Of geven jullie iedereen toegang zonder controle tot jullie computer systemen?
Het registreren van kentekens zal op korte termijn een einde kunnen maken aan het klonen van kentekens.
Hoewel ik daar ook twijfel over heb. ;-)

Of ik deze moderne samenleving leuk vind doet er niet toe, ik leef nu, ik maak er het beste van.




In 1898 introduceerde Nederland als derde land ter wereld een nationale kentekenplaat, na Frankrijk 1893 en Duitsland in 1896, (toen nog rijvergunning). Het eerste kenteken bevatte het cijfer een, het tweede het cijfer twee enzovoorts (het 'gekkengetal' 11 werd overgeslagen). Op 8 augustus 1899 waren er reeds 168 platen uitgegeven.

Dit systeem werd op 15 januari 1906 afgeschaft. Het laatst uitgegeven nummer was het nummer 2065.
bron wikipedia

De goede oude tijd...
U bent vast heel erg oud
03-01-2013, 17:47 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn auto is vorige week gestolen. Zou mooi zijn als dat dure apparaat niet meer over straat kan.

Maar mijn privacy inperken voor iets dat je met een sticker kan afplakken gaat me toch te ver... Er zijn betere oplossingen denkbaar. De overheid kan dure maartegelen opleggen in auto's (bijv. katalysator) dus een privé tracking device kunnen we best betalen.

Jouw auto is waarschijnlijk al onderweg naar een Oostblokland of Afrikaans land, bij de duurdere modellen op bestelling vaak. Of de onderdelen worden gebruikt in andere auto,s het zogenaamde "omkatten". Een GPS tracker kan opsporing helpen, maar wordt als eerst eruit gesloopt en heeft dan ook geen nut meer. Sterkte.
04-01-2013, 16:48 door Anoniem
"softwareprogramma" Dat woord stoort me.
Het is computerprogramma of computersoftware.
Je zegt toch ook niet keyboardtoetsenbord of mousemuis?
07-01-2013, 17:27 door Anoniem
Door Anoniem: "softwareprogramma" Dat woord stoort me.
Het is computerprogramma of computersoftware.
Je zegt toch ook niet keyboardtoetsenbord of mousemuis?
Er zijn wel meer types programma. Op je teevee bijvoorbeeld, of bij de opera. Heb zelfs een tijdje voor een "programmeur" gewerkt die vooral aan de telefoon hing. Hij boekte dan ook bands, acts, en zo verder, voor een poppodium. De overheid draaide vroeger ook wel programmas, maar die heten tegenwoordig projecten, want dan kunnen er een hele rits mannekes project manager op hun kaartje zetten, altijd leuk om het cv zo op te vullen. En programmeren kom je ook terug als tak van de wiskunde en in de logistiek en dergelijke. Dat die technieken dan wel weer automatisch worden doorgerekend betekent dat een softwarebouwer in die tak van sport dubbel aan het "programmeren" is, hee hee.

Maar ik ben wel met je eens dat de zinsnede in het artikel wat gekunsteld overkomt. Niet dat ik er hier nog van opkijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.