image

1,5 miljard euro fraude met Europese betaalpassen

dinsdag 8 januari 2013, 17:06 door Redactie, 2 reacties

Criminelen hebben het afgelopen jaar voor 1,5 miljard euro met Europese betaalkaarten gefraudeerd, zo laat Europol in een nieuw rapport weten. Het gaat dan om zaken als skimming van betaalpassen en creditcardfraude. De omvang van de schade is sinds 2008 aan het dalen, wat Volgens Europol vooral komt door de introductie van de EMV-chip. Hierdoor wordt er niet meer met een magneetstrip op de pas gewerkt.

"De brede uitrol van EMV-technologie in de EU is een belangrijke reden voor het terugdringen van binnenlandse kaartfraude. Chip en PIN technologie biedt sterkere beveiligingsfeatures dan conventionele magneetstrips, zowel voor de fysieke kaart (in tegenstelling tot magneetstrips, zijn de chips niet eenvoudig te kopiëren), voor de technologische infrastructuur achter de transactie en de kaarthouder van wie de vertrouwelijke data beter beschermd is", aldus Europol.

Skimming
Volgens Europol was er wel een scherpe toename van het aantal illegale transacties in overzeese gebieden. Hierbij worden in Europa geskimde kaartgegevens in voornamelijk de Verenigde Staten verzilverd. "Georganiseerde bendes upgraden hun criminele technieken redelijk snel, waarbij ze apparaten produceren om de nieuwste anti-skimmingtechnologie te omzeilen en verkennen andere manieren om Europese consumneten en industrie op te lichten."

In totaal werden er het afgelopen jaar in de Europese Unie 726 miljoen betaalpassen uitgegeven, zowel debit als credit. 60% van de schade, 900 miljoen euro, wordt door 'card-not-present' transacties veroorzaakt. "Creditcardgegevens en gegevens van bankrekeningen behoren tot de meest verhandelde gegevens in de criminele economie van het internet." Met de gestolen gegevens worden vervolgens gekloonde kaarten gemaakt.

De publicatie van het rapport verschijnt op hetzelfde moment dat het Europese Cybercrime Center in Den Haag wordt geopend. Dit centrum valt onder de jurisdictie van Europol en zal zich ook met de bestrijding van kaartfraude bezighouden.

Reacties (2)
08-01-2013, 18:44 door Anoniem
Als het ze echt wat had kunnen schelen hadden ze die "chip&pin"-techniek minstens tien jaar eerder ingevoerd. En er niet zo met de pet naar hebben gegooid, want dat EMV is nog voor het goed en wel ingevoerd is al meermaals kapotgedemonstreerd. Waarom leren ze nou niet dat "security through obscurity" niet goed is voor de klant? Oh wacht...
09-01-2013, 00:13 door Anoniem
Dat is pakweg drie euro per Europese burger of een tientje per Europees gezin. Dat is niet veel. Men zou nog alle passen standaard "uit" kunnen zetten voor gebruik buiten de EU. Dat kost weinig méér en scheelt veel. En de klanten hun maximale roodstand zelf laten regelen (standaard: 0). Ja, en die magneetstrip niet meer meeleveren, tenzij op verzoek (en tegen betaling). Veel meer lijkt op korte termijn niet nodig. Anders zijn we meer kwijt aan beveiliging dan aan risico.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.