image

Microsoft ziet sterke afname scareware

vrijdag 11 januari 2013, 14:55 door Redactie, 1 reacties

Het aantal Windows-computers dat in 2012 met scareware besmet was, zoals nep-virusscanners, is spectaculair gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Microsoft. In mei piekte het aantal computers met nep-virusscanners naar 1,4 miljoen, maar sindsdien is het aantal elke maand afgenomen. In december ging het nog om 'maar' 200.000 computers. Het laagste getal van het afgelopen jaar.

Wat de afname precies heeft veroorzaakt laat Microsoft niet weten. Het lijkt er echter op dat de makers van scareware zijn overgestapt op ransomware. Het aantal nep-virusscanners mag dan zijn gedaald, het aantal gevallen van ransomware nam juist toe. Het gaat dan om malware die de computer vergrendelt. Slachtoffers moeten vervolgens een bepaald bedrag betalen om weer toegang tot hun computer te krijgen.

Alias
Microsoft detecteerde tien verschillende scareware-families in 2012, waarvan de Winwebsec- en FakeRean-families nog het meest actief zijn. Winwebsec bestaat al verschillende jaren en verschijnt steeds in een nieuwe vorm en met een nieuwe naam.

Volgens Microsoft gebruikt deze nep-virusscanner 34 verschillende aliassen. FakeRean spant met 145 verschillende aliassen echter de kroon.

Reacties (1)
12-01-2013, 13:51 door Anoniem
Hmm, ze kijken dan gewoon niet goed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.