image

Commissie gaat wet inlichtingendiensten evalueren

dinsdag 19 februari 2013, 17:09 door Redactie, 6 reacties

Het Kabinet heeft een commissie aangesteld die de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 gaat evalueren. Daarbij is er bijzondere aandacht of de bevoegdheden van de inlichtingendiensten voldoende toereikend zijn voor huidige en toekomstige ontwikkelingen, zoals het internet. Ook wordt het toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten extra belicht.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) dateert van 29 mei 2002. Deze wet bevat een kader voor de activiteiten van de Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Zo regelt de wet de instelling, taakstelling en bevoegdheden van de diensten alsmede de instelling en taakstelling van de coördinator voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Ook worden diverse andere aspecten geregeld, zoals de verstrekking van gegevens en de samenwerking met instanties in het binnen- en buitenland.

Doelstelling
Vanwege de leeftijd van de wet moet de commissie onderzoeken of de wet de door de wetgever gestelde doelstelling heeft gehaald. Ook moet er antwoord worden gegeven of de wet in de praktijk een werkbaar instrument is voor de inlichtingendiensten en of er knel- en aandachtspunten in de toepassingspraktijk zijn. In september van dit jaar moet de commissie met een rapport komen.

Reacties (6)
19-02-2013, 17:25 door Anoniem
Met andere woorden, een commissie die een excuus om meer macht & bevoegdheden aan de diverse(!) inlichtendiensten te kunnen geven bijelkaar moet rapporteren. Transparantie in de politiek is er best wel, als je maar tussen de regels doorleest.
19-02-2013, 18:43 door Anoniem
De uitslag van het onderzoek kan iedereen al voorspellen. Na ruim een jaar onderzoek is daar de volgende eindconclusie: de huidige wet biedt de diensten onvoldoende middelen en bevoegdheden en dient dringend te worden aanpast.
20-02-2013, 08:39 door Anoniem
Door Anoniem: De uitslag van het onderzoek kan iedereen al voorspellen.

En wat kost deze uitslag ons minstens :

De voorzitter ontvangt voor de duur van het onderzoek een vaste vergoeding, gebaseerd op een arbeidsduurfactor van 30% en salarisschaal 19.
De overige leden ontvangen voor de duur van het onderzoek een vaste vergoeding, gebaseerd op een arbeidsduurfactor van 20% en salarisschaal 18

1 voorzitter en 6 leden.

En : De commissie wordt in haar werkzaamheden bijgestaan door een ambtelijk secretariaat.

Dan nog : De commissie kan ter ondersteuning van haar onderzoek externe deskundigen inschakelen.
De commissie wordt een onderzoeksbudget van € 60.000 ter beschikking gesteld, waardoor het in de gelegenheid wordt gesteld om bepaalde werkzaamheden, zoals de analyse van kamerstukken, jaarverslagen, toezichtrapporten e.d. (deskre-search) – niet zijnde staatsgeheime gegevens – uit te besteden.

Maar ook een klankbordgroep:
Voor het onderzoek wordt een klankbordgroep ingesteld. Deze klankbordgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van direct bij de toepassing van de Wiv 2002 betrokken partijen. Het gaat daarbij om vertegenwoordigers van de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijks-relaties, Defensie, Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken.


Maar gelukkig gaat het geen jaar duren.
-De commissie brengt in september 2013 aan ons een rapport uit.

Inmiddels bestaat de wet al meer dan 10 jaar en is in die periode nooit geëvalueerd.Weliswaar heeft de bij de wet ingestelde onafhankelijke toezichthouder, de CTIVD, in de afgelopen jaren tal van toezichtrapporten uitgebracht over de rechtmatigheid van de toepassing van de wet door de beide diensten op diverse aspecten van hun werkzaamheden, maar dat betreft geen (systematische) wetsevaluatie.
- Er zijn dus al tal van rapporten, dus even bundelen en klaar. :)
20-02-2013, 15:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De uitslag van het onderzoek kan iedereen al voorspellen.
En wat kost deze uitslag ons minstens : [...]
Hee! De vrinden uit het commisiecircuit moeten ook eten in deze bange gure dagen!
21-02-2013, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem: Met andere woorden, een commissie die een excuus om meer macht & bevoegdheden aan de diverse(!) inlichtendiensten te kunnen geven bijelkaar moet rapporteren. Transparantie in de politiek is er best wel, als je maar tussen de regels doorleest.

Je hoeft niet tussen de regels te lezen. Het staat er expliciet: "Daarbij is er bijzondere aandacht of de bevoegdheden van de inlichtingendiensten voldoende toereikend zijn".

Peter
21-02-2013, 15:13 door Anoniem
Door Anoniem: Je hoeft niet tussen de regels te lezen. Het staat er expliciet: "Daarbij is er bijzondere aandacht of de bevoegdheden van de inlichtingendiensten voldoende toereikend zijn".
Een beetje schaamteloos zijn ze wel ja.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.