image

VS verspreidt actieplan tegen cyberspionage

zaterdag 23 februari 2013, 18:06 door Redactie, 5 reacties

Het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) en de FBI hebben een bulletin met adviezen verspreid waarmee overheidsorganisaties en bedrijven maatregelen tegen cyberspionage kunnen nemen. Volgens het Amerikaanse Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) zijn er verschillende cyberactoren bij 'kwaadaardige activiteiten tegen' de VS betrokken.

Het gaat dan zowel om overheidsorganisaties als bedrijfsleven die worden aangevallen. "Het doel van deze activiteiten is het stelen van intellectueel eigendom, handelsgeheimen en andere gevoelige bedrijfsgegevens", aldus US-CERT, dat onderdeel van het DHS is.

De kwaadaardige actoren, zoals de aanvallers worden genoemd, zouden verschillende technieken toepassen om bij organisaties te infiltreren, toegang tot netwerken te behouden en gegevens te stelen.

Actieplan
Om organisaties hiervoor te waarschuwen heeft het ministerie samen met de FBI een 'Joint Indicator Bulletin' (JIB) verspreid. De JIB bevat indicatoren van cyberdreigingen en aanvallers en laten zowel publieke als private sector maatregelen nemen om de impact van de aanvallen tegen te gaan en vertrouwelijke informatie te beschermen.

Het nu verspreidde bulletin bevat IP-adressen, domeinnamen en aanwijzingen van malware die bij spionagecampagnes tegen organisaties gebruikt zijn. Het actieplan is niet openbaar en alleen voor 'erkende leden' van de cybersecuritygemeenschap beschikbaar, die hiervoor een e-mail naar de Amerikaanse overheid moet sturen.

Indicatoren
Onlangs publiceerde het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant nog een rapport met meer dan 3.000 aanwijzingen die bedrijven kunnen gebruiken om infecties te detecteren of het eigen netwerk te beschermen.

Het gaat dan om domeinnamen, IP-adressen, MD5-hashes van malware en X.509-certificaten die door aanvaller bij spionagecampagnes gebruikt zouden zijn. Inmiddels heeft ook Symantec een soortgelijk overzicht met indicatoren vrijgegeven.

Reacties (5)
23-02-2013, 18:23 door Anoniem
25-02-2013, 10:35 door Anoniem
Ik ben blij dat de amerikaanse regering geen cyberspionage doet.
25-02-2013, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben blij dat de amerikaanse regering geen cyberspionage doet.

Stuxnet ? En windows update ;)
25-02-2013, 12:55 door Anoniem
De VS zijn hun eigen grootste vijand. Niets nieuws.
'Russen, Amerikanen én Chinezen zitten op je netwerk'
https://www.security.nl/nieuwsbrief/artikel/245/45297
25-02-2013, 13:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik ben blij dat de amerikaanse regering geen cyberspionage doet.

Stuxnet ? En windows update ;)

Was ook meer sarcasme.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.