image

Microsoft vindt malware in illegale Windows-versies

maandag 25 februari 2013, 13:40 door Redactie, 17 reacties

Wie in Azië een laptop of dvd met Windows koopt krijgt in veel gevallen meer dan waarop gerekend was, zo blijkt uit onderzoek van Microsoft. De softwaregigant kocht in Zuidoost-Azië (Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Thailand en Vietnam) 216 merklaptops en 66 installatie-dvd's. Op 68% van de computers (147) werd malware aangetroffen die gegevens kon stelen.

In het geval van de installatie-dvd's was driekwart met malware besmet, aldus de cijfers die vandaag gepresenteerd werden. Van de 5601 malware-exemplaren die op de 147 laptops werden aangetroffen, werden er 3703 als kwaadaardig bestempeld en waren 1898 in staat om het besturingssysteem zo aan te passen dat beveiligingsmaatregelen zoals Automatische updates en de firewall werden uitgeschakeld.

"Veel mensen denken dat het kopen van een merklaptop voldoende is om een goede en veilige computerervaring te hebben. Ze denken niet na over de software die met de computer wordt meeverkocht, en of die illegaal is of niet", zegt Microsoft topman Keshav Dhakad.

Bewustzijn
Dhakad houdt zich in de regio bezig met de bestrijding van softwarepiraterij en het beschermen van intellectueel eigendom. "Als een consument niet kan verifiëren dat de gekochte computer werd meegeleverd met een vooraf geinstalleerde legitieme versie van Windows, groeit het risico op virussen en spyware exponentieel."

Volgens de Microsoft topman is het duidelijk dat malware bewust profiteert van illegale software. De meeste consumenten zouden echter niet bekend zijn met de dreigingen waar ze mee te maken hebben, stelt Dhakad. Uit ander onderzoek zou blijken dat 63% van de gebruikers in de regio weleens illegale software heeft geïnstalleerd.

Reacties (17)
25-02-2013, 13:53 door Anoniem
En wáár hebben ze die laptops gekocht dan...? Dat scheelt natuurlijk nogal.
25-02-2013, 14:22 door Anoniem
Vergeet niet dat een keygen ook als malware wordt beschreven.
25-02-2013, 14:29 door john west
Ik heb zelf voor zekerheid gekozen,maar Windows 7 oem voor €169 vind ik absurd.
Het is de schuld van Microsoft zelf ,dat er zoveel illegale software wordt gebruikt.

Ze moeten de software goedkoper maken,zeker de besturingssysteem software.
Of elk jaar een klein bedrag betalen voor het gebruik,dat maakt het veel aantrekkelijker.
25-02-2013, 14:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-02-2013, 14:41 door Anoniem
Ja, je hebt gelijk. Jij zou het prijsbeleid voor alle grote bedrijven moeten regelen, wordt alles beter van!
25-02-2013, 15:04 door Anoniem
Bovenste reacties beetje vreemd en offtopic.
Dit aangezien in artikel staat dat mensen netjes een computer kopen met voorgeinstalleerde software.
Zij denken dus netjes betaald te hebben voor een legale versie. (Echter is het dus niet zo...)
25-02-2013, 15:09 door yobi
Deze week weer een aantal dagen verspilt om Windows op een netbook terug te zetten. De Windows OEM is bij de computer geleverd op een herstelpartitie. Natuurlijk met veel ongewenste applicaties voorgeïnstalleerd. Alle applicaties verwijderen inclusief IE en MediaPlayer; Chrome en VLC geïnstalleerd. Er was niet mee te werken zo traag. Na veel frustratie (uren updaten en dot net is niet te verwijderen) toch maar weer Linux Mint geïnstalleerd.
25-02-2013, 15:19 door Anoniem
Ik snap niet waarom men zeurt richting MS. Mensen die illegale software downloaden zijn ook een gevaar voor de normale gebruikers (samenleving). Die mensen zijn de grootste malware dat rondloopt. Kritiek naar MS is nu dus niet meer van belang of je moet altijd weer iets te klagen hebben als het onderwerp over MS gaat? Geen wonder dat men steeds zoekt naar veiligheid, want de meeste besmettingen komen door illegale gebruikers. Het artikel is een feit!
Gelukkig hebben wij daar totaal geen last van.

Tim Luo / RjSeeker
ELD
25-02-2013, 15:33 door Skizmo
Mensen die illegale software downloaden zijn ook een gevaar voor de normale gebruikers (samenleving).
Ben je je pilletjes vanmorgen vergeten in te nemen ofzo ?
25-02-2013, 15:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-02-2013, 15:54 door Anoniem
Ik vind dat de bakker zijn brood voor 1 euro moet verkopen.
Ferrari auto's voor 4000 moet maken.
Cola maximaal 50 cent per fles.
De huur mag maximaal 250 euro zijn maar dan wel inclusief.
BTW hoogstens 2 procent.
25-02-2013, 16:42 door Anoniem
Dit artikel gaat over nieuw aangeschafte computers en install-dvd's met virussen.

Maar voor een OS dat je minimaal enkele jaren (bijna) dagelijks gebruikt te beroerd zijn een OEM of dergelijke licentie aan te schaffen. Dan verdien je met een bewust illegale versie van Windows niet anders dan tig virussen inclusief bank-trojans naar mijn mening. Echt triest zulk een krenterigheid. Installeer dan desnoods het volgens mij sinds enkele jaren steeds minder gebruiksvriendelijke Ubuntu of zo.

Toppunt van krenterigheid lijkt me overigens nog meer de trieste gevallen van gebruik van illegale apps van met als legale prijs enkele dubbeltjes tot enkele Euro's op smartphone/tablet. Dan ben je echt diep gezonken, lijkt me. (En de smoes, dat je geen creditcard hebt, gaat niet op, omdat je bijv. al een pre-paid Visa-coupure hebt vanaf slechts 20 Euro)
25-02-2013, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Bovenste reacties beetje vreemd en offtopic.
Dit aangezien in artikel staat dat mensen netjes een computer kopen met voorgeinstalleerde software.
Zij denken dus netjes betaald te hebben voor een legale versie. (Echter is het dus niet zo...)
Het gaat er niet om wat zij denken... wie zegt dat microsoft zijn software voor deze test bij "legale" leveranciers heeft gekocht? Dat is precies het punt: als ik gewoon op de hoek van de straat een laptop koop, bij een ongecertificeerde handelaar, dan snap ik dat het risico groter is.

Ik wil dus weten of deze aantallen (68% is besmet) bij gecertificeerde verkooppunten voorkomt. Lijkt mij best relevant en on-topic!
25-02-2013, 17:08 door Mysterio
Zo! De zuurpruimen gaan weer flink los! Hebben we daadwerkelijk het artikel gelezen of gaan we maar meteen roepen dat het populairste, veruit meest gebruikte en meest diverse OS waardeloos is?
25-02-2013, 17:46 door spatieman
/sarcasme mode aan:
handig toch zo'n illigale windows..
scheelt weer tijd om je legale windows te infecteren met mallware en virussen.
25-02-2013, 20:45 door Ramon.C
Bedrijven van de 216 'merklaptops' hebben toch een contract met MS voor het verkopen van OEM pc's?

"Veel mensen denken dat het kopen van een merklaptop voldoende is om een goede en veilige computerervaring te hebben. Ze denken niet na over de software die met de computer wordt meeverkocht, en of die illegaal is of niet", zegt Microsoft topman Keshav Dhakad.

Is dat iets waar de consument zich nu ook druk over moet gaan maken? Hoe valt dit te voorkomen als je niet eens weet wat er wordt meegeleverd aan software bij het installeren van de OS. En als er illegale software wordt meegeleverd ben JIJ dan diegene die strafbaar is?
25-02-2013, 22:13 door Above
Door john west: Ik heb zelf voor zekerheid gekozen,maar Windows 7 oem voor €169 vind ik absurd.
Het is de schuld van Microsoft zelf ,dat er zoveel illegale software wordt gebruikt.

Ze moeten de software goedkoper maken,zeker de besturingssysteem software.
Of elk jaar een klein bedrag betalen voor het gebruik,dat maakt het veel aantrekkelijker.

Valt reuze mee. Ik heb Windows 8 Pro 64bit upgrade legaal voor 15 euro gekocht online en betaald met Paypal. Aanbieding was geldig tot eind januari. Toen had je in moeten grijpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.