image

Europol: internet belangrijke motor criminelen

dinsdag 19 maart 2013, 16:23 door Redactie, 3 reacties

Het internet is een belangrijke motor voor criminele activiteiten, zo waarschuwt Europol in een nieuw rapport. De opsporingsdienst identificeerde 3.600 georganiseerde criminele groepen die in de Europese Unie actief zijn. Internationale drugshandel is nog altijd de voornaamste activiteit van criminelen. Toch vormt ook cybercrime één van de aandachtspunten van Europol.

"Cybercrime in de vorm van grootschalige datadiefstallen, online fraude en kindermisbruik vormt een steeds groter wordende dreiging voor de EU, terwijl financieel gemotiveerde cybercrime een aanjager voor andere criminele activiteiten wordt", zo is in het rapport te lezen.

Daarin staat verder dat criminelen zich niet alleen meer op gebruikers richten, maar ook steeds vaker dienstverleners aanvallen, aangezien daar meer data valt te halen.

Bendes
Via het internet hebben georganiseerde bendes toegang tot meer slachtoffers, bijvoorbeeld via sociale netwerken, kunnen ze hun activiteiten verbergen en verschillende soorten criminele acties in minder tijd en op een grotere schaal uitvoeren dan ooit tevoren.

"De verspreiding van internet en technologische ontwikkelingen hebben voor belangrijke verschuivingen in de criminele gebieden en de patronen van criminele activiteiten gezorgd", aldus Europol. Met name Russisch sprekende criminelen zijn volgens Europol actief als het om cybercrime gaat.

Reacties (3)
19-03-2013, 16:36 door Anoniem
En daar komen ze nu pas achter???
19-03-2013, 17:40 door vimes
Das toch geen nieuws. Internet is ook een enorme motor voor de economie. En waar veel geld rolt heb je ook veel misdaad.
20-03-2013, 15:37 door Mysterio
Door Anoniem: En daar komen ze nu pas achter???
Europol heeft net de laatste postduif met pensioen gestuurd en heeft dus weer fte vrij om te gaan kijken naar andere moderne communicatiemiddelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.