image

Microsoft: Windows XP is serieus bedrijfsrisico

vrijdag 5 april 2013, 11:33 door Redactie, 5 reacties

Bedrijven die nog steeds Windows XP gebruiken lopen een serieus risico dat bijna vergelijkbaar is met het niet installeren van beveiligingsupdates. Dat zegt Microsoft beveiligingstopman Roger Halbheer. Over iets meer dan een jaar stopt Microsoft de ondersteuning van Windows XP, maar volgens cijfers van de softwaregigant gebruikt nog 30% van alle computers het oude besturingssysteem.

Net voor het uitbreken van de Confickerworm vergeleek Halbheer het niet installeren van noodpatches met het spelen van Russisch roulette. "Over 12 maanden wordt Windows XP niet meer ondersteund en de discussie die ik met sommige klanten heb herinnert me aan de Conficker-situatie. Iedereen weet dat er iets slechts kan gebeuren en waarschijnlijk ook zal gebeuren, maar we sluiten onze ogen."

Veiligheid
Een voorname reden dat bedrijven nog steeds met Windows XP werken is dat het gewoon werkt en het migreren naar een nieuwer besturingssysteem kostbaar is. Halbheer wijst erop dat Windows XP is ontwikkeld in de tijd dat er nog met ISDN werd gewerkt en draadloze netwerken niet echt populair waren.

"En toch vertrouwt 30% van onze klanten dit besturingssysteem om hun bedrijf te beschermen? Niet alleen vanuit de vertrouwelijkheid gezien, maar hoe zit het met de beschikbaarheid als een bredere aanval plaatsvindt?", merkt de topman op. "Ik vind dit bijna vergelijkbaar met het niet installeren van beveiligingsupdates."

Reacties (5)
05-04-2013, 18:55 door Duck-man
Oud nieuws. Z'n 12 jaar ;)
05-04-2013, 20:58 door Binsbergen
Het gebruiken van XP en dus *niet* overstappen naar Windows8 is een bedrijfsrisico voor Microsoft.
06-04-2013, 10:55 door Anoniem
Dus wat is nou het bedrijfsrisico EXACT:

- Het gebruik van XP?
- Het gebruik van Microsoft-Windows in het algemeen?
- Of het gebruik maken van MS-beveiliging-software??? (Vooral die laatste zin, "En toch vertrouwt 30% van onze klanten dit besturingssysteem om hun bedrijf te beschermen? ...", is een beetje vreemd, ik ken veel mensen in het MKB, en er is niemand bij die MS-software gebruikt om z'n systeem te BEVEILIGEN eerlijk gezegd.)

Ik zie door de bomen het bos even niet meer :p
08-04-2013, 12:13 door linuxpro
"En toch vertrouwt 30% van onze klanten dit besturingssysteem om hun bedrijf te beschermen?

Nee, 30% v/d klanten is het upgrade gepush van microsoft tikkie zat en vinden werken met xp best en voldoet kennelijk aan de eisen. Wie zit er nou te wachten om om hetzelfde te bereiken je 4x vaker moet klikken alleen omdat de GUI er omheen veranderd is?
08-04-2013, 12:14 door linuxpro
Wel leuk dat Microsoft zichzelf trouwens als bedrijfsrisico typeert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.