image

'33 miljoen Android-toestellen besmet in 2012'

maandag 15 april 2013, 17:33 door Redactie, 3 reacties

Het afgelopen jaar zijn er meer dan 32,8 miljoen smartphones en tablets met het Android besturingssysteem door malware geïnfecteerd geraakt. Meer dan een 200% stijging ten opzichte van 2011, toen er nog 10,8 miljoen toestellen besmet raakten. Dat beweert het mobiele beveiligingsbedrijf NQ Mobile. De meeste infecties vinden in China plaats, gevolgd door India en Rusland.

De meeste malware die vorig jaar werd ontdekt valt volgens NQ Mobile in de categorie van 'Potentieel Ongewenste Programma's'. Het gaat dan om root-exploits, spyware, hardnekkige adware en Trojaanse paarden. 28% van de mobiele malware is ontwikkeld om aan persoonlijke gegevens van besmette Android-gebruikers te verdienen.

Bricking
Opmerkelijk genoeg zou 7% van de malware ontwikkeld zijn met als enige doel het 'slopen' van de toestellen, beter bekend als 'bricking'. Zoals het er nu naar uitziet zal het aantal besmette tablets en smartphones dit jaar nog hoger eindigen. Het beveiligingsbedrijf schat dat er in het eerste kwartaal van 2013 al meer dan 10 miljoen apparaten besmet zijn geraakt.

Reacties (3)
15-04-2013, 19:07 door Anoniem
Ondanks dat ik vindt dat Google de playstore beter dient te beveiligen, net als op een Windows pc een anti-virus/malware product installeren. Een Android smartphone zonder beveiliging staat tegenwoordig bijna gelijk als een pc zonder adequate beveiligingssoftware. Het kan simpelweg niet meer zonder. (helaas)
15-04-2013, 20:00 door Anoniem
En wat kunnen Android gebruikers hier dan tegen doen? (Ben zelf Iphone gebruiker, maar overweeg ook om naar Android over te gaan, maar schrik hier wel een beetje van)

Zijn deze 33 miljoen gebruikers alleen gebruikers die de Playstore hebben omzeild? Of gaat het in de officiele app store ook al mis?
16-04-2013, 13:23 door Anoniem
Dat China hierin voorop loopt is op zich niet zo vreemd. Veelal wordt bij de (goedkopere) Chinese smartphones geen Google Play meegeleverd waardoor ze alternatieve app-stores gebruiken waar de besmettingskans veel hoger ligt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.