image

Juridische vraag: mag baas laptop zieke werknemer opeisen?

woensdag 17 april 2013, 10:43 door Arnoud Engelfriet, 7 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.

Vraag: Een collega is langdurig ziek en niet aanspreekbaar. Wij hebben bestanden nodig die alleen op zijn laptop staan, maar die staat bij hem thuis. Mogen wij deze nu zomaar opeisen, en kunnen we dan het wachtwoord kraken om bij die bestanden te kunnen?

Antwoord: In principe kan dat. Die laptop is bedrijfseigendom, dus op verzoek van de eigenaar (het bedrijf) moet de houder daarvan deze teruggeven. Dat is nu dus de familie, aangenomen dat die een sleutel van het huis hebben.

Zou het een Bring-your-own-device zijn, dan ligt het iets lastiger. Zo'n apparaat kan eigendom van de werknemer zijn en dan is opeisen vanuit bedrijfsbelang een moeilijker verhaal. De data op de laptop is namelijk geen 'zaak', niet iets dat je in eigendom kúnt hebben. Dus opeisen daarvan is wettelijk niet geregeld.

Wat betreft het kraken van het wachtwoord, dat is hier geen probleem. Dat kraken is nodig om bij de bedrijfsdata te kunnen. De privacy kan een rol spelen, maar dat speelt deze ook als er een officiële achterdeur in de laptop zou zijn gebouwd. Ook op bedrijfslaptops mag privédata staan, en de werkgever mag daar niet zomaar in kijken.

Met een goed ICT-reglement kun je hier duidelijke afspraken over maken, en zo voorkomen dat je discussies over privacyschendingen krijgt. Leg bijvoorbeeld vast dat men alleen in een mapje "privé" op het bureaublad dingen mag bewaren die de werkgever niet mag zien. Of dat alle werkdata op een shared drive moet staan, zodat je er meteen backups van hebt als die laptop kwijtraakt. Wat in dit geval het hele probleem had opgelost.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (7)
17-04-2013, 10:59 door Anoniem
"Juridische vraag: mag baas laptop zieke werknemer opeisen?"

De baas mag ook de laptop van een niet zieke werknemer opeisen. Immers is de werkgever eigenaar. Niet anders als met mijn lease auto, indien mijn baas belt dat hij de auto terug wil, om welke reden dan ook, dan heeft hij dat recht.
17-04-2013, 11:07 door Anoniem
"Bestanden die alleen op de laptop staan" dat is zowizo nooit een goed idee.

Je zult niet de eerste zijn die belangrijke bestanden kwijt is na diefstal of kapot laten vallen van de laptop.

Regel dit in ieder geval voor je huidige en toekomstige werknemers anders in.
18-04-2013, 11:01 door lucb1e
Een bus-factor van 1 is nooit een goed idee, net als het niet hebben van backups van de data...

(https://en.wikipedia.org/wiki/Bus_factor)

Door Anoniem: Immers is de werkgever eigenaar.
Interessant dat "Anoniem" hier de vraag wel even in twee zinnen beantwoord terwijl er een heel artikel bij staat, maargoed. Of de werkgever de eigenaar is, is inderdaad de vraag hier. Als je het artikel gelezen had, had je dat zien staan.
18-04-2013, 18:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-04-2013, 19:26 door Anoniem
Een "bedrijfslaptop" waar het bedrijf niet een (administratie)wachtwoord van zou hebben?
19-04-2013, 08:50 door Anoniem
"Interessant dat "Anoniem" hier de vraag wel even in twee zinnen beantwoord terwijl er een heel artikel bij staat, maargoed. Of de werkgever de eigenaar is, is inderdaad de vraag hier."

Wat is daar interessant aan, dat jouw werkgever jouw prive laptop niet mag opeisen om vervolgens jouw password te gaan kraken spreekt verder voor zich. Dat wil zeggen, ik hoop niet dat iemand daar uitleg over nodig heeft ;)
19-04-2013, 14:03 door S.lenders
Door Anoniem: Een "bedrijfslaptop" waar het bedrijf niet een (administratie)wachtwoord van zou hebben?

Vraag je dat af, want ik spreek uit ervaring dan vele bedrijven het lokale admin wachtwoord nergens opslaan of bewaren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.