image

Belgische politie ontdekt nieuwe skimmingmethode

woensdag 1 mei 2013, 16:33 door Redactie, 9 reacties

De Belgische lokale politie waarschuwt voor een nieuwe manier waarmee skimmers pincodes van pinpassen stelen. In plaats van een kleine verstopte camera wordt er een identiek toetsenbord bovenop het originele geplaatst om zo de pincode te kunnen opslaan via een magneetstrip. Volgens de politie is het altijd veiliger om een automaat binnen een bank of winkel te gebruiken dan een buitenautomaat.

"Fraudeurs hebben immers enige tijd nodig om een lezer aan te brengen, en dat is buiten makkelijker dan binnen", aldus de waarschuwing. Daarnaast moeten consumenten na een transactie altijd controleren of de eigen kaart ook is teruggegeven.

Reacties (9)
01-05-2013, 16:36 door lucb1e
Ik kwam vorige week toevallig een (Engels) artikel uit volgensmij 2010 tegen waar deze truuk instond.

Edit: Gevonden: https://news.ycombinator.com/item?id=5612669

Dit is dan wel weer nieuws (voor mij in ieder geval):
Daarnaast moeten consumenten na een transactie altijd controleren of de eigen kaart ook is teruggegeven.
01-05-2013, 17:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-05-2013, 18:30 door Anoniem
Door Redactie: Volgens de politie is het altijd veiliger om een automaat binnen een bank of winkel te gebruiken dan een buitenautomaat.

"Fraudeurs hebben immers enige tijd nodig om een lezer aan te brengen, en dat is buiten makkelijker dan binnen", aldus de waarschuwing

Dat zou je misschien denken maar toch klopt dat niet.
Er zijn ook veel voorbeelden van PIN terminals binnen winkels die gemodificeerd zijn door inbrekers/skimmers.
Dat is ook de reden dat men daar op een gegeven moment van die zegelstickers op is gaan plakken, zodat je
zou kunnen zien of het apparaat open geweest is.

Buitenautomaten zijn in feite onveiliger omdat je niet kunt zien wat er met je pas gebeurt.
01-05-2013, 20:23 door golem
Het is vast en zeker nieuw in belgie.
Waarschijnlijk bedoeld om het volk nog eens te waarschuwen ondanks
dat het niet nieuw is.
01-05-2013, 20:26 door Anoniem
Brian Krebs heeft hier al het nodige over geschreven. Deze methode was in 2010 al gemeengoed in de V.S.
De 2e van boven op deze pagina.
http://krebsonsecurity.com/all-about-skimmers/

Wat nieuw zal zijn is, dat deze methode nu ook de atlantische oceaan is over gestoken.
01-05-2013, 22:22 door Anoniem
Niet echt nieuw. Zie bijvoorbeeld https://krebsonsecurity.com/all-about-skimmers/ (tweede plaatje). Maar goed, misschien zijn ze er in België nu pas mee begonnen.
01-05-2013, 23:43 door Anoniem
Hiervan heb ik al jaren geleden gehoord. Ook bekend is volgens mij dat de losstaande pinautomaten in winkels minder veilig zijn dan de vast ingebouwde. Als ik het mij goed herinner, zat hem dat in de (draadloze) communicatie. En dan heb je natuurlijk nog het personeel: steeds minder in een lang en vast dienstverband, steeds meer flex, lees: slechter betaald en in voortdurende onzekerheid over de baan. Ik interpreteer dat ook als: minder betrokken, minder van alles tot in detail op de hoogte, minder bekend met de klanten. Ik blame ze niet, integendeel. Maar de verleiding is groter, en de baas weet minder goed wie mentaal sterk dan wel zwak is. Een groot, troebel water om in te vissen.
02-05-2013, 09:31 door Anoniem
Kan zo snel niet vinden waar, maar had er al hele fotorepportages van gezien ver voordat ook professioneel ernstigkijker krebs er een blogje aan wijdde. Voorzetten voor pasinvoer en toetsenbord. Cameraatjes in folderhouders of bovenin geplakt, je kan het zo gek niet bedenken of ze proberen het. Zelfs voorzetten die verbergen dat er geld uitgekeerd wordt.

Wat me dan nog het meeste stoort is dat de ontwerpers van de machines daar niet aan gedacht hebben, en toetsenbordjes niet vlak gemonteerd hebben maar met een handige nis om een voorzetstuk in te monteren. Waarom moet dat in de praktijk geleerd worden? Je weet toch dat dit gevoelige informatie is?

Oh wacht, niet hun pakkie an. Risico doorgeschoven naar de klant. Dat is kosteneffectief want je kan rustig blijven zitten tot de bankklant gaat piepen, en dan ga je eens onderhandelen met de bank over meer poet voor je waardevolle inzet. Vooraf zelf nadenken verdien je niets extras mee, dus is het diefstal van je eigen portemonnee. Juistem, duidelijk.

Als verplicht bankklant zeg ik: Dank je wel voor deze vooruitdenkende dienstverlening, bankwezen.
02-05-2013, 12:57 door Anoniem
Voor zover ik (Belg) weet is dit nog niet voorgekomen hier. De politie heeft de foto zelf van het internet gehaald (dat hebben ze zelf ook gezegd) en de mensen erop attent willen maken dat skimming er dus ook uit kan zien. Dat is al.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.