image

'Ook AIVD bespiedt internetter via PRISM'

dinsdag 11 juni 2013, 09:39 door Redactie, 18 reacties

Het omstreden surveillanceprogramma PRISM van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wordt ook door de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gebruikt, zo meldt De Telegraaf vandaag. De krant baseert zich op een een AIVD-agent, die werkzaam was voor de dienst bij het monitoren van Nederlandse moslimextremisten.

Zodra de AIVD een verdacht e-mailadres opgeeft zou het binnen vijf minuten alles over de eigenaar weten, zoals e-mail, chatberichten, video’s, foto’s, opgeslagen data, uitgewisselde bestanden en profielen op sociale netwerken. "Dus Nederland maakt gebruik van de VS-optie." Volle medewerking krijgt de AIVD via liaisons.

Presenteerblaadje
Vorige week werd het PRISM surveillanceprogramma door een klokkenluider onthuld. Via het programma zou de NSA direct toegang tot de data van grote Amerikaanse techbedrijven hebben. Ook in Nederland werken bedrijven mee met het verstrekken van data over hun gebruikers. "Bij een verzoek krijgt men gewoon direct toegang tot de data, alles op een presenteerblaadje", aldus de AIVD'er.

Bij bedrijven die niet meewerken wordt een agent 'geactiveerd' die toegang tot de informatie van het bedrijf heeft. "Binnen bedrijven en instellingen, overal zijn agenten te activeren, die wachten op een informatieverzoek." Vrijdag liet minister Plasterk nog weten dat de AIVD geen digitale gegevens verzamelde.

Reacties (18)
11-06-2013, 10:04 door Anoniem
Waarom ben ik niet verbaasd? Noch over dat het gebeurt, noch over de reactie van Plasterk?
Ben ik nou de enige die al jaren vindt dat de Roverheid niet te vertrouwen is??
11-06-2013, 10:29 door Anoniem
"Vrijdag liet minister Plasterk nog weten dat de AIVD geen digitale gegevens verzamelde."

Move along people.. there's nothing to see here.

Ze moeten echt bang worden dat ze niet gekielhaald worden.
En het lijkt erop dat door het nieuws van de afgelopen twee weken dit dichter en dichter komt.
11-06-2013, 10:45 door marco275
George Orwell's 1984 2.0!
11-06-2013, 11:35 door Arie
Dit was me al lang duidelijk. Want hoe anders kunnen ze zo snel met een swat-team door iemand zijn/haar deur beuken nadat deze iets onwelgevalligs heeft getypt op twitter/facebook.
11-06-2013, 12:25 door Anoniem
Ook in Nederland werken bedrijven mee met het verstrekken van data over hun gebruikers. "Bij een verzoek krijgt men gewoon direct toegang tot de data, alles op een presenteerblaadje", aldus de AIVD'er.

Al valt met de gegevens uit de datarentie database op basis van tijd, ip-adres en historische bezoekfrequenties natuurlijk (vrij) precies op te maken wie wanneer welke post plaatst.
Daar heb je geen medewerking van een bedrijf zelf, de geheime speurneuzen dienst of overzeese speurprogrammas voor nodig. Want in de retentie database wordt dagelijk gevist door een ieder die in bezit is van het juiste 'leen'pasje.
Oud nieuws dat over hetzelfde gaat, discussie verstomd, dus kennelijk toch niet zo interessant om ons langdurend druk over te maken?
Met enige nieuwssgierigheid ; zou deze quote ook gelden voor ICT gerelateerde websites met online actief deelnemende communities?
11-06-2013, 12:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2013, 15:47 door Anoniem
Inderdaad verzamelen van gegevens is niet nodig, want ze kunnen al bij al die gegevens komen wanneer ze dat willen. Heeft het dan nog nut als Plasterk zegt dat de AIVD geen gegevens verzameld?
11-06-2013, 15:54 door Goeroeboeroe
Ja, da's logisch. Als de AIVD dat rechtstreeks zou doen, kunnen ze in de problemen komen. Maar als de VS dat doet en de AIVD die data dan gewoon via uitwisseling krijgt, dan is dat waarschijnlijk volledig legaal.
Het zou me eigenlijk verbazen als het omgekeerde niet ook het geval is. De NSA enz. kunnen in de problemen komen als ze Amerikaanse staatsburgers bespioneren. Waarom zouden ze dat risico lopen? Het is toch veel simpeler als een of andere dienst van buiten de VS zo vriendelijk is de Amerikanen te bespioneren? Even uitwisselen en ziedaar: alles op een presenteerblaadje zonder gezeur van verouderde instellingen als parlementen en mensenrechten-activisten.
11-06-2013, 16:05 door Anoniem
Aardigheidje, de afbeelding hoort bij de film "Das Leben der Anderen" (2006)

Hoe ging het er ooit aan toe in het Oost Europa dat wij zo veroordeelden?
Juist ja, ons vingerwijzen was terecht natuurlijk
en gelukkig hebben we van de historie geleerd.

(want dat kunnen wij inmiddels veel beter ; 'wat een amateurs' (?).)
11-06-2013, 16:40 door Anoniem
De krant baseert zich op een een AIVD-agent, die werkzaam was voor de dienst bij het monitoren van Nederlandse moslimextremisten.

Nou dan zijn ze lekker incompetent bij de AIVD.
Want hoeveel van de Nederlandse jongeren [Moslims] zijn er intussen al naar Syrïe gereisd om daar
mee te vechten met de rebellen en Al Quida.
Als hun dan bijna overal in mee kunnen kijken dan ontbreekt het hen zeker aan actie en moed om die gasten tegen te houden!
Dan mogen wij straks lekker de vruchten van plukken 1. Ook onze privacy word ondermijnd! 2. Wat gebeurt er als die knakkers straks weer terug komen in Nederland en Belgïe?
De regeringen en het justitieële apparaat misbruiken hun macht om iedereen te kunnen bespioneren onder het mom van internationaal terroïsme.
Laatst in Engeland ook met die vermoorde soldaat bleek dat ze die dader ook al eerder in de gaten hielden maar actie ondernemen ho maar!
Ik word zo langzamer hand doodziek van de gevestigde orde en hun machtsmisbruik.
En die zieke Amerikanen lopen voorop.
Een goed voorbeeld was laatst die aanslag in Boston waarbij men voor het gemakshalve de hele stad afsloot om 2 tieners te pakken!
En de Amerikaanse regering schreeuwt moord en brand als een ander land of iemand zich de zelfde rechten als hun gebruikt.
Hypocrisie in zijn puurste vorm.
Ik denk dat George Orwells 1984 de softrock versie is, en wat er zich werkelijk aan het ontwikkelen is de heavy metal versie is.
kortom het word er niet leuker op en de paranoia zal toenemen tel daarbij de wereldwijde crisis bij op en de ramp is niet te overzien.
Ik hoop dat we ooit weer vrijheid en privacy zullen kennen zoals men het eigenlijk voor ogen had.
11-06-2013, 16:54 door Anoniem
Veel te ver gezocht boeroe. Amerika bespioneert zijn eigen bevolking vanzelfsprekend gewoon zelf. Wel grappig natuurlijk dat de amerikaanse overheid het tegendeel durft te beweren en dat er mensen zijn die ook dat weer geloven. De waarheid is compleet irrelevant voor amerikaanse overheid.
11-06-2013, 18:58 door Anoniem
Ook onze overheid maakt er gebruik van en zal een tegenprestatie moeten leveren aan de NSA om info uit PRISM te verkrijgen, men zal via een zoekbot filteren op bepaalde steekwoorden en zo verdachte dingen eruit filteren waarna je in de schijnwerper staat van de AIVD en de NSA.
Je kunt TOR gebruiken maar het beste is om bv UBUNTU te gebruiken en mailen met HUSHMAIL, maar nog beter is de stekker van je internet er uit te trekken en in een hutje op de hei te gaan zitten en zelf dan kunnen ze je zien, helaas volledig vrij wordt je nooit!
11-06-2013, 19:04 door steve sh1t
15 à 20 jaar geleden werden mensen die hier voor waarschuwden op het internet, compleet uitgelachen en weggezet als paranoïde.

Tegenwoordig is het erg hip om lekker lui van achter het keyboard te flamen (in dit geval: op de nsa, aivd etc). Slacktivism noemen ze dat.

Ik zeg altijd maar zo: het gadget-verslaafde volk krijgt de leiders die het verdient.
11-06-2013, 19:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2013, 22:10 door burne101
Door Arie: Dit was me al lang duidelijk. Want hoe anders kunnen ze zo snel met een swat-team door iemand zijn/haar deur beuken nadat deze iets onwelgevalligs heeft getypt op twitter/facebook.

Gek genoeg is de overheid daar heel open over. CIOT. Lekker even zelf googlen. Een telefoontje naar Twitter voor het IP, en even opzoeken in de CIOT database.
12-06-2013, 01:05 door Anoniem
toch mooi dat PRISM gebeure openbaar gemaakt is , in het kort zeg maar .
dit is dan nog het begin denk dat veel landen straks wel hier iets mee gaan doen !
vooral duitsland hun privacy staat hoog daar en in nederland valt dit ook niet legaal te noemen

ach ben geen expert maar wilde dit ff kwijt
zal nog wat gaan worden :)

en straks zullen wel veel mensen alleen op tor zitten ,neem aan dat dit met PRISM ook minder makkelijk te tracken is kwa wat je in +- 2 jaar tijd gedaan heb

als je echt zo in de gaten gehouden kan worden dat ze in een paar stappen zien wat je doet
zal ik binnen kort toch wel iets hebben in de richting van TOR of VPN gebeure ;)
12-06-2013, 16:17 door Eric-Jan H te D
Ik weet wel een manier om de overheid te overtuigen met dit soort zaken op te houden.

- stoppen met internetbankieren
- belastingaangiftes op papier doen
- belastingafdrachten contant afrekenen op het belastingkantoor.
14-06-2013, 09:57 door Anoniem
Laten we dit allemaal wel realistisch bekijken. Zowel de NSA als de AIVD doen dit niet om de gemiddelde burger op te sporen die een prent open heeft staan. Hun activiteiten moeten wel bekeken worden in de context van hun doel, ter illustratie die hele zaak met Robert M in Amsterdam hebben ze ook niet gedaan terwijl dat toch echt wel een maatschappij schokkende zaak was.

Feit is gewoon dat Amerika per seconde meer miljarden aan intelligence kan besteden dan Nederland in een jaar en Nederland heeft voor de eigen veiligheid (open grenzen staan ook open voor mensen die aanslagen willen plegen) deze intel nodig. Dan moet je natuurlijk niet een goedkope free-rider zijn die alleen maar haalt en niets brengt, maar gewoon mee doen in dat verhaal.

Mensen gaan altijd heel binair denken in dit soort zaken: heel goed (niets mag) of heel slecht (privacy informatie van burgers is op opvraag beschikbaar). Er is een grijze zone, waarin goed, soms kwaad zal moeten doen om de goede doelen te bereiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.