image

Nieuwe Authenticatie Voorziening wordt DigiD

woensdag 6 oktober 2004, 14:10 door Redactie, 2 reacties

De Nieuwe Authenticatie Voorziening (NAV) verandert haar naam in "DigiD". Dat werd gisteren bekend gemaakt, bij een congres over DigiD in Bussum.
DigiD is momenteel vooral bedoeld voor gemeentes die digitale loketdiensten willen aanbieden aan hun ingezetenen. Door het gebruik van DigiD kunnen de gemeentes het beheer van de gebruikers database buiten de deur houden, DigiD verzorgt namelijk de authenticatie. Nadat een gebruiker ingelogd is wordt deze weer terug gestuurd naar de gemeentelijke website. De gemeente weet vervolgens wie de gebruiker is, op basis van het a-nummer (de identificatie in de gemeentelijke basisadministratie) wat door DigiD wordt meegegeven.
De verwachting is dat burgers hun DigiD gebruikersnaam- en wachtwoord straks ook kunnen gaan gebruiken voor andere overheidsdiensten zoals het CWI. Hierbij is dan niet het a-nummer maar het SOFI nummer de sleutel. Ook de Belastingdienst denkt na over de implementatie van DigiD. Voor het aanbieden van overheidsdiensten zal DigiD wel worden uitgebreid met sterkere authenticatiemiddelen zoals SMS tokens of zelfs cryptografische hardware. De mogelijkheid hiervoor is al aanwezig in de A-Select software, welke de basis van DigiD vormt.
Per 1 januari neemt de Belastingdienst het beheer van DigiD over van het bureau BKWI, wat momenteel bezig is met de implementatie. De Belastingdienst zal dan ook het versturen van de bevestigingsbrieven gaan verzorgen.
DigiD is al enige tijd in gebruik bij de gemeente Enschede, verscheidene andere gemeenten werken momenteel aan de implementatie ervan.

Reacties (2)
06-10-2004, 14:48 door Anoniem
Hmm ff offtopic, maar ik kom op microsoft.com uit als ik op
die link klik (is niet correct), maar hoe kan dat anyways?
07-10-2004, 07:03 door Anoniem
Als je Internet Explorer gebruikt, en je klikt een niet bestaande link aan, dan
is IE zo "vriendelijk" om voor je te gaan zoeken in de MSN database, vandaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.