image

Is het tijd voor een VoIP firewall?

woensdag 17 augustus 2005, 10:06 door Redactie, 1 reacties

Spam verspreidt zich op dit moment voornamelijk via de SMTP en HTTP protocollen, waarmee het een ware plaag voor e-mail en het internet is. Het is echter een kwestie van tijd voordat ook SIP door spammers misbruikt zal worden. Het Session Initiation Protocol (SIP) is een VoIP "call-control" en applicatie protocol technologie die als de de facto standaard voor het opzetten van een communicatie sessie wordt gezien.

Traditionele security maatregelen, zoals authenticatie, autorisatie en IPsec, zijn niet ontworpen om op SIP-gebaseerde communicaties in real time te beveiligen en te beheren. Er verschijnen echter nieuwe technologieen, zoals SIP firewalls, die het protocol wel tegen spammers moet beschermen. Een SIP firewall is een appliance die het verkeer, stroom en kwaliteit van VoIP en andere SIP communicaties beheert en beveiligt.

De industrie werkt op dit moment ook aan een oplossing om voice communicaties op de transportlaag, bijvoorbeeld via VPN-achtige encryptie, te beveiligen. Dit zou volgens sommige experts echter niet voldoende zijn, aangezien aanvallers uiteindelijk zullen leren om Internet calls op de applicatielaag aan te vallen.

Volgens de Radicati Group zijn SIP firewalls nu nog niet nodig, maar zal dat door het belang van SIP voor real-time communicaties in de toekomst veranderen. (SE)

Reacties (1)
17-08-2005, 10:38 door Mr T
Dat bestaat toch al lang? -> zie CheckPoint
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.