image

Gevolgen cybercrime worden voelbaarder dan ooit

maandag 9 januari 2006, 10:41 door Redactie, 2 reacties

De gevolgen van cybercriminaliteit in 2006 worden voelbaarder dan ooit tevoren. Internetbedreigingen die tot nu toe vooral een impact binnen de virtuele wereld van het internet hadden, zullen steeds grotere gevolgen hebben in de echte wereld, aldus X-Force. Het onderzoeksteam van ISS verwacht dat aanvallers zich in 2006 in toenemende mate zullen richten op Voice-over-IP-systemen (VoIP) en mobiele apparaten als PDA's en smartphones. Ook verwacht men dat bots en botnets een grotere rol zullen spelen bij internetcriminaliteit.

Voice-over-IP
Verwacht wordt dat de kostenvoordelen van VoIP in 2006 zo zullen toenemen, dat VoIP ook voor kleinere bedrijven en (lokale) overheden een interessante optie wordt. De kwetsbaarheden van VoIP zijn reeds bekend en maandelijks worden er nieuwe kwetsbaarheden ontdekt. Verder verwacht men voor 2006 een aanzienlijke toename van SPIT (Spam over Internet Telephony) en DDoS-aanvallen op VoIP-netwerken.

Bots en Botnets
2005 liet door de uitbraak van de Zotob-bot een duidelijke opkomst zien van bots en botnets. Botnets bestaan uit grote netwerken van besmette systemen die door een aanvaller gelijktijdig geactiveerd kunnen worden voor een gerichte aanval op bepaalde bedrijven of sectoren. Deze netwerken worden te huur aangeboden en in 2005 zijn de tarieven daarvoor gecommercialiseerd. Zo zijn besmette systemen bij grote bedrijven of overheden al meer waard dan een netwerk van besmette computers bij consumenten. Inmiddels zijn miljoenen systemen besmet. Volgens ISS is daarmee een nieuw tijdperk aangebroken, waarin niet langer sprake is van netwerken die geïnfecteerd worden, maar van netwerken die zelf een bedreiging vormen.

Reacties (2)
09-01-2006, 10:55 door hugo_nl
Voelbaarder dan nooit tevoren?

Men doelt op dit soort apparaten:
http://www.theregister.co.uk/2005/11/23/ipod_accessory/

*hehe*
09-01-2006, 15:41 door Anoniem
Door hugo_nl
Voelbaarder dan nooit tevoren?

Men doelt op dit soort apparaten:
http://www.theregister.co.uk/2005/11/23/ipod_accessory/

*hehe*

nou niet de ibuzz belachelijk maken, mijn vriendin is er harstikke blij mee
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.