image

Open source Windows security tools voor bedrijven

vrijdag 20 januari 2006, 10:59 door Redactie, 4 reacties

Windows systeembeheerders hebben een ware waslijst met taken die regelmatig moeten worden uitgevoerd om de integriteit en veiligheid van het netwerk te garanderen. Door het grote aantal bedrijven dat Windows gebruikt zijn er allerlei oplossingen van Microsoft en andere partijen die systeembeheerders bij deze taken kunnen helpen. Veel van deze tools zijn voorzien van een prijskaartje, maar er zijn ook de nodige open source programma's beschikbaar.

Dit artikel kijkt naar het gebruik van Open source in de onderneming. Veel bedrijven hebben een afkeer van open source omdat ze denken dat de software kwetsbaarder is voor aanvallers omdat de broncode voor iedereen beschikbaar is. Feit is wel dat de "good guys" ook toegang tot de code hebben en fouten eerder verhelpen dan met commerciele programma's het geval is.

Een ander punt is dat men niemand de schuld kan geven als het misgaat. Bedrijven hebben graag het contact en ondersteuning van en met een aanbieder. Toch heeft het kiezen van open source verschillende voordelen, zoals kostenbesparingen en een team van experts dat zelf de problemen kan oplossen mochten die zich voordoen.

Het vervolg op dit artikel bekijkt drie open source security produkten, te weten: AnalogX Packetmon, de kleine en krachtige protocol analyzer en packet sniffer tool. Als tweede wordt coSARA beschreven. Dit is een uitgebreide network security scanner die lekken in "network-based" computers, servers, routers en firewalls kan ontdekken, analyseren en melden. De derde tool is de Angry IP Scanner, een, zoals de naam al doet vermoeden, IP scanner en poort scanner.

Het is echter niet alleen open source wat de klok slaat, dit artikel kijkt in het kort naar Microsoft security tools tegenover die van andere aanbieders. Er wordt helaas geen uitgebreide vergelijking gedaan, toch passeren de Windows Firewall, ISA Server en Windows AntiSpyware de revue, waarbij de laatste zeker de voorkeur krijgt boven de concurrentie.

Reacties (4)
20-01-2006, 13:19 door spatieman
languard 6 knijpt een systeem ook goed uit.
ok, is wel niet gratis
20-01-2006, 17:35 door Anoniem
ok, heb het artikel (nog) niet gelezen, maar denk niet dat er een betere
gratis protocol analyser is dan Ethereal...
PacketMon lijkt me 1 van de velen...
21-01-2006, 03:12 door Anoniem
Windows AntiSpyware krijgt niet de voorkeur, aangezien
Microsoft op verzoek (tegen harde dollars dus) je spyware
gewoon netjet niet blokkeert.

Onderzoek, journalisten! Dat maakt het beveiligingsnieuws
weer de moeite waar.
25-01-2006, 09:21 door Beestig
Door spatieman
languard 6 knijpt een systeem ook goed uit.
ok, is wel niet gratis


Languard is als een van de weinige vulnerability-scanners
grote garbage zoals ook onderstreept wordt in de test in het
Jan/Feb nummer van iX http://www.heise.de/ix/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.