image

Column: Groot slaat dood

woensdag 23 augustus 2006, 10:36 door Redactie, 6 reacties

Het NRC-Handelsblad meldde dinsdag op pagina 13 dat het niet goed gaat met de grote ICT-dienstverleners. Dit naar aanleiding van de koersval van Ordina na een winstdaling in plaats van de door de goeroes aangekondigde 20% stijging. De oorzaak: loonstijgingen. Simpel, toch?

Door Peter Rietveld

Het probleem is het overdenken waard: de strategie van grote contracten waar de 'dienstverleners' en analysten zo tuk op waren, heeft geen rekening gehouden met de loonstijgingen die volgen uit de grote vraag naar ervaren IT-ers. De aangekondigde financiële zekerheid valt tegen.

De analysten beginnen nu de keerzijde te zien van de zekerheid die ze zélf enige jaren geleden dwingend als medicijn voorschreven: langlopende contracten, grote concerns en megadeals. Allemaal leuk voor de beurskoers toen ze afgesloten werden, maar nu een financiële molensteen. Ik ben benieuwd of de logische volgende stap komt: opsplitsen. Het blijft vreemd dat het wondermedicijn voor Ahold, Tyco en Stork nog niet in de IT voorgeschreven wordt.

Door het meerjarig vastleggen van prijzen hebben de grote spelers geen speelruimte om mee te gaan met de snelle loonstijgingen die nu hangen aan jobhoppen. Het patroon is vertrouwd: als het goed gaat met de branche, dan gaat het slecht met de grote spelers. Alleen dit keer versterkt door de grote contracten.

Het patroon versterkt zichzelf: iemand die overstapt begint met een paar weken op de bank bij de nieuwe club. Het duurt immers even voor een opdracht gevonden is. Tel je de hieraan verstookte manjaren bij elkaar op, dan heb je zó plaats voor nog een paar duizend nieuwe IT-ers. Die er niet zijn. Dit drijft de lonen en tarieven op - tot de ballon klapt. Dan stokt de mobiliteit en slaat het tekort heel snel om in een overschot.

Ja maar, hoor ik al zeggen, dan leiden we toch nieuwe mensen op? Prima, maar dat kost écht geld. Omdat de grote clubs toch moeten leveren kunnen de trainees intussen het werk doen wat ze later gaan kunnen. Leerzaam voor de mensen, daar niet van, maar zelden goed voor de resultaten.

De kleinere concurrenten gaan op dit moment op de loop met de ervaren mensen en uiteindelijk, met de klanten. De grote partijen kunnen wel kleintjes opkopen om toch aan mensen te komen, maar in deze markt doen die de hoofdprijs. Plus dat de mensen toch weer weggaan.

De prijsdruk op de mantelcontracten en uitbestedingsconstructies leidt tot snijden waar het niet direct opvalt - en beveiliging is de beste kandidaat: het duurt immers een tijdje voor iets afstort. Dit is geen bewuste keuze, maar gaat sluipenderwijs door een cocktail van onervaren mensen en uitstel van preventief onderhoud.

Wat is de les? Manteldeals kopen geen zekerheid, integendeel zelfs. Hoe het dan wel moet zal weer een boel consultancy-uurtjes opleveren. Maar niet voor de werkloze ICT-er van 2008.

Peter Rietveld is consultant bij Traxion

Reacties (6)
23-08-2006, 20:08 door Anoniem
@ Peter Rietveld: Goeie tekst! Alleen, wat heeft het te
maken met security?
25-08-2006, 10:00 door Anoniem
Ook de kleine ICT-bedrijven hoor !

Ook al komt het langzaam aan weer op gang, vrees dat de shake-out nog
lang niet voorbij is.
27-08-2006, 00:08 door Anoniem
Opdelen van concerns in onderdelen en die onderdelen apart
verkopen houdt in dat het op te delen concern slechter dan
markt presteert. Dan kunnen de onderdelen die daarvoor
zorgen opgedoekt worden en de rest verkocht.

Uit de situatie die hier beschreven wordt lijkt het erop dat
ieder concern op dezelfde leest is geschoeid, ergo het gaat
bij iedereen slecht en er is geen reden om op te delen. De
prijs die je voor de onderdelen terugkrijgt is niet
voldoende om de initiële investering voor het gehele concern
te financieren.
30-08-2006, 02:47 door Anoniem
Wat hebben grote ICT bedrijven nog met ICT te maken ?

Immers het beheer van grotere parken is niets meer of minder geworden
als het werk van een beveiligings medewerker.

Dat ze vroeg of laat zullen omvallen is wel duidelijk, de reden is simpel,
naar mate er nog minder beheer nodig is en men preventief kan gaan
uitvoeren (MTBF/2) zijn er nog minder beheerders nodig, aan innovatie
doen ze niet, dus daar moeten ze het niet van hebben.
06-09-2006, 15:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-09-2006, 11:59 door Anoniem
http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=1514088

De CEO van Ordina waarschuwt hier nog dat kleine spelers het erg
moeilijk krijgen. Of was de wens hier de vader van de gedachte?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.