image

Personeel-keylogger voor wantrouwige werkgever

woensdag 21 maart 2007, 11:13 door Redactie, 4 reacties

Keyloggers zijn meestal het domein van computercriminelen, maar voor wantrouwige werkgevers is er nu ook een zakelijke variant. Keylogger-aanbieder KeyGhost heeft namelijk een "PC monitoring systeem" voor gebruik op het bedrijfsnetwerk ontwikkeld. De software kan alle activiteiten van het personeel monitoren, waaronder toetsaanslagen, gebruikte applicaties, screenshots en de tijd dat er niets op de computer werd gedaan.

Volgens de aanbieder hebben managers al snel geen idee van wat erop het netwerk tijdens kantooruren gebeurt, en dan zeker in ondernemingen met grote netwerken. "Een werknemer kan op z'n gemak een roman aan het lezen zijn of zelf zijn eigen bedrijf runnen" aldus Theo Kerdemelidis, die opmerkt dat dit soort rapportage tools voor zowel werkgever als werknemer voordelen hebben.

Om de privacy van de werknemer te beschermen is er ook een "privacy knop" om het monitoren te stoppen als er persoonlijke informatie wordt bekeken. Het systeem zal dit dan als "idle tijd" rapporteren. "Het systeem is er om mensen te helpen. Sommige mensen hebben meer hulp nodig dan anderen" laat Kerdemelidis verder weten.

Big Brother op de werkvloer
Het monitoren van de toetsaanslagen, video surveillance en zelfs GPS tracking, werkgevers houden steeds vaker en op allerlei manieren hun werknemers in de gaten. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers regelmatig telefoongesprekken afluisteren, e-mailberichten lezen, internetverbindingen en computerbestanden controleren.

De Big Brother neiging is vooral te danken aan technologische ontwikkelingen. Inmiddels monitort 76% van de Amerikaanse bedrijven het internetgebruik van het personeel, en leest 55% de verstuurde en binnenkomende e-mailberichten. Niet alleen het internetverkeer wordt in de gaten gehouden. Meer dan 51% maakt gebruik van video surveillance en 31% controleert welke nummers er gebeld worden.

Ondanks het feit dat veel mensen het "Big brother" gedrag van hun werkgever een schending van de privacy vinden, werkt het wel. Engelse onderzoekers ontdekten dat kantoorpersoneel eerlijker is als het denkt dat het in de gaten gehouden wordt. De onderzoekers plaatsten een poster van een gezicht boven een koffieautomaat van een bedrijf met 48 werknemers. Het gezicht op de poster was zo geplaatst dat het de koffiedrinkers aankeek en niet zonder succes, want als de "big brother" poster er hing werd er vaker voor de koffie en thee betaald dan wanneer er een poster van bloemen werd gebruikt.

Veel werkgevers zijn van mening dat het materiaal waarop het personeel werkt, eigendom van het bedrijf is, en dat men daarom aan de bedrijfspolicies moet voldoen. Acht op de tien bedrijven die hun personeel in de gaten houden, meldt dit. Dankzij de monitoring mogelijkheden worden de policies ook strenger nageleefd. 26% heeft personeel ontslagen wegens internetmisbruik en 25% stuurde werknemers de laan uit omdat zij e-mail policies hadden overtreden.

In het kader van de Enterpise Security Themaweek dan ook de vraag of jouw werkgever het internetgedrag monitort en dit van tevoren laat weten?

Reacties (4)
21-03-2007, 12:06 door Anoniem
De wereld is zo ver dat de technische ontwikkelingen niet
meer worden gebruikt voor het verbeteren van de kwaliteit
van leven, maar meer voor het inperken van vrijheden met
alle gevolgen van dien. *zucht*
21-03-2007, 14:28 door Yzord
Triest geval weer. Als je je werknemers niet vertrouwt, pleur je ze er maar
erui, of je kapt met je bedrijf, maar dit soort tools zullen de relatie tussen
werknemer en werkgever er niet op vooruit gaan. Daarbij vind ik het een
vorm van privacyschending. En wie controleert de werkgever?
24-03-2007, 10:44 door Anoniem
Ik maak geen misbruik van mijn baas zijn Internet +
computer, maar zou ik er ooit achtekomen dat hij een
keylogger laat meelopen dan kegel ik zijn computer zijn de
derde verdieping. Er zullen vast mensen zijn die er misbruik
van maken, maar dan moet hij maar regels bekend maken dat er
een keylogger meeloopt.
24-03-2007, 18:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.