image

"Nieuwe generatie" virusscanner gepresenteerd

vrijdag 7 maart 2008, 15:15 door Redactie, 9 reacties

Sunbelt Software, bekend vanwege haar anti-spyware software, heeft naar eigen zeggen een nieuwe generatie virusscanner ontwikkeld. Het bedrijf zou de engine voor de VIPRE anti-virus software geheel zelf ontwikkeld hebben en combineert anti-spyware, anti-virus, anti-rootkit en andere technologieën in één product. Tevens zou de scanner supersnel zijn en het systeem weinig belasten.

En het wordt nog beter, want de scanner moet voor 1 licentie 30 dollar gaan kosten, terwijl 3 licenties voor 40 dollar over de toonbank gaan. Klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Daarom kan iedereen nu de beta van de software proberen om te zien of de beveiliger de mooie woorden ook waar kan maken. Proefkonijnen kunnen zich via dit forum aanmelden.

Update: extra link geplaatst

Reacties (9)
07-03-2008, 15:29 door Anoniem
Hoezo wordt er gesproken van een "nieuwe generatie" virusscanner ? Of
slaat dat slechts op het bundelen van produkten ? Ik hoor weinig
vernieuwends, en de prijzen van licenties zeggen ook weinig over technische
innovatie.
07-03-2008, 15:36 door Anoniem
Ik geloof er niks van dus maar uitproberen :-)
07-03-2008, 16:00 door spatieman
nieuwe generatie gebundelde betaalde spyware en fake
meldingen *g*

licentie is zoals altijd weer voor een jaar.
07-03-2008, 16:05 door Anoniem
@Anoniem met reactie:
"Ik geloof er niks van dus maar uitproberen :-)"

Klik je dan ook op elke link in je e-mail en open je elk
attachment?
07-03-2008, 18:14 door Anoniem
dit lijkt wel een eset nod32 produkt.

nietingelogd (the virus man)
07-03-2008, 18:38 door Starscreem
Ben benieuwd wat de resultaten zullen zijn en de verschillende ervaringen van
de gebruikers. Als alles zo perfect zou verlopen en blijven denk ik dat dit voor
ESET een goede concurrent kan worden.

Ben zelf opzich best wel NOD-fan maar zal dan toch ook snel is deze testen.
07-03-2008, 23:58 door Anoniem
Als beta tester van VIPRE v3 (build 1997 (laatste beta) zou ik adviseren
voorlopig nog maar te wachten. Deze versie heeft grote problemen met een
oude bekende malware (It seems after a full scan, that VIPRE cannot get rid of
AbetterInternet (also known as aurora)) die al sinds begin 2006 niet meer
gemaakt wordt (the company behind Aurora (Direct Revenue) is dead and
gone and has been for a good long while).

NOD32 moet volledig verweiderd worden, uitschakelen helpt niet het systeem
wordt erg instabiel.

Bij auto def. update en/of versie upgrade gaan alle instellingen die de
gebruiker maakte nog verloren.

De huidige beta "auto detect" werkt nog niet met Outlook Outlook Express
en
Incredimail.

Handmatige systeem scan verweiderd alle tekst van email berichten in
Outlook behalve de teks "Scanned By Vipre"

Er worden nog bosjes False Positives gemeld door beta testers enz. enz.

Behalve als je een serieuze tester bent zou ik nog maar een poosje wachten
het is nog te vroeg om zomaar te proberen.

grtz, Excalibur
08-03-2008, 18:55 door K800i
Ik heb VIPRE ook getest en hij heeft inderdaad veel
falsepositieve hij ziet Webroot Window Washer en Pinnacle
Studio bij mij als virus, ook werkt de deinstallatie niet
helemaal goed nadat VIPRE gedeinstalleerd was starte VIPRE
gewoon weer op nadat Windows gereboot was.
10-12-2010, 10:13 door Anoniem
Sunbelt Software te Clearwater in de VS bestaat al vanaf 2002. De oprichter is een Nederlander, Sjoerd Sjouwerman, die oorspronkelijk bij een Kluwer-uitgeverij heeft gewerkt: Softkey te Deventer specialiseerde zich in veiligheidsoplossingen, waaronder een zeer goed backup-programma (onder Msdos, het draaide overigens ook goed onder W95 en W98. ). Sunbelt is vanaf het begin innovatief geweest en kent in de VS veel trouwe klanten. Zij ontwikkelden een zeer goede firewall die later door Microsoft is gekocht en die onder de naam Microsoft Defender op de markt werd gebracht. Microsoft Security Essentials maakt nog steeds gebruik van de technieken van Sunbelt Software. Sunbelt is dan ook een Microsoft Gold Certified partner.

Sunbelt is ook de maker van de bekende Kerio firewall en het in professionele kringen geliefde Counterspy. Sinds kort is er een partnership met GFI, waardoor het bereik van Sunbelt Software en Sunbelt Security versterkt is.

Sunbelt geeft ook een aantal e-mail nieuwsbrieven uit met opiniërende bijdragen, nieuwe bedreigingen en nuttige tips en trucs en nuttige en al dan niet grappige weetjes. Over het algemeen stellen de redacteuren zich behoorlijk kritisch op, ook naar Microsoft toe. Enkele titels: WXPnews, W7news, Wservernews.

Valse positieven zijn nooit te vermijden. Persoonlijk heb ik liever honderd valse positieven dan één item dat door de mazen glipt. Overigens maken programma's als Webroot Windows Washer en Pinnacle Studio, hoe handig en nuttig ook, gebruik van code die ook in malware wordt gebruikt. En dan is een waarschuwing terecht. Dit laat zich overigens meestal goed uitschakelen. De filosofie achter Vipre is dat een beveiligingsprogramma nooit het gebruik van de computer en dus de door de gebruiker gewenste functionaliteit hinderlijk in de weg mag staan. Wie Microsoft Security Essentials op zijn machine heeft (gehad) zal weten wat ik bedoel. MSE draait weliswaar met een minimaal geheugengebruik, maar haar bestand MsMpEng.exe zorgt tijdens het opstarten voor een processortijdgebruik van 98% en dat gedurende een minuut of twee drie. 'Onderweg' vriest de computer regelmatig een 10 tot 60 seconden vast. Met weliswaar goede bedoelingen, maar dat stoort wel en is weinig hi-tec te noemen. Ander voorbeeld is de Nortonbagger die zich zodanig in het register nestelt dat na de officiële deïnstallatie nog een stief kwartiertje werken in het register noodzakelijk is om alle resten te verwijderen, daar helpt zelfs geen registercleaner (meestal ook min of meer gevaarlijke prut) aan. Dit soort zaken zul je bij Sunbelts producten niet meemaken. Dat hier tegenover staat dat je bij Vipre zelf wat dingen zult moeten configureren is de keerzijde, ieder nadeel heeft echter zijn voordeel. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een beveiliging die ik zelf in de hand heb dan voor een applicatie die je systeem ongevraagd volledig gaat verbouwen zodat je absoluut geen kijk meer hebt wat er onder de motorkap gebeurt. Kwestie van bewust PC gebruik.

Voor wat 'allerlei betatesters enz.' te melden hebben, zoals het ongespecificeerde 'bosjes false positives', koop ik net zoveel als voor de gemiddelde knulware die met bombarie wordt gepresenteerd, vertrouwen in het niveau van de gemiddelde internetgebruiker is namelijk de slechtste optie die er is. Zélf testen, en dan weet je het.

Bij ons geldt dat wanneer de online test ShieldUp van de (ietwatdoorgeschoten) beveiligingsfreak Steve Gibson (Gibson Research Corporation, grc.com) laat zien dat je systeem op het IP adres na niet zichtbaar is of met ping's benaderd kan worden, de minimale veiligheid is gewaarbogd. En dat is bij Vipre Pro, maar ook bijvoorbeeld bij MSE , AVG, Eset en Avast zonodig samen met eventueel de Windows firewall, Kerio of Zone Alarm om er maar een paar te noemen, absoluut het geval. De rest is een kwestie van keuze én ook van 'smaak'. En natuurlijk van écht weten waar je mee bezig bent.

J. Nijkerk
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.