image

EU keurt biometrisch paspoort goed

vrijdag 16 januari 2009, 11:30 door Redactie, 23 reacties

Het Europese Parlement heeft groen licht gegeven voor het gebruik van biometrische paspoorten om zo terrorisme en misdaad te bestrijden. Een meerderheid van het parlement stond achter de plannen van de Europese Commissie om een biometrisch paspoort binnen de Schengen zone in te voeren. Het paspoort bevat de vingerafdruk en foto van de houder. In gevallen waar het nemen van een vingerafdruk onmogelijk is, bijvoorbeeld bij slachtoffers van een ongeluk, wordt er een tijdelijk paspoort uitgegeven die een jaar of minder geldig is. Landen hebben nu tot juni de tijd om de nieuwe paspoorten uit te geven, in 2012 moet de gehele implementatie gereed zijn.

Eén paspoort per persoon
Het parlement stemde verder voor dat alle kinderen voor hun eigen veiligheid een eigen paspoort krijgen. Kinderen onder de twaalf jaar hoeven echter geen vingerafdrukken af te geven, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze geen goede kwaliteit hebben. Volgens de organisatie "Child focus" lopen kinderen het grootste risico om ontvoerd te worden als zij alleen reizen. Momenteel kunnen kinderen alleen reizen vanaf de leeftijd van zes jaar. Parlementsleden denken dat gezichtsopnamen en vingerafdrukken kunnen helpen om kinderen te beschermen.

Burgerrechtenbewegingen en beveiligingsonderzoekers waarschuwen dat de opslag van zoveel biometrische gegevens in een centrale Europese database een beveiligingsrisico is. Daarnaast is het gebruik van biometrie niet waterdicht en zijn vingerafdrukken te vervalsen.

Reacties (23)
16-01-2009, 11:36 door Anoniem
Nou, dat was het hek... Ik vraag me af wat er nu allemaal over die dam gaat komen... Blijkbaar zijn er echt geen grenzen meer m.b.t. privacy...
En zet ze dan maar op kaarten die op afstand afleesbaar zijn. De encryptie beschermt het wel...
Maar hoe lang? Zo'n paspoort is lang geldig hoor... En die wordt niet zo snel vervangen als het encryptie algoritme gebroken blijkt te zijn... De wetten van economische waarde gaan dan spelen. En met kredietcrisisjes weet je al snel wat de prioriteit krijgt...
16-01-2009, 11:40 door fd0
Wat te denken van de kosten die een gezin met 3 kinderen moet maken omdat er weer een melkkoe gevonden is
16-01-2009, 11:45 door Anoniem
"Volgens de organisatie "Child focus" lopen kinderen het grootste risico om ontvoerd te worden als zij alleen reizen. Momenteel kunnen kinderen alleen reizen vanaf de leeftijd van zes jaar. Parlementsleden denken dat gezichtsopnamen en vingerafdrukken kunnen helpen om kinderen te beschermen. "

Een kind wat wordt ontvoerd moet zonder eigen paspoort de grens niet overkunnen, tenzij er een ouder aanwezig is bij wie het kind in het paspoort staat ingeschreven. Wat dat betreft is het dus veiliger wanneer kinderen in het paspoort van de ouder staat bijgeschreven dan wanneer het kind een eigen paspoort heeft.

Bovendien hoeven kinderen onder de 12 geen vingerafdrukken te geven, en om dan vervolgens als argument aan te dragen dat hun vingerafdrukken de kans op ontvoering verkleinen is natuurlijk helemaal een lachwekkend non-argument. De politici lopen wat dat betreft rechtvaardigingen te verzinnen die helemaal nergens op slaan.

Voorts zijn er honderdduizenden kinderen die het land helemaal nooit uit gaan, en al helemaal niet zonder de ouders, en je kunt je afvragen waarom deze kinderen een reisdocument =moeten= hebben. Dat de mogelijkheid bestaat is goed en logisch, maar de verplichting slaat helemaal nergens op.
16-01-2009, 11:50 door Anoniem
Door fd0Wat te denken van de kosten die een gezin met 3 kinderen moet maken omdat er weer een melkkoe gevonden is

Voorstel: omdat de EU dit verplicht, maar nooit in de NL wetten heeft gestaan, worden deze paspoorten betaald door dit in mindering te brengen op de afdrachten aan de EU.
16-01-2009, 13:04 door Anoniem
Hmm, als schrijver van het artikel kun je me subjectief noemen, maar ik vind de berichtgeving op

http://zaplog.nl/zaplog/article/europees_parlement_stemt_in_met_vingerafdruk_in_paspoort

beter.
De bron van dit artikel verwijst naar een persbericht van voor de daadwerkelijke vergadering waarin het voorstel is aangenomen? Alle respect voor de moeite die het kost om dit hier neer te zetten, maar ik vind dat een bron gewoon altijd moet kloppen.
Ook in politiek opzicht valt hier nog wel wat over te zeggen.

Hoe dan ook, waanzin natuurlijk dat dit zo ingevoerd wordt. Het stomme is, ik groeide ooit op met het idee dat de volksvertegenwoordiging wist waar ze het over had. Ik snap niet dat er zoveel mensen zitten die gewoon echt geen idee hebben waar het over gaat, laat staan dat ze het begrijpen. En dan gaat het niet over of ik het met hun mening eens ben, er zijn gewoon niet zoveel politici die daadwerkelijk weten waar ze het over hebben.
16-01-2009, 13:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-01-2009, 13:24 door Arno Nimus
Het Europese Parlement heeft groen licht gegeven voor het gebruik van biometrische paspoorten om zo terrorisme en misdaad te bestrijden.
"Deze potentiele aanslag werd verijdeld door het biometrische paspoort van de vermeende terrorist."

Hmmmmm... Nee, ik zie dat nog niet gebeuren...

Ik zat trouwens een tijdje geleden eens te bedenken of er niet een mogelijkheid is om je vingerafdrukken te "modificeren" zodat deze niet goed kunnen worden geregistreerd voor je paspoort. Bijvoorbeeld door een half uurtje met je vingers over een fijn schuurpapiertje te gaan, vlak voor je een paspoort aanvraagt.

Iemand aanwezig met kennis op dit gebied? Of misschien eigen ervaring? ;)
16-01-2009, 13:42 door Anoniem
Door Arno NimusIemand aanwezig met kennis op dit gebied? Of misschien eigen ervaring? ;)

Wellicht is het volgende, prettig leesbare, document interessant:

http://www.interpol.int/Public/Forensic/fingerprints/research/alteredfingerprints.pdf

In cursussen gebruik ik altijd de voorbeelden van Robert Phillips en John Dillinger. Vel van je borst op je vingers naaien en je vingers in zuur dopen, dat doet het atijd goed bij cursisten. Let er overigens wel op dat je niet alleen je vingertoppen moet bewerken, maar alle kootjes. Die fout maakte Robert Phillips namelijk. Helaas werd hij herkend door de lijnen op zijn tweede kootje :).
16-01-2009, 14:42 door Maartenh
Door Arno Nimus
Ik zat trouwens een tijdje geleden eens te bedenken of er niet een mogelijkheid is om je vingerafdrukken te "modificeren" zodat deze niet goed kunnen worden geregistreerd voor je paspoort. Bijvoorbeeld door een half uurtje met je vingers over een fijn schuurpapiertje te gaan, vlak voor je een paspoort aanvraagt.

Iemand aanwezig met kennis op dit gebied? Of misschien eigen ervaring? ;)

Door Redactie
In gevallen waar het nemen van een vingerafdruk onmogelijk is, bijvoorbeeld bij slachtoffers van een ongeluk, wordt er een tijdelijk paspoort uitgegeven die een jaar of minder geldig is.

Schiet je dus niet veel mee op... Maar als je het echt leuk wil maken kopieer je toch gewoon de afdruk van iemand anders en geef je die.
16-01-2009, 14:47 door Eerde
@Arno
De makke is alleen dat als je je vingerafdrukken succesvol zou kunnen veranderen voor de DB+paspoort is dat je later bij elke grensovergang problemen krijgt, je vingerafdruk matched niet met wat er op de chip in je paspoort staat.

Mijn zoon heeft vorige week een nieuw pp gekregen en merkte op dat de chip er al in zit.

Verder heb ik ervaring met kinderen en 'de grens' over gaan. Dat is zo lek als een mandje omdat men leuke theoretische beperkingen verzint, maar voorbij gaat aan de praktijk.

a. Een kind v.a. 5jr met eigen pp en onder de 15 reist als UM (Unaccompanied Minor) en heeft begeleiding tot in het vliegtuig en aan de andere kant tot aan het overdragen aan de ouder/familielid.
-Neem alleen een vlucht die rechtstreeks is want anders wordt zo'n kind afgegeven bij een transferbali, waar een juffie zit die net 120 boze mensen aan de bali krijgt die een connectie hebben gemist en ze let niet meer op het kind, dat gaat zijn eigen gang of loopt met die aardige meneer mee....

b. Binnen Europa kijkt men al helemaal nergens naar, zonder enige vraag vloog mijn zoon met kennissen mee naar Parijs om daar over te stappen op een vlucht buiten Europa, weer transit, niemand die een vraag stelt.

c. Kinderen in het het pp van hun hun ouder(s) staan kunnen zondermeer met die ouder de grens over zonder toestemming van de andere ouder of voogd.

d. Vanaf 12 jaar is een identiteitskaart verplicht en geldig voor het reizen door heel Europa. Gaat men die ook allemaal voorzien van vingerafdrukchips ?

e. Een centrale DB is een heel slecht idee ! Buiten veiligheid heb ik het volgende bezwaar, de glijdende schaal... daar komt 'ie weer Ondanks alle beloftes die politici ons doen, en we weten uit de praktijk dat die geen flikker waard zijn, gaat deze DB straks gebruikt worden voor vanalles en nog wat. Te beginnen zodra er 3 kleine meisjes vermoord worden en Petertje R. de Viezerik eist dat de DB wordt ingezien omdat het dan op te lossen is, massahysterie doet de rest.

f. De 100% bescherming van een dergelijke DB is onmogelijk.
16-01-2009, 16:55 door Anoniem
Je hebt in Nederland nog tot juni van dit jaar de tijd om een 5 jaar geldige ID-kaart of paspoort aan te schaffen waar deze kenmerken nog niet in opgeslagen zijn.
Zo nodig meldt je bij je gemeente dat je paspoort/id-kaart gestolen of verloren is.
Ze kunnen je dan geen nieuw document weigeren. Let op: dit kost dan wel extra.

Ja, ik weet dat dit betekend dat de Overheid extra gespekt wordt, maar dan kun je deze paspoort-kwestie uitzingen tot 2014.

Beslis zelf maar wat je belangrijker vindt.
16-01-2009, 17:35 door SirDice
Door Arno NimusIk zat trouwens een tijdje geleden eens te bedenken of er niet een mogelijkheid is om je vingerafdrukken te "modificeren" zodat deze niet goed kunnen worden geregistreerd voor je paspoort. Bijvoorbeeld door een half uurtje met je vingers over een fijn schuurpapiertje te gaan, vlak voor je een paspoort aanvraagt.
Schade is niet "diep" genoeg. Even met je vingertoppen een hete uitlaat van een brommer of motor aanraken.. Het doet niet eens echt pijn, althans, op dat moment niet.. En je moet er wat voor over hebben, niet?
16-01-2009, 18:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-01-2009, 18:46 door spatieman
met andere woorden.
ze hebben gewoon weer een nieuwe geldbron aangebroken..
16-01-2009, 19:58 door KwukDuck
Ik ben blij te zien dat er hier nogal tegenaan geschopt wordt,
vraag me af of de mensen die hier reageren uit de zelfde 200 zijn die bij de volksopstand waren afgelopen jaar.
16-01-2009, 20:04 door cyberpunk
Wat een onzin alweer. Alsof er door zo'n biometrisch paspoort ook écht terrorisme en misdaad bestreden zullen worden. Nog even en we kunnen allemaal DNA afstaan, zodat ze kunnen onderzoeken of er geen misdaad- of terroristengen inzit. Dan kunnen ze ook dadelijk iedereen met "defecte" (defect volgens de definitie van enkele hoge heren met "zuivere" genen) genen in kaart brengen en onderbrengen in concentratiekampen. (Ja, ik overdrijf. Uiteraard overdrijf ik. :-)
16-01-2009, 20:41 door Aelfhere
Die database is al gepland. Werd in oktober door CDA, PVV en jawel het PVDA gesteund. Hetzelfde PVDA als nu in alle ANP berichten staat als: waarschuwt dat het alleen voor identiteit herkenning gebruikt mag worden, uhuh....
16-01-2009, 21:06 door TD-er
Door KwukDuckIk ben blij te zien dat er hier nogal tegenaan geschopt wordt,
vraag me af of de mensen die hier reageren uit de zelfde 200 zijn die bij de volksopstand waren afgelopen jaar.
Tsja als die "volksopstand" ook maar iets gedaan had aan promotie, dan was er misschien nog wel iemand op afgekomen.
Ikzelf wist het pas op de avond ervoor en ik lees echt veel (nieuws)sites.


Maar goed, even over een dergelijke database die nodig is om al deze vingerafdrukken op te slaan.
In hoeverre is uit deze data een vingerafdruk te construeren die bij een scan geaccepteerd zal worden? Een zgn. collision dus.
Als die database namelijk een keer lekt, zou dat een ideale bron zijn voor identiteitsdiefstal, met als grote nadeel dat je niet even je vingerafdrukken kunt vervangen, terwijl de crimineel wel heel makkelijk een nep-afdruk kan maken die ongemerkt te scannen is.
Maar het is wel zo lekker voor de politici om een soort van magische technische oplossing in te voeren die in de oren van leken heel indrukwekkend klinkt en ook wel een beetje lijkt op de CSI-series op TV. Zelf nadenken hoeft dan niet meer en eventuele problemen mogen de opvolgers in de volgende ambtstermijn wel op gaan lossen.
16-01-2009, 23:10 door Anoniem
Ik wou dat die db onder mijn beheer stond knappe jongen die daar bij komt.
17-01-2009, 11:52 door Lamaar
Als je je vingers kwijt raakt, krijg je tijdelijk voor een jaar een ander paspoort. En dan? Denken ze dat die vingers daarna vanzelf weer aangegroeid zijn?
17-01-2009, 16:24 door Aelfhere
Op http://zaplog.nl/zaplog/article/europees_parlement_stemt_in_met_vingerafdruk_in_paspoort staat een iets uitgebreider bericht hierover. Daarin staat ook over de database dat dit helemaal niet bepaald wordt. Er moet een vingerafdruk + gezichtsscan in het paspoort op de chip komen. Of je als land daar een centrale database aan wil plakken moet je zelf weten.
PVV, CDA en PVDA stemden 10-2008 hier mee in. Deze database wordt ook gebruikt door justitie.
17-01-2009, 20:20 door Anoniem
Door AnoniemIk wou dat die db onder mijn beheer stond knappe jongen die daar bij komt.
sudo iptables -I INPUT 1 -j DROP misschien?
18-01-2009, 02:20 door KwukDuck
Door AnoniemIk wou dat die db onder mijn beheer stond knappe jongen die daar bij komt.

Ruik ik hier enige zin van narcisme?
Ga even na dat de NASA ook gehackt wordt, het Pentagon... dan zal jouw database wel veilig zijn ja...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.