image

Britten bang voor Chinese cyberaanval

maandag 30 maart 2009, 11:16 door Redactie, 8 reacties

Britse inlichtingendiensten hebben de regering gewaarschuwd dat de Chinese overheid de middelen heeft om het land stil te leggen en telecommunicatie en infrastructuur ernstig te ontregelen. De angst wordt gevoed door netwerkapparatuur van de Chinese telecomgigant Huawei, die door British Telecom wordt gebruikt. Aanvallen zouden de stroom-, voedsel- en watervoorziening kunnen stilleggen. De waarschuwing hangt samen met een groei in het aantal cyberaanvallen op Groot-Brittannië door buitenlandse inlichtingendiensten, met name uit China en Rusland. Volgens een vertrouwelijk document zou BT maatregelen hebben genomen om het risico door hackers en georganiseerde misdaad te beperken. De maatregelen zouden echter niet effectief zijn in het afweren van een Chinese cyberaanval.

In januari vond er een bijeenkomst plaats waar de Chinese dreiging werd besproken. In het verleden zouden ministers dit risico grotendeels hebben genegeerd, ondanks waarschuwingen van de verschillende inlichtingendiensten. Overheidsinstanties, inlichtingendiensten en het leger zullen straks allemaal het nieuwe BT-netwerk gaan gebruiken. Uit een gepubliceerd rapport zou blijken dat de kans op een Chinese aanval klein is, de gevolgen zouden echter immens zijn.

Backdoor
Huawei levert voor meer dan 10 miljard euro de kern van het nieuwe BT-netwerk. De deal werd in 2005 gesloten en stuitte op grote kritiek van inlichtingen- en beveiligingsdiensten. Het rapport stelt dat de potentiële dreiging van Huawei "elders in de wereld is aangetoond." Tijdens de bijeenkomst in januari werden deelnemers al gewaarschuwd dat het BT-netwerk mogelijk al kwaadaardige elementen bevat die op activatie door China wachten. Door het aanpassen van de netwerkapparatuur zou China zo een backdoor tot de kritieke infrastructuur krijgen. Eerder wilde Huawei nog de Amerikaanse netwerkgigant 3Com overnemen, maar daar staken de Amerikanen een stokje voor.

Reacties (8)
30-03-2009, 14:03 door Anoniem
Als men Conficker al niet buiten de deur kan houden ondanks de inmiddels bestaande tegenmaatregelen, dan lijkt mij de angst voor zo'n Chinese aanval zeer terecht. De Britten hebben zichzelf inmiddels opgewerkt tot het lachertje van internet, ook al door het wekelijks verdwijnen van persoonsgegevens en de virus-aanvallen op de marine. En het enige dat de Britse regering er tegen doet is nog meer controle uitoefenen op haar eigen burgers.
Misschien leuk voor de Belgen hier dat ze zijn ingehaald door de Britten! :)
30-03-2009, 14:11 door spatieman
conFICKER zaal daar de origin wel hebben..
30-03-2009, 15:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-03-2009, 16:02 door Victor69
Door spatiemanconFICKER zaal daar de origin wel hebben..

ConFICKEL is het dan......
30-03-2009, 17:03 door Night
Internet is geboren als een vorm van anargie.

Dat is iets waar overheden en de aanverwante veiligheidsdiensten niet mee om kunnen gaan.

Hun oplossing bestaat uit regelgeving (overheden) en controle (veiligheiddiensten) en ze zijn verbaasd dat niemand naar hun regels luistert en dat de criminelen de controles weten te ontwijken.

De komende jaren moeten we nog leven met een gevaarlijk anarchistisch net werk waar overheden geen grip op hebben.


De Chinese overheid heeft nog meer moeite met die anarchie dan Europa volgens mij
31-03-2009, 10:32 door Anoniem
@redactie: gaarne plaatsen


In die cisco routers zit ook een chinees lekje....
31-03-2009, 22:47 door Anoniem
Er bestaan nog steeds laag 1 firewalls ...
28-04-2009, 09:42 door Anoniem
Door Anoniem: @redactie: gaarne plaatsen


In die cisco routers zit ook een chinees lekje....

Bron? Er wordt overigens nergens over cisco routers gesproken..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.