image

"Mac maakt gebruiker dom"

dinsdag 28 april 2009, 14:41 door Redactie, 29 reacties

Het gebruiksgemak van moderne computers en dan met name Macs maakt gebruikers dom en dat is slecht voor security, aldus verschillende panelleden tijdens een discussie op de RSA conferentie. De discussie ging over de "genegeerde dreiging" van Macs binnen de onderneming. Zo valt een naïeve gebruiker eerder voor een phishingaanval. Een naïeve gebruiker met een voorkeur voor Apple producten met hun inherent gebrek aan gecentraliseerde management tools betekent dan ook problemen.

Het aantal Mac-gebruikers groeit gestaag en op universiteiten gebruikt bijna de helft van de studenten een Mac en wil of heeft iedereen een iPhone. Het gebruik van Apple producten binnen de onderneming zorgt dan ook voor de nodige uitdagingen. De panelleden benoemden verschillende oplossingen, zoals het gebruik van Open Directory, waardoor de systeembeheerder end point security policies kan instellen, zoals screensaver wachtwoorden en het uitrollen van patches. Een andere insteek is de nadruk op het leggen van trainingen, om via bewustzijn het risico te verminderen.

Volgens Andrew Storms van nCircle is het echter Apple dat, door het niet leveren van enterprise security tools, voor de grootste problemen bij security experts zorgt. "Apple moet nog steeds iets leveren dat op hetzelfde niveau als de policy systemen is die Microsoft in Active Directory bouwde."

Reacties (29)
28-04-2009, 14:54 door Anoniem
Ik snap het niet, maar ik gebruik dan ook een Mac (2 zelfs)
28-04-2009, 14:54 door Anoniem
verdomt, nu je het zegt, ik vergat vanochtend mn veters te strikken.
28-04-2009, 14:54 door sharkzor
nu je het zegt, verdomt. Ik vergat vanochtend mn veters te strikken :D
28-04-2009, 14:58 door Anoniem
Eersd snapte ik het noch, maar zinds ik een mac gebruik niets meer. dus het klopd helemaal
28-04-2009, 15:14 door Anoniem
Verstandige mensen kopen geen Mac!
28-04-2009, 15:16 door Anoniem
verdomd!


/lmao
28-04-2009, 15:17 door bobo
verdomd!


/lmao
28-04-2009, 15:31 door Night
Een pleidooi voor gebruikersonvriendelijke systemen!!

Comodore 64 dat was veilig
28-04-2009, 15:33 door Anoniem
OMG! ROFL! :D
28-04-2009, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: verdomt, nu je het zegt, ik vergat vanochtend mn veters te strikken.
Door sharkzor: nu je het zegt, verdomt. Ik vergat vanochtend mn veters te strikken :D
Door Anoniem: Eersd snapte ik het noch, maar zinds ik een mac gebruik niets meer. dus het klopd helemaal
Door Anoniem: verdomd!


/lmao
Door bobo: verdomd!


/lmao
Door Anoniem: OMG! ROFL! :D


"Mac maakt gebruiker dom" ....
Dat is inderdaad te merken.
28-04-2009, 17:37 door Anoniem
Zo valt een naïeve gebruiker eerder voor een phishingaanval. Een naïeve gebruiker met een voorkeur voor Apple producten met hun inherent gebrek aan gecentraliseerde management tools betekent dan ook problemen.
Phishingaanvallen worden centraal onder andere door de mailserver geweerd. Binnen corporate omgevingen is het juist niet de bedoeling om dreigingen pas bij de desktops af te vangen. Daar moet namelijk gewerkt kunnen worden zonder onnodige afleiding.
28-04-2009, 18:54 door Skizmo
Domme gebruikers zijn helemaal geen probleem... het echte probleem start met domme security mensen. Dit soort artikellen worden alleen maar geschreven om de schuld af te kunnen schuiven op gebruikers ipv soft/hardware bouwers. Een domme gebruiker is ideaal.. sterker nog.. .dat is het enige dat je wilt want zodra een domme gebruiker slim met jou soft/hardware kan omgaan, dan heb je als designer goed werk gedaan.
28-04-2009, 18:56 door sjonniev
Klopt niet helemaal. "Mac maakt gebruiker dommer" wel. "Mac maakt gebruiker arrogant" ook, denk ik.
28-04-2009, 19:05 door wimbo
dommer?? slimmer kan ook hoor.
Nu heb ik meer tijd over om te lezen en zaken uit te zoeken ipv het schoon houden van mijn Windows PC's....
28-04-2009, 19:13 door Anoniem
@Skizmo: Probleem is dat Security-medewerkers/onderzoekers de 'maak ziek, dan wordt je ook ziek' approach gebruiken.
Wanneer niemand op het idee zou worden gebracht om allerlei servers te hacken & anderen te wijzen op 't feit dat software te exploiteren is..
Maargoed, karakters e.d..

Vindt de werk-wijze overigens steeds meer lijken op de wijze waarop de farmaceutische industrie de mens aan 'medicijnen' probeert te 'helpen'..
28-04-2009, 19:14 door Anoniem
Als iedereen van Windows afstapt, kan nCircle haar beveiligingsprodukten niet verkopen.

Zelf heb ik een Mac en wanneer ik uitlatingen als hierboven door nCircle lees, dat zie ik slechts een zielige poging tot marktbescherming.

Verder: als we toch aan het stereo-typeren zijn: Mac gebruikers zijn gelukkiger.
28-04-2009, 19:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-04-2009, 21:08 door Anoniem
Door rookie: Mac maakt niet dom, maar er zijn heel veel Mac gebruikers die zichzelf zo slim en intellectueel vinden, puur omdat ze enkel en alleen Mac gebruiken, terwijl die Mac-users zelf niet verder komen dan hersenloos "klikken en slepen".
Eh? Bedoel je [url=http://failblog.files.wordpress.com/2008/06/fb147.jpg?w=500&h=375]deze gebruikers[/url]?
28-04-2009, 23:07 door Anoniem
Door Skizmo: Domme gebruikers zijn helemaal geen probleem... het echte probleem start met domme security mensen. Dit soort artikellen worden alleen maar geschreven om de schuld af te kunnen schuiven op gebruikers ipv soft/hardware bouwers. Een domme gebruiker is ideaal.. sterker nog.. .dat is het enige dat je wilt want zodra een domme gebruiker slim met jou soft/hardware kan omgaan, dan heb je als designer goed werk gedaan.
Sinds wanneer is het gebruik van een systeem een doel op zich, laat staan enkel in het licht van de wensen van een ontwikkelaar?
Het gebruik van een systeem is onderdeel van processen, het systeem op zich is ondersteunend, beveiliging is daarbinnen een onderdeel van het geheel. Op het moment dat systemen zodanig ontwikkeld worden dat een gebruiker eenkennig wordt terwijl deze nog wel de volle verantwoording over een systeem draagt gaat het op gebied van beveiliging vaak flink mis. Beheer is misschien iets wat gebruikers liever niet doen, net als zeg maar de was of de wc schoonmaken, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Mac gebruikers zijn wat dat betreft naar mijn mening inderdaad dom aan het worden. Apple laat de gebruikers ver buiten de kennis van goed beheer ten voordelen van gebruiksgemak. Een beveiliger die dit opmerkt schuift de schuld niet af op de gebruiker maar op de ontwikkelaar/fabrikant die negeert waar verantwoordelijkheid licht en wat voor kennis en kunde daarvoor nodig is.
28-04-2009, 23:51 door Anoniem
Door Anoniem: Eh? Bedoel je [url=http://failblog.files.wordpress.com/2008/06/fb147.jpg?w=500&h=375]deze gebruikers[/url]?
Zo fail is dat niet, want wie is nou eigenlijk de grootste niet-Apple aandeel houder bij Apple?!? Juist, Microsoft!
29-04-2009, 07:55 door Anoniem
In de 'Windows wereld' is de gebruiker altijd fout en niet te vertrouwen. De MS software boeren zijn onbeschoft (zie artikel) en arrogant.
29-04-2009, 08:12 door carolined
Het is eenzelfde opmerking als: "Domme gebruikers kiezen voor Windows" ( Dat zal ook wel een stormpje losmaken).

Het gevoel blijft je toch bekruipen dat er maar wat gezegd wordt om iets nieuws te generen en er zelf dan weer beter van te worden.
Ik bedoel maar, het bericht zelf heeft iets van een phishing aanval.
Het zijn overigens wél domme gebruikers die daar dan weer intrappen...
29-04-2009, 08:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-04-2009, 10:08 door Anoniem
"Apple moet nog steeds iets leveren dat op hetzelfde niveau als de policy systemen is die Microsoft in Active Directory bouwde."

Waarom moet Apple dit doen? Apple verkoopt nu computers met een OS erop. De gebruikers zijn verantwoordelijk hoe zij deze computers inzetten. En daarbij, die policy systemen garanderen niks aan veiligheid.

Verder wil eraan toevoegen dat dit ook kansen bied aan software bedrijven die management programmatuur voor de Apple's kunnen maken. Zo is het ook goed voor de werkgelegenheid.

Het gebruiksgemak van moderne computers en dan met name Macs maakt gebruikers dom en dat is slecht voor security

Aha, dus dit impliceerd dat gebruikers van Microsoft Windows slim zijn en iets van computer beveilings praktijken afweten. Interessant, maar hier klopt natuurlijk niks van.

Een andere insteek is de nadruk op het leggen van trainingen, om via bewustzijn het risico te verminderen.

Dit lijkt mij de beste keuze, mensen (gebruikers) meer bewust maken van de risico's die het gebruik van computers in vreemde (netwerk) omgevingen en natuurlijk de algemene beveiligings principes uitleggen.
29-04-2009, 10:15 door Anoniem
Ach, zo zijn er ook onderzoeken die aangeven dat Mac-gebruikers gemiddeld hoger opgeleid zijn en in een hogere inkomenscategorie vallen dan windows-gebruikers. Dus ik ben rijker en intelligenter dan de gemiddelde MS-fanboy ;-) (En dat verebaast me dan weer niet, aangezien ik hier in het lab ongeveer ieder op dit moment beschikbaar OS heb draaien...)
29-04-2009, 10:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-04-2009, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Skizmo: Domme gebruikers zijn helemaal geen probleem... het echte probleem start met domme security mensen. Dit soort artikellen worden alleen maar geschreven om de schuld af te kunnen schuiven op gebruikers ipv soft/hardware bouwers. Een domme gebruiker is ideaal.. sterker nog.. .dat is het enige dat je wilt want zodra een domme gebruiker slim met jou soft/hardware kan omgaan, dan heb je als designer goed werk gedaan.
Sinds wanneer is het gebruik van een systeem een doel op zich, laat staan enkel in het licht van de wensen van een ontwikkelaar?
Het gebruik van een systeem is onderdeel van processen, het systeem op zich is ondersteunend, beveiliging is daarbinnen een onderdeel van het geheel. Op het moment dat systemen zodanig ontwikkeld worden dat een gebruiker eenkennig wordt terwijl deze nog wel de volle verantwoording over een systeem draagt gaat het op gebied van beveiliging vaak flink mis. Beheer is misschien iets wat gebruikers liever niet doen, net als zeg maar de was of de wc schoonmaken, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Mac gebruikers zijn wat dat betreft naar mijn mening inderdaad dom aan het worden. Apple laat de gebruikers ver buiten de kennis van goed beheer ten voordelen van gebruiksgemak. Een beveiliger die dit opmerkt schuift de schuld niet af op de gebruiker maar op de ontwikkelaar/fabrikant die negeert waar verantwoordelijkheid licht en wat voor kennis en kunde daarvoor nodig is.
Je weet toch dat de IT vol zit met contactgestoorde nerds en haantjes. De eerste groep leeft inderdaad alleen voor de systemen, de tweede groep wil koste wat het kost targets en bonussen halen en schroomt niet de klant allerhande rotzooi door de strot te duwen die de klant helemaal niet nodig heeft.
29-04-2009, 11:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Skizmo: Domme gebruikers zijn helemaal geen probleem... het echte probleem start met domme security mensen. Dit soort artikellen worden alleen maar geschreven om de schuld af te kunnen schuiven op gebruikers ipv soft/hardware bouwers. Een domme gebruiker is ideaal.. sterker nog.. .dat is het enige dat je wilt want zodra een domme gebruiker slim met jou soft/hardware kan omgaan, dan heb je als designer goed werk gedaan.
Sinds wanneer is het gebruik van een systeem een doel op zich, laat staan enkel in het licht van de wensen van een ontwikkelaar?
Het gebruik van een systeem is onderdeel van processen, het systeem op zich is ondersteunend, beveiliging is daarbinnen een onderdeel van het geheel. Op het moment dat systemen zodanig ontwikkeld worden dat een gebruiker eenkennig wordt terwijl deze nog wel de volle verantwoording over een systeem draagt gaat het op gebied van beveiliging vaak flink mis. Beheer is misschien iets wat gebruikers liever niet doen, net als zeg maar de was of de wc schoonmaken, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Mac gebruikers zijn wat dat betreft naar mijn mening inderdaad dom aan het worden. Apple laat de gebruikers ver buiten de kennis van goed beheer ten voordelen van gebruiksgemak. Een beveiliger die dit opmerkt schuift de schuld niet af op de gebruiker maar op de ontwikkelaar/fabrikant die negeert waar verantwoordelijkheid licht en wat voor kennis en kunde daarvoor nodig is.
Je weet toch dat de IT vol zit met contactgestoorde nerds en haantjes. De eerste groep leeft inderdaad alleen voor de systemen, de tweede groep wil koste wat het kost targets en bonussen halen en schroomt niet de klant allerhande rotzooi door de strot te duwen die de klant helemaal niet nodig heeft.
29-04-2009, 16:42 door Anoniem
Door rookie:

Eh? Bedoel je [url=http://failblog.files.wordpress.com/2008/06/fb147.jpg?w=500&h=375]deze gebruikers[/url]?
Dat maakt niks uit, want iedere dwaas die in Windows kan klikken en slepen, kan dat ook prima op een mac.
Ach, neem het toch niet zo zwaar op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.