image

Is Google echt zo slecht?

dinsdag 12 mei 2009, 14:22 door Redactie, 26 reacties

"Google heeft een visie, een semi sinistere visie. Om alles over je te weten te komen. Waar je elke minuut van de dag bent, wie je vrienden zijn, waarin je gelooft, wat je leuk vindt en wat niet", aldus detective Steve Rambam, volgens wie privacy dood en begraven is. Maar is Google echt zo slecht als sommige mensen beweren. Volgens Robert Mitchell is dit de verkeerde vraag om te stellen. De discussie gaat dan niet meer over het gedrag als bedrijf, maar of er niet een soort kwaad in de kern van het bedrijf verborgen zit. "Google is een bedrijf, geen door de duivel bezeten ziel."

Mitchell besloot een klein onderzoek uit te voeren, genaamd "What Google Knows About You". Daarmee erg lijkend op het boek van Greg Conti, genaamd "Googling Security: How Much Does Google Know About You?". Mitchell trof geen "evil" Google aan, maar een innovatief bedrijf dat door middel van zoeken geld probeert te verdienen. Hij erkent dat Google wat persoonlijke informatie gebruikt om gerichte advertenties te tonen.

Monopolist
Jeffrey Chester, oprichter en directeur van het Centrum voor Digitale Democractie is minder mild over de zoekgigant. Hij denkt dat de markt Google dwingt om zich slecht te gedragen. De privacy-maatregelen van Google noemt hij dan ook hypocriet. Google doet zich voor als leider op het gebied van privacy, maar het is juist druk bezig om die privacy te eroderen. De zoekgigant wil zoveel informatie als mogelijk verzamelen om dat vervolgens aan marketeers door te verkopen.

Mitchell merkt op dat als je meerdere Google-diensten gebruikt, de zoekgigant inderdaad de nodige informatie over je verzameld heeft. "Ik trof echter geen bedrijf aan dat van mij een profiel probeert te maken. Wat ik vond was een bedrijf dat meer gerichte advertenties probeert te tonen." Vanwege het marktaandeel dat Google heeft, moet het aan strengere eisen voldoen, ook op het gebied van privacy, gaat Mitchell verder. "Als het dit niet doet, zal Google de 'good will' van haar gebruikers verliezen. Het hoeft niet verder dan Microsoft te kijken om te zien hoe de publieke opinie over een defacto monopolist kan veranderen."

Reacties (26)
12-05-2009, 14:50 door Anoniem
Als Google je niet aanstaat gebruik je het niet. (punt)

Dan pak je een papierentelefoongids op en zoek je daar d internetwebsite van een bedrijf op.
Of je gaat persoonlijk op bezoek, of schrijft ze een brief. Hebben heel wat postbodes weer een baan,

Welllicht nog beter voor het milieu? Wat is de energiebehoefte van een Google zoekopdracht?
12-05-2009, 15:07 door Anoniem
"Als Google je niet aanstaat gebruik je het niet. (punt)"

Klopt geheel, en mensen vergeten ook dat ze -gratis- gebruik maken van de diensten van Google, en daar staat natuurlijk altijd wat tegenover. Wat dat betreft overdrijven veel mensen een beetje met de kritiek op Google.
12-05-2009, 15:35 door Anoniem
"Als Google je niet aanstaat gebruik je het niet. (punt)"

Niet geheel juist. Ook als je zelf geen gebruik maakt van Google slaat het bedrijf van alles en nog wat over je op. Denk bijvoorbeeld aan wat anderen aan informatie over je produceren Dit is echter allerminst beperkt tot Google. Voor een goed beeld van wat er vandaag de dag allemaal aan informatie over iemand beschikbaar is, is de volgende presentatie zeker een aanrader:
http://www.hackersblog.org/2009/05/09/privacy-is-dead-get-over-it-pt-01-34-with-steve-rambam-recommended-by-hackersblog/

En hoewel sommige mensen zonder twijfel overdrijven, denk ik dat de bagitalisering van de mogelijke gevaren die bedrijven als Google met zich mee brengen heel wat zorgelijker is dan de waarschuwingen voor de gevaren.

Het zal niet meteen zo'n vaart lopen, echter indien het wel mis zal gaan dan kun je er de klok op gelijk zetten dat het zeer snel en met een sneeuwbaleffect zal gaan.

De geschiedenis staat helaas reeds bol met verhalen over samenlevingen die dachten dat het allemaal niet zo'n vaart zou lopen totat ze opeens tot de conclusie kwamen dat het reeds te laat bleek te zijn om nog effectief iets tegen het aanstormende onderdrukkende geweld te ondernemen.
12-05-2009, 16:06 door Anoniem
"Ook als je zelf geen gebruik maakt van Google slaat het bedrijf van alles en nog wat over je op".

Onzin m.i., ik weer alles wat ook maar een zweem van Google heeft, alles geblokkeerd in de Hosts file (kijk maar eens op http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm), in de firewall poort 443 google-analytics etc geblokkeerd, zelfs URL-blocking van www.google.com en idem.nl in avast antivirus enz. Ik ben vast behept met Google-paranoia.
Als ik Scroogle (Scroogle Scraper -Dutch of English, zonder advertenties) op mijn eigen naam geeft dat geen enkele hit. Die opscheppers van Google "Google weet uw salaris" weten dus van mij helemaal niets.
Screw Google, ik heb het niet op die ouwe wijven. Ik vind Google zo niet een gevaarlijk dan toch in ieder geval een zeer ongewenst bedrijf, een soort van Stasi.
12-05-2009, 16:26 door Eerde
De zoekgigant wil zoveel informatie als mogelijk verzamelen om dat vervolgens aan marketeers door te verkopen.
De typische FUD van M$ piepeltjes die menen dat Google 'iets' met open source heeft en dat is de vijand van hun wezen.

Nog nooit heeft iemand aangetoond dat Google persoonlijke info (als ze die al zou verzamelen) doorverkoopt.
Wat en welke info het om gaat hoor je nooit van de criticasters. Alleen dat het zo is en iedere moron papagaait het na, zonder zelf na te denken.

Die gerichte advertenties moet je gewoon uitzetten (zelf zoeken), maar reageren op een 'string', het is dus niet zo dat er iemand bij Google je mail zit te lezen zoals diezelfde morons schijnen te denken.

Dat ik gisteren heb gezocht op: "Moron who works for Microsoft", zo iets ?
1000 Euro voor degene die dat kan aantonen of die info* van Google over mij weet te kopen ;)

*Dus niet mijn IP adres dat ik bij elke site die ik bezoek achterlaat. Vertel een iets persoonlijks in de zin van 'dat wil je vast niet over het hele Internet tegenkomen', een bankrekeningnummer, mijn CC nummer, mijn kenteken, zoiets !
12-05-2009, 16:43 door eversteegt
Tsja... bij mij op het werk heb ik ook een collega die principieel alleen Google gebruikt voor zoeken en verder niks van ze wenst te gebruiken omdat Google de FBI permanent van informatie zou voorzien en het wel eens kon zijn dat er iemand bij Google zit dit alles over, uitgerekend, JOU zit te verzamelen.

Ik denk persoonlijk zelf ook dat het nogal mee valt en mensen gewoon wat te blaten willen hebben. Zolang Google mijn gegevens niet verkoopt aan spammers, telemarketeers of een soort detective'je gaat spelen voor volgende werkgevers, gezondheidszorgverzekeringen, etc. (dwz, bedrijven en instellingen bewust en actief helpen met het verstrekken van gegevens over mijn persoonlijke leven) en het alleen blijft bij contentscans om mij gericht advertenties aan te bieden bij mijn GRATIS google apps account, blijf ik op z'n minst diezelfde APPS dienst gebruiken.

Als je het zo ver gaat voeren tot dat Google een ieder persoonlijk continu traceert en kan overdragen aan een FBI of commerciele instelling, kan je beter meteen je PC het raam uit gooien en weer in het papieren tijdperk gaan leven. Want dan is ook je ISP, Telefonie/VOIP aanbieder of wie dan ook niet meer te vertrouwen.
12-05-2009, 17:00 door Anoniem
Door Anoniem: Als Google je niet aanstaat gebruik je het niet. (punt)
Dit kan wel eens lastig worden. Veel websites gebruiken Google Adsense en/of Google Analytics, wat inhoudt dat je of advertenties en JavaScript moet blokkeren of het halve internet niet meer kan bezoeken.
12-05-2009, 17:06 door Anoniem
"Google is een bedrijf, geen door de duivel bezeten ziel."

Welles !

Onderzoek heeft uitgewezen dat bedrijven, zich per definitie gedragen, als sociopaten.

Tevens gaat het hier niet over de huidige people-tjes, maar over het potentieel aan (schade-)mogelijkheden en dat is enorm.
Men moet goed begrijpen dat massa-psychologie een exact vak is en uitsluitend afhankelijk van genoeg 'input' respectievelijk, referentie gegevens.
Er bestaan effectieve computer modellen die hiermee werken en op deze wijze is het tegenwoordig mogelijk* praktisch iedere politieke 'wending'/agenda te programmeren en door het volk te laten accepteren.

Nu is Google nog Phun maar wat gebeurt er met de gegevens over 20 jaar als de Chinezen de derde (cyber)WW hebben gewonnen ?!

* 't volk is dom en erg vergeetachtig en laat zich verdelen en overheersen door brood en spelen.... ;)
12-05-2009, 17:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-05-2009, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als Google je niet aanstaat gebruik je het niet. (punt)
Dit kan wel eens lastig worden. Veel websites gebruiken Google Adsense en/of Google Analytics, wat inhoudt dat je of advertenties en JavaScript moet blokkeren of het halve internet niet meer kan bezoeken.
Ja, en dan heb je daarnaast nog van die zoekfuncties op sites die je automatisch doorsturen naar Google zonder vooraf duidelijk te laten merken dat de zoekopdracht via Google zal lopen. Zo zijn er helaas enkele van mijn zoekopdrachten bij Google terecht gekomen.

Het antwoord op de vraag van de titel is wat mij betreft een volmondig Ja.
12-05-2009, 18:40 door Eerde
*Maakt vast alu hoedjes voor een paar mentaal verdwaalde lieden hier*
12-05-2009, 18:53 door Anoniem
Door Eerde: *Maakt vast alu hoedjes voor een paar mentaal verdwaalde lieden hier*
Zoals je zelf?
12-05-2009, 19:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-05-2009, 03:50 door Anoniem
Door Sjaan:
Door eversteegt: Tsja... bij mij op het werk heb ik ook een collega die principieel alleen Google gebruikt voor zoeken en verder niks van ze wenst te gebruiken omdat Google de FBI permanent van informatie zou voorzien en het wel eens kon zijn dat er iemand bij Google zit dit alles over, uitgerekend, JOU zit te verzamelen.

Ooooo, wat grappig, zo'n collega heb ik ook !!!
Die blokt ook alles wat van Google komt, maar hij probeert wel de hele afdeling aan de Hyves te krijgen....

Wahahahahaaaaa
LOL! En dan heeft diegene waarschijnlijk ook nog OpenDNS ingesteld voor zijn/haar veiligheid....pfffft!
13-05-2009, 07:24 door Anoniem
Ook zo'n standaard opmerking, dan gebruik je het toch niet.

Een steeds groter deel van NL heeft geen provider mail waardoor je semi-verplicht ben om te mailen naar een gmail of hotmail account. Op die manier is die correspondentie dus ook "search"-baar.

Veel nieuwe ontwikkelingen zijn in eerste instantie en gescheiden van elkaar niet Evil. Het is de communicatie die het bij een machtswisseling gevaarlijk kan maken. Allemaal erg ver gezocht volgends bepaalde "kenners", tenzij....
13-05-2009, 09:04 door Anoniem
Door Draconian: Het is raadzaam om nooit gegevens van jezelf op het net te zetten.
Tevens is het raadzaam om al je familie, vrienden, collega´s, werkgever en anderen te vragen om geen gegevens van jezelf op het net te zetten en eenieder te vervolgen die het toch doet.
Oh, en hou een spuitbusje zwarte verf paraat, voor als de googlemaps auto langs komt rijden.
13-05-2009, 09:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-05-2009, 09:36 door MarkII
Door Anoniem: "Ook als je zelf geen gebruik maakt van Google slaat het bedrijf van alles en nog wat over je op".

Onzin m.i., ik weer alles wat ook maar een zweem van Google heeft, alles geblokkeerd in de Hosts file (kijk maar eens op http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm), in de firewall poort 443 google-analytics etc geblokkeerd, zelfs URL-blocking van www.google.com en idem.nl in avast antivirus enz. Ik ben vast behept met Google-paranoia.
Als ik Scroogle (Scroogle Scraper -Dutch of English, zonder advertenties) op mijn eigen naam geeft dat geen enkele hit. Die opscheppers van Google "Google weet uw salaris" weten dus van mij helemaal niets.
Screw Google, ik heb het niet op die ouwe wijven. Ik vind Google zo niet een gevaarlijk dan toch in ieder geval een zeer ongewenst bedrijf, een soort van Stasi.

Mooie site thanks.

Voor degene die denken dat Google nice is en ongevaarlijk lees vooral door!

Ga maar eens zoeken op cnbc Bigbrother. Dan lullen jullie allemaal wel anders.

Er zijn mensen veroordeeld door informatie die door Google is collected.

Mensen die geen baan kregen omdat informatie door de grote Dataminer google is verzameld en verward is met een ander persoon. Mensen die zijn opgezocht via google als voorbereiding op een sollicitatie die dus geen baan kregen omdat ze te veel werden gevonden op sites die ongewenst waren binnen dat bedrijf terwijl die mensen er nog niet eens met 1 voet binnen de deur hadden gestaan.

De eerste veroordeling in Nederland is ook allang een feit hoor, kijk maar naar dat meisje met de moord op haar vriend met een babydekentje. Dit omdat er te veel hits kwamen via google vanaf 1 ip adres over moord plannen. Het wordt alleen angsvallig stil gehouden om geen paniek te zaaien. Dat heet Censuur, tja dat leeft ook in Nederland hoor. Langleve democratie.....

Bedrijven in Amerika doen geen onderzoek meer bij de staat maar bij geprivatiseerde bedrijven zoals Google of Acxiom.

Zo kan ik nog wel even doorgaan hoor.
13-05-2009, 11:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als Google je niet aanstaat gebruik je het niet. (punt)
Dit kan wel eens lastig worden. Veel websites gebruiken Google Adsense en/of Google Analytics, wat inhoudt dat je of advertenties en JavaScript moet blokkeren of het halve internet niet meer kan bezoeken.


Dit hoeft niet lastig te zijn. Als je bijv. gebruik maakt van FireFox met noscript en daarmee alles van Google Adsense en/of Google Analytics NIET toestaat uitgevoerd te worden. Zoals hierboven als stond te lezen zijn er ook andere methodes.

m vr gr Sebastiaan
13-05-2009, 13:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-05-2009, 16:25 door Marti van Lin
Door Eerde:
De zoekgigant wil zoveel informatie als mogelijk verzamelen om dat vervolgens aan marketeers door te verkopen.
De typische FUD van M$ piepeltjes die menen dat Google 'iets' met open source heeft en dat is de vijand van hun wezen.
Het probleem is niet zozeer de vermeende relatie met Open Source, maar gewoon het gegeven dat Google een concurrent is. Microsoft is als de dood voor concurrentie.

Nog nooit heeft iemand aangetoond dat Google persoonlijke info (als ze die al zou verzamelen) doorverkoopt.
Wat en welke info het om gaat hoor je nooit van de criticasters. Alleen dat het zo is en iedere moron papagaait het na, zonder zelf na te denken.
Het Windows 7 marketing circus is je vast niet ontgaan, ook het geblaat van SEDje niet. Over papegaaien gesproken :-D

Die gerichte advertenties moet je gewoon uitzetten (zelf zoeken), maar reageren op een 'string', het is dus niet zo dat er iemand bij Google je mail zit te lezen zoals diezelfde morons schijnen te denken.
Ik snap eigenlijk niet waarom mensen toch zo'n moeite met die persoonsgerichte advertenties hebben. Niemand verplicht je om er op te klikken. Waar ik ook ga op het web, ik krijg altijd maar weer die advertentie "Your Linux is Ready", so what, My Linux is already for 10 years ready :-p

Dat ik gisteren heb gezocht op: "Moron who works for Microsoft", zo iets ?
Ben benieuwd hoeveel hits dat heeft opgeleverd en verbijsterd dat de servers van Google hierdoor niet plat zijn gegaan :-D

Ik ben overigens van mening dat de grootste morons niet direct bij Microsoft werken, maar in opdracht van Microsoft als klant voor marketing bedrijven als deze:

http://waggeneredstrom.com/

Dit zijn ze, de échte "Professionele" Astroturfers!
13-05-2009, 17:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-05-2009, 22:47 door spatieman
ik vind het triest.
dat je al niet meer op bepaalde sites kan komen, als je de java van google syndicate, of die andere sheise van google niet actief hebt in firefox (noscript).
behoorlijk ZIELIG !!!....
14-05-2009, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Als Google je niet aanstaat gebruik je het niet. (punt)

Het bovenstaande is ondoordacht en incorrect. Als je emailberichten krijgt van iemand die gmail gebruikt, dan weet Google opeens ook iets over jou (dat wat in het emailbericht staat) ...
14-05-2009, 18:46 door Anoniem
google is hackers best friend people's


ghost
14-05-2009, 19:39 door Anoniem
Indien je geen e-mails wilt ontvangen van gratis providers gewoon naar je prullenbak verwijzen.

filter *gmail* of *hotmail* of *live* of *yahoo*

Wel even je omgeving op de hoogte stellen.

Zet het op je visitekaartje onder je eigen e- mail adres:
Ik accepteer geen e-mail van G-mail, Hotmail/ Live en Yahoo! accounts

Of geen e-mail adres gebruiken.

Zoiets?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.