image

Gebruik taser voor verkrijgen DNA rechtsgeldig

donderdag 4 juni 2009, 15:34 door Redactie, 13 reacties

De politie in Amerika heeft terecht een taserpistool gebruikt om DNA van een verdachte af te nemen, zo heeft een rechter geoordeeld. De verdachte, Ryan Smith, moet terecht staan wegens inbraak, overval, ontvoering en andere misdrijven. Bij een overval in 2006 werd DNA materiaal ontdekt dat overeenkwam met de gegevens die al van Smith in een DNA-database stonden. In augustus vorig jaar werd hem gevraagd om opnieuw zijn DNA af te staan, waar hij mee akkoord ging. Een maand later vroeg de aanklager wederom om DNA materiaal, omdat het eerder verkregen exemplaar naar het verkeerde laboratorium was gestuurd en niet gebruikt kon worden.

De rechter keurde ook dit verzoek goed, waarop de politie een zoektocht naar Smith startte. Toen ze hem vonden en naar het politiebureau meenamen, wilde hij geen DNA-gegevens afstaan. Daarbij zou hij hebben gezegd dat alleen als hij werd getasered, ze het materiaal konden afnemen. Aangezien hij niet wilde meewerken, besloten agenten vervolgens het taserpistool te gebruiken. De advocaat van Smith vond dat hierbij de grondrechten van zien client waren geschonden, maar de rechter oordeelde dat de actie van de agenten acceptabel was.

Reacties (13)
04-06-2009, 15:38 door Anoniem
Niet echt een onderwerp voor hier.

Maar volgens mij is de rechter in deze zaak wel erg fout. Dit lijkt op: we hebben zijn wijsvinger maar afgehakt, want hij wilde zijn vingerafdruk niet afstaan.
04-06-2009, 16:37 door Anoniem
Als de verdachte er zelf om gevraagd heeft . . .
04-06-2009, 18:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-06-2009, 18:48 door Anoniem
Taser staat gelijk aan een pistool...met mogelijke dood tot gevolg.

Frappant de bovenstaande reacties...
04-06-2009, 19:21 door Anoniem
Only in America...

En waarom lukt inloggen plots niet meer? :-?

Invalid form-token. Make sure to always submit a form-token when making a post request.
04-06-2009, 22:09 door Anoniem
Door Jos Visser: Zo vreemd vind ik die uitspraak toch ook weer niet.

Één van de principe van een rechtstaat is nog immer dat de Staat in een aantal situaties geweld mag gebruiken. Het uitvoeren van een rechterlijk vonnis is zo'n situatie. Ook in Nederland is het zo dat indien je een parkeerboete niet betaalt er uiteindelijk (als je je maar lang genoeg verzet) mannen met geweren komen om je met grof geweld aan te pakken. Iedere rechtsregel wordt ultimo met geweld afgedwongen!


Wat een hoop onzin schijf jij hier.
Het ene geweld het andere niet. In Nederland kennen wij het subsidiariteits- en proportionaliteitsprincipe.
Dat wil zeggen dat respectievelijk het ingezette middel het doel moet heiligen EN het middel het lichtste middel is dat ingezet kon worden. M.a.w. als je geweld MAG gebruiken EN een wapenstok voldoende is om het doel te bereiken gebruik je geen pistool.

Geweld in de Nederlandse wet is: "Elke dwangmatige kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefend op personen of zaken (ook dieren)" En voor aanwenden geldt: "Het gebruik van geweld of het dreigen met geweld (incl. het trekken van het wapen)."

Een parkeerboete is Wet Mulder, is bestuursrecht.
Binnen bestuursrecht gelden "algemene beginselen van behoorlijk bestuur".
Voor parkeerboetes komt er niemand met een geweer aan te pas.
(Bovendien: wie gebruikt er in Nederland een geweer?)

Bij het voorbeeld dat jij noemt, niet betalen van je boetes:
Je krijgt een paar herinneringen van het CJIB, voorzien van administratiekosten en verhoging.
Dan volgt een brief van een deurwaarder, voorzien van het boetebedrag inclusief kosten.
Daarna wordt je gesignaleerd en kan tevens de buurtagent of wijkpolitie aan de deur komen om te innen of je mee te nemen.
Je kunt evt. gegijzeld worden (een aantal dagen zitten,afhankelijk van de hoogte van de openstaande boete)
Gijzelen betekent dat het moeten voldoen van de boete blijft staan.
Het zitten geldt niet als vervanging van de boete.
Je auto kan bij herhaling in bewaring worden genomen.
Daar komen dan de sleep- en stallingskosten nog bij voor de kentekenhouder.
05-06-2009, 01:15 door Anoniem
U wilt de alimentatie niet betalen?: Hup taser erop.
En nu wel?
Bottomline is dat een rechterlijk bevel nooit dient uitgevoerd te worden door middel van marteling, dan bevind men zich op een hellend vlak.
05-06-2009, 09:33 door Sokolum
Wat is Verenigde Staten toch een bizar land. Wij leven in de 21e eeuw en met grote verbazing lees ik deze middeleeuwse praktijken. Ze tonen daar met een precieze regelmaat achterlijke kut mentaliteit, zijn die agenten expres aangenomen op hun bijzondere zuivere lage IQ? De realiteit bestaat daar niet meer als je dit leest.

Dan hebben wij het nog niet eens over de rechter gehad..... geen zin meer om nog meer tijd aan dit onderwerp te besteden... Toch een hopeloos verloren land.
05-06-2009, 10:04 door Anoniem
Hebben ze die taser ook eerst in de rechter gezet voor die tot het vonnis kwam?
05-06-2009, 12:33 door Darkman
Wat nu als ie "Alleen over mijn lijk" had gezegd?
05-06-2009, 23:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-06-2009, 03:33 door [Account Verwijderd]
Zo kan Security.nl alle mensenrechtenschendingen van elke bananenrepubliek wel als nieuws aanmerken.
06-06-2009, 22:31 door Anoniem
Het staat je natuurlijk vrij om mijn reactie onzin te vinden, maar in het daaropvolgende verhaal bevestig je alleen maar mijn originele punt, namelijk dat *UITEINDELIJK* (als je je maar lang genoeg verzet) er mannen met vuurwapens (tasers, pepper sprays) komen om je in te rekenen. Barricadeer de deur voor de wijkagent en maak het hem onmogelijk om binnen te komen, blijf je verzetten en zie wat er gaat gebeuren. De staatsmacht berust *UITEINDELIJK* op de mogelijkheid om geweld te gebruiken om de rechtsregels van het land uit te voeren.

Ook in Nederland zal als er opdracht is gegeven tot het afnemen van lichaamsmateriaal *UITEINDELIJK* geweld worden gebruikt om dit af te nemen. Reaguurders die het belachelijk vinden wat er in het originele artikel wordt beweerd schijnen er vanuit te gaan dat dat in Nederland nooit zal gebeuren.

Lekkere vergelijking. Een boete die je (onterecht) niet betaald of DNA wat je niet laat afnemen en wat jij stelt afgedwongen wordt.
Bij de boete heb je een overtreding gepleegd en heb je een prent gehad. Conclusie: je moet betalen.
Bij het DNA verhaal ben je verdachte. Als verdachte hoef je niet mee te werken aan je veroordeling.
In NL kun je alleen VERPLICHT worden tot afstaan DNA als je een misdrijf hebt gepleegd waar een straf van 4 jaar of meer op staat. Dat zijn vastgelegde rechten en plichten.
En daar komen geen mannen met geweren aan te pas die je komen HALEN.
Als je niet komt wordt je gesignaleerd en loop je een keer tegen de lamp, of tegen de douanier als je op vakantie wilt, of tegen een agent bij een verkeerscontrole.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.