image

Oplichters gebruiken WAP gateway voor SMS-zwendel

maandag 3 augustus 2009, 09:41 door Redactie, 3 reacties

Oplichters gebruiken een listige methode om mobiele bellers via dubieuze SMS-berichten op allerlei dure diensten aan te melden. De SMS-berichten bevatten een uitdagende tekst, gevolgd met een link. Als de gebruiker de link opent, verschijnt er een pagina dat hij zich op een dienst heeft geabonneerd die hem een aantal euro per maand kost. Naar alle waarschijnlijkheid sluit de gebruiker de website, ervan uitgaande dat het spam is. Aangezien hij geen persoonlijke informatie heeft achtergelaten, is het onwaarschijnlijk dat spammer hem kan factureren.

Toch krijgt de gebruiker een rekening dat hij zich op een "premium content service" heeft aangemeld. De browser van de mobiele telefoon gebruikt in dit geval een WAP gateway om toegang tot internet te krijgen. Via deze gateway is het mogelijk om een gebruiker te identificeren en hem te factureren. Alleen het bezoeken van een website via een WAP-verbinding is genoeg voor frauduleuze bedrijven om de vereiste informatie te achterhalen en een rekening te sturen. Volgens de Finse virusbestrijder kan het per land verschillen of dit is toegestaan of niet. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de WAP-gateway niet te gebruiken, maar dan kunnen ze geen toegang tot de "premium content" krijgen.

Reacties (3)
03-08-2009, 10:06 door spatieman
zo'n sms heb ik ook eens gehad.
kwam notabene uit nederland.
ik heb toen de link half geopend via de normale browser, inplaats van mijn gsm..
03-08-2009, 12:53 door palahala
Soms zou ik in een god willen geloven, zodat ik wist dat dergelijke oplichters zich ooit voor hun zielige daden zouden moeten verantwoorden. En zeker bedrijfjes die scholieren ringtones of screensavers laten downloaden, en dan opzadelen met een abonnement. Als je daar werkt dan ben je toch gewoon een slecht mens. Wat vertel je dan op feestjes en partijtjes over je werk?
03-08-2009, 19:21 door Anoniem
Wat vertel je dan op feestjes en partijtjes over je werk?

Niets waarschijnlijk. Tenslotte hang je niet alles aan de grote klok, als je een bank beroofd hebt kun je daar beter ook niet over opscheppen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.