image

BOF wil privacyschenders zwaarder straffen

maandag 21 september 2009, 10:02 door Redactie, 7 reacties

Als het aan de Stichting Bits of Freedom ligt (BOF) worden overtreders van de Wet bescherming persoonsgegevens in de toekomst zwaarder gestraft. Het voorstel om privacyschenders harder aan te pakken is onderdeel van een serie aanbevelingen die de stichting naar het Ministerie van Justitie stuurde in verband met de evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). BOF wil onder andere de bevoegdheden van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) uitbreiden. Het CBP heeft op dit moment slechts zeer beperkte bevoegdheden om de WBP te handhaven. Zij kan een last onder bestuursdwang en een boete van EUR 4.500 per overtreding opleggen bij het overtreden van de meldplicht.

Volgens BOF is deze boete "heel laag" en bovendien beperkt tot slechts één soort overtreding. De WBP heeft op het moment onvoldoende afschrikwekkend effect. Om dat te herstellen moet de boetemogelijkheid mede omzet-afhankelijk worden gemaakt, zoals de boetebevoegdheid van de NMa en OPTA. Tevens moeten de boetes hoger worden. Bovendien adviseert BOF om de boetemogelijkheid uit te breiden tot andersoortige overtredingen. Daarbij zouden met name overtredingen van het verwerkingsverbod, de beveiligingsplicht en de de informatieplicht in aanmerking kunnen komen.

BOF wil verder dat er een meldplicht voor datalekken komt, een audit-verplichting voor beheerders van databanken, de bevordering van beveiligingsmaatregelen door “privacy-by-design”, de verplichtstelling van privacy effect rapportages bij wet- en regelgevingsvoorstellen en een beperking in de tijd van privacy-beperkende overheidsmaatregelen.

Reacties (7)
21-09-2009, 12:14 door Anoniem
Dit heeft allemaal maar weinig nut als het CBP de rijksoverheid en de politiek niet ook kan verplichten tot het nemen van goede maatregelen en wetgeving.
Die halen namelijk hun schouders op als ze een boete krijgen.
21-09-2009, 12:21 door Van Hoorne
Nou, dan kunnen ze alvast beginnen met Google. Ben het van harte met die BOFfers eens.
21-09-2009, 12:59 door Bitwiper
Door Anoniem: Dit heeft allemaal maar weinig nut als het CBP de rijksoverheid en de politiek niet ook kan verplichten tot het nemen van goede maatregelen en wetgeving.
Die halen namelijk hun schouders op als ze een boete krijgen.
Klopt. Ze hebben zelfs scheit aan "Meld misdaad anoniem" - als dat even niet uitkomt vertellen ze gewoon aan de daders wie er getipt heeft (zie http://www.nu.nl/algemeen/2086105/identiteit-beller-tiplijn-lekt.html). Van die boete, die uiteindelijk gewoon belastinggeld is, gaan ze echt niet wakkerliggen.

Misschien dat een flinke degradatie (inclusief inkomen) van een leidinggevende meer indruk maakt?
21-09-2009, 16:06 door Anoniem
Door Bitwiper:
Door Anoniem: Ze hebben zelfs scheit aan "Meld misdaad anoniem" - als dat even niet uitkomt vertellen ze gewoon aan de daders wie er getipt heeft (zie http://www.nu.nl/algemeen/2086105/identiteit-beller-tiplijn-lekt.html).

In dit artikel van NU staat dat men een telefoontap heeft geplaatst bij een GETUIGE. Kan/mag dit? Dit vind ik een wel heel ernstige inbreuk van privacy.
21-09-2009, 17:17 door Zipper306
Nou laat ze dan eerst eens beginnen met google aan te pakken.
21-09-2009, 19:02 door spatieman
ik denk niet dat ze een overheid zwaar kunnen straffen.
Het zijn immers de grootste kirminelen en overtreders van een privacy wet.
21-09-2009, 19:39 door Roadmaster
Goed plan, het wordt tijd dat onze privacy daadwerkelijk beschermd wordt.
En inderdaad ook maatregelen tegen de overheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.