image

Encryptie houdt gluurder uit gevangenis

dinsdag 20 oktober 2009, 12:55 door Redactie, 4 reacties

Een man die via allerlei verborgen camera's zijn flatgenoten zou hebben bespioneerd, hoeft de gevangenis niet in omdat de politie de encryptiesleutel van zijn versleutelde harde schijf niet kan kraken. De 39-jarige James Wyllie bekende dat hij geprobeerd had om één van zijn flatgenoten zonder haar toestemming te filmen. De politie kon echter niet bewijzen dat het surveillance systeem ook daadwerkelijk gebruikt was. De drie flatgenoten van Wyllie ontdekten gaatjes waardoor licht naar binnen scheen en hoorden allerlei elektronische geluiden, waarop ze de politie inschakelden. Die trof verschillende gaten in de muren en plafonds van het appartement aan, met draden die allemaal naar de slaapkamer van Wyllie leidde.

De politie nam zijn computer in beslag, maar de bestanden waren allemaal versleuteld en de videocamera was niet aangesloten. Volgens de advocaat van Wyllie is zijn cliënt schizofreen en was hij ervan overtuigd dat zijn flatgenoten tegen hem samenzweerden. "Dit was geen seksuele fantasie, maar het gevolg van een complex." De man zou met het plan gestopt zijn toen hij ontdekte dat de mannelijke flatgenoot wegens geweld had vastgezeten. De rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot twee jaar voorwaardelijk.

Reacties (4)
20-10-2009, 12:57 door spatieman
verpleging zou beter zijn geweest, maar nee, die maar 2 jaar voorwaardelijk, en laat hem met zijn "zieke" kop rustig rondlopen..
20-10-2009, 13:10 door Bass
Maar er is ook geen bewijs dat hij skitzo is dus misschien was hij wel degelijk opzoek naar wat mooie filmpje's en heeft hij snel zijn camera los gehaald zodat de politie het niet zou zien.
20-10-2009, 13:38 door Anoniem
@ Spatieman :

"verpleging zou beter zijn geweest, maar nee, die maar 2 jaar voorwaardelijk, en laat hem met zijn "zieke" kop rustig rondlopen.."

Verpleging is geen straf, voorwaardelijk wel. Daarnaast was er ook geen sprake van (bewezen) zware misdrijven welke het opleggen van verplichte behandeling zouden kunnen rechtvaardigen. De man moet dus zelf weten of hij hulp zoekt, maar indien hij opnieuw de fout in gaat, dan kan men hem opsluiten. Overigens zou dit in Nederland ook geen reden zijn voor behandeling in een gesloten inrichting, dus ook hier zou hij 'rustig blijven rondlopen' en geen TBS krijgen op basis van de bewezen feiten.
20-10-2009, 16:07 door Anoniem
Er liepen enkel draden vanaf gaatjes naar de flat van de verdachte (Dus geen camera's of microfoons!). Wellicht van oude energievoorzieningen.

Geen reden om een (prive) harde schijf open te breken met bruteforce.


Ik had hem wel vrijgekregen zonder voorwaardelijk, ze moeten immers bewijzen dat hij iets fout heeft gedaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.