image

"Nederland heeft cyberleger nodig"

dinsdag 10 november 2009, 09:26 door Redactie, 25 reacties

Nederland is niet klaar voor digitale oorlogsvoering, er is dan ook dringend behoefte aan een cyberleger, zo pleiten experts in dagblad De Pers. "Het Nederlandse leger snapt niets van cyber-oorlogsvoering", zo laat de krant weten. In Amerika is al geruime tijd aandacht voor het onderwerp en ook in Duitsland en Groot-Brittannië zijn er heuse "cybersoldaten" actief. In Nederland staat cyber warfare niet eens op de kaart. "Cyber warfare is overduidelijk een dreiging. En omdat het vooralsnog niet onder artikel 5 van de NAVO valt, ontwikkelen andere landen hun eigen capaciteiten. Wij hollen achter de feiten aan en dat is jammer", zegt Ko Colijn, hoogleraar Internationale Betrekkingen van de Erasmus Universiteit en veiligheidsexpert van Clingendael.

Volgens Eric Luiijf, van TNO Defensie en Veiligheid, loopt Nederland achter de feiten aan. "We moeten een stap verder zetten. Een aantal landen zit stil. Nederland moet een cyber security strategie hebben, net als Groot-Brittannië." De Pers quote ook Sami Saydjari, directeur van het Cyber Defense Agency dat het Amerikaanse leger adviseert. Hij laat weten dat China miljarden in digitale oorlogsvoering investeert. De laatste tijd is er regelmatig kritiek op de Amerikaanse overheid en adviesbureaus die voor cyberaanvallen waarschuwen, maar in werkelijkheid alleen hun eigen belangen zouden behartigen en hiervoor bewust de media manipuleren.

Offensief
Gisteren werd in de Tweede Kamer de defensiebegroting van volgend jaar besproken, maar het woord cyber-oorlogsvoering valt nergens. Een oorlogsvoering die zowel defensief als offensief is. Volgens De Pers zouden de landen om ons heen ook offensieve capaciteiten ontwikkelen, zodat bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale of gsm-netwerk van een tegenstander met een druk op de knop is uit te schakelen. Luiijf laat weten dat als Nederland offensieve capaciteiten wil ontwikkelen, het daarmee laat is. "En qua verdediging tegen potentiële aanvallen moet je nu echt aan de weg gaan timmeren."

Reacties (25)
10-11-2009, 09:36 door Anoniem
Tja de vraag is hoe je je wil verdedigen. Veel apparatuur is aangeschaft van Amerika (o.a. Cisco), Israel (o.a. telefoontap apparatuur), China (Huawei bij telecom bedrijven). Ik vermoed dat de producenten altijd wel kennis hebben om deze componenten te misbruiken wanneer hen dit uitkomt.

Offensief is uiteraard wel een stuk makkelijker maar ja, dan moet er wel budget voor zijn en het nut er van benadrukt worden. De vraag is of wij onze acherstand wel in kunnen lopen. Het is beter op dit op Europees niveau te regelen denk ik aangezien er dan ook een grotere vijver is om talent uit te selecteren.
10-11-2009, 09:55 door Syzygy
Gisteren werd in de Tweede Kamer de defensiebegroting van volgend jaar besproken, maar het woord cyber-oorlogsvoering valt nergens.

Wie zou er dan in de Tweede Kamer iets zinnigs over moeten zeggen ??

Eerdaags kunnen we onze PSU dus inruilen voor een laptop met Backtrack ;-)

(voor de jongeren onder ons die denken dat ik een Power Supply bedoel even deze link : http://www.rijksmuseum.nl/collectie/zoeken/asset.jsp?id=NG-1998-8-3&lang=nl)
10-11-2009, 10:10 door wizzkizz
Door Syzygy:
Eerdaags kunnen we onze PSU dus inruilen voor een laptop met Backtrack ;-)
Zal dan waarschijnlijk eerder de PGU zijn, PSU heb je sowieso nodig, of je moet het zonder kleren afkunnen :) Breidt mijn Persoonlijke GevechtsUitrusting maar uit met wat cyberwarfare-middelen :D
10-11-2009, 10:20 door Quux
Ik hoef niet zo nodig in camouflage achter mijn syste(e)m(en) te zitten. Standaard "all black" is goed genoeg voor me...
10-11-2009, 10:24 door Syzygy
@ wizzkizz

;-) Ik zie mezelf niet in een "groene leger outfit" in een zelfgegraven schuttersputje achter die Laptop met Wifi zitten. (voor het echte oorlogsgevoel) hahahaha
10-11-2009, 10:26 door Syzygy
Door Quux: Ik hoef niet zo nodig in camouflage achter mijn syste(e)m(en) te zitten. Standaard "all black" is goed genoeg voor me...

NSB dus !! ;-)
10-11-2009, 13:11 door Anoniem
Ehm..mensen die nooit met de NSB te maken hebben gehad en nooit in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten, zouden beslist een toontje lager moeten zingen voordat er NSB wordt geroepen.

gr.Paul.
10-11-2009, 13:34 door Syzygy
In C1 : Vind ik ook !!
10-11-2009, 13:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-11-2009, 13:54 door Anoniem
Er zijn wel diverse Nederlandse hackers die een handje willen helpen om hun land te helpen?!
10-11-2009, 14:42 door Anoniem
Defensief is goed. Offensief zullen we als klein landje toch altijd achter de feiten aanhobbelen.
Amerika zal deze kennis ook niet delen met ons uit angst dat het hier gestolen wordt.
Ik bedoel, misschien helpen ze wel onze energie centrales te beveiligen. Maar ons hun geheimen vertellen waarmee we die van China 'onschadelijk' zouden kunnen maken is toch even van een heel andere orde.
10-11-2009, 14:59 door Anoniem
Nederland is veel te klein om echt iets te betekenen in het militair wezen. Internationaal stelt NL weinig voor in vergelijking tot de grote landen. Als wij China aanvallen met een cyberattack legt China heel Nederland binnen no time plat. Dus wat is het doel......?

Uiteraard kan het geen kwaad er aandacht aan te besteden. Ik denk wel dat Nederland zich beter kan specialiseren in bepaalde militaire kundigheden. Wij zijn te klein om alles te kunnen wat een grote natie ook kan.
10-11-2009, 15:19 door Syzygy
Ik denk toch dat jullie Nederland als Internet vertegenwoordiger iets te klein inschatten.
Wij (NEDERLAND) hebben de grootste Internet Exchange in Amsterdam (Kruislaan) die qua capaciteit ruim anderhalf keer die van nummer 2 in Los Angeles is.
Dat we waarschijnlijk niet over voldoende hackers met de benodigde kennis beschikken zal wel de bottle neck worden maar onze grenzen staan toch wagenwijd open dus ....... solliciteren maar.
10-11-2009, 15:57 door spatieman
cyberleger?
zoals in cyber poltie, die digtale snelheids controlles houd, om te kijken wie te snel doet downloaden. om de staatskassa te vullen ?
10-11-2009, 16:57 door Anoniem
"Tja de vraag is hoe je je wil verdedigen. Veel apparatuur is aangeschaft van Amerika (o.a. Cisco), Israel (o.a. telefoontap apparatuur), China (Huawei bij telecom bedrijven). Ik vermoed dat de producenten altijd wel kennis hebben om deze componenten te misbruiken wanneer hen dit uitkomt. "

Vreemde argumentatie, tenzij je denkt dat wanneer je je moet verdedigen, de producent van je apparatuur per definitie 'de vijand' is.
10-11-2009, 18:55 door MrBil
Door spatieman: cyberleger?
zoals in cyber poltie, die digtale snelheids controlles houd, om te kijken wie te snel doet downloaden. om de staatskassa te vullen ?
Zo vat ik het ook op!
10-11-2009, 20:17 door Anoniem
"zoals in cyber poltie, die digtale snelheids controlles houd, om te kijken wie te snel doet downloaden. om de staatskassa te vullen ?"

Ik denk eerder aan een cyberleger die aanvallen op systemen van andere landen uit kan voeren. Denk aan de cybersecurity incidenten in Estonie, in Georgie, en onlangs in Zuid-Korea en de VS waar computers te maken kregen met een denial of service attack. Waarbij ik niet wil suggereren dat die aanvallen state sponsored waren.

Regeringen willen wel dat soort capaciteiten bezitten, en zich ook tegen aanvallen van anderen kunnen verdedigen. Ook kan het bij een daadwerkelijke 'warme' oorlog handig zijn indien je ook via internet systemen op het juiste moment uit kan schakelen, bijvoorbeeld om communicatiestromen te verstoren, of te manipuleren, op het moment dat je een land binnenvalt.
11-11-2009, 00:59 door RickD
Ik weet niet hoe het momenteel geregeld is, maar ik denk dat Nederland best wel een Militaire Cyber Eenheid kan gebruiken. Dit bijvoorbeeld om de communicatiemiddelen van het leger en verschillende dienstverlenende instanties te waarborgen. Er moeten plannen zijn als er bijvoorbeeld een EMP gebruikt gaat worden; hoe de communicatie zo snel mogelijk weer optimaal kan werken.

Ook heeft bijvoorbeeld Amerika ontzettend veel geïnvesteerd in netwerken tijdens de oorlogsvoering. Als meer (en gevaarlijkere) landen dat gaan doen, wordt het interessanter om te leren hoe je deze systemen onklaar kan maken. Daarvoor heb je een speciale eenheid nodig.

En misschien kunnen ze er wel een realitysoap van maken in de stijl van 24 ;)
11-11-2009, 01:24 door Anoniem
"communicatiemiddelen van het leger en verschillende dienstverlenende instanties te waarborgen"

Neem me niet kwalijk, maar dat is prietpraat voor gemankeerde managers. Er bestaat niet zo iets als waarborgen voor zaken die we niet in de hand hebben.
11-11-2009, 08:27 door Anoniem
Waar kan ik me aanmelden? Ik zoek een nieuwe baan.
11-11-2009, 08:50 door wizzkizz
Door Peter V:
Het wordt wat anders als je echt elektronische warfare capabilities wil ontwikkelen zoals de VS al jaren doet met z.g. Intruders. Bovenop de staartvleugel van dit vliegtuig vind je een pod die in staat is om bij inschakeling de radardefensie van de tegenstander uit te schakelen.

Als je het over het verdedigen hebt, lijkt me het logisch dat TNO Defensie en Veiligheid het voortouw zal nemen. Cyberdefensie is vrij ingewikkeld en kan alleen door goed opgeleide specialisten worden uitgevoerd.
fyi, aan EOV (elektronische OorlogsVoering) wordt in NL zeker wel aandacht gegeven, maar dat is hoofdzakelijk gericht op het optreden in het veld/ter zee/in de lucht. Dus bij de gewone operaties is er wel degelijk aandacht voor zaken als storen van vijandelijke communicatie, beveiligen van eigen communicatie, stealth-optreden, verstoring van vijandelijke radar etc.

Waar het imo hier om gaat is het specifieke cyber gedeelte, dus de offensieve en defensieve capaciteiten op "het internet". Dat staat volgens mij idd nog behoorlijk niet hoog op de prio-lijst.
11-11-2009, 08:53 door wizzkizz
Door Syzygy: @ wizzkizz

;-) Ik zie mezelf niet in een "groene leger outfit" in een zelfgegraven schuttersputje achter die Laptop met Wifi zitten. (voor het echte oorlogsgevoel) hahahaha

Wat is er nou mooier dan eerst zelf je schuttersput graven en afcamoufleren, daar een glasvezelkabeltje naar toe trekken en gaan met die banaan :P
11-11-2009, 10:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-11-2009, 10:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-11-2009, 11:11 door Anoniem
Dat zal dan wel een soort vreemdelingen legioen moeten worden gezien het feit dat de meeste experts niet door de vereiste screening heen zullen komen. Het vreemdelingen legioen neemt iedereen onder zijn hoede, ongeacht zijn verleden - en ze spreken uitsluitend frans.

eenhoorns gaan altijd in zwart gekleed
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.