image

Politie arresteert man wegens virtuele diefstal

maandag 30 november 2009, 10:41 door Redactie, 8 reacties

De Britse politie heeft voor het eerst iemand gearresteerd wegens de diefstal van virtuele karakters. Het ging om het online spel RuneScape, dat meer dan tien miljoen spelers heeft. Via een phishing scam wist de man de inloggegevens van spelers te bemachtigen, om er vervolgens met hun online karakters en spullen vandoor te gaan. Spelers zijn vaak jaren bezig met het opbouwen van hun karakter. De man werd vorige week dinsdag door de Britse cyberpolitie aangehouden. Volgens experts is de zaak ongekend voor Groot-Brittannië.

Echte wereld
Er wordt vaker geklaagd over de diefstal van virtuele goederen, maar omdat die alleen in de virtuele wereld bestaan, is het lastig om te zeggen of die enige waarde in de echte wereld hebben. Veel spelontwikkelaars staan de verkoop van goederen en karakters niet toe, maar er is geen wet die het verbiedt. De ontwikkelaar van RuneScape laat weten dat de meeste hacking incidenten het werk van slechts een handjevol individuen is.

Vorig jaar stelde een Nederlandse rechter al vast, dat virtuele diefstal ook diefstal is. Ook toen ging het om het spel RuneScape. Het jaar daarvoor arresteerde politie een 17-jarige jongen wegens het stelen van virtuele meubels uit Habbo Hotel.

Reacties (8)
30-11-2009, 11:01 door Anoniem
LOL

Ja natuurlijk heeft het waarde. Mensen betalen ervoor.
30-11-2009, 11:18 door [Account Verwijderd]
Moet deze persoon nu naar een virtuele cel of krijgt hij een virtuele enkelband? En is er een uitleveringsverdrag met RunEscape?
30-11-2009, 12:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-11-2009, 13:17 door Anoniem
WTF! Omdat iemand anders een spelletje speelt met jou imaginaire spulletjes? Hoe diep zijn we gezonken?
30-11-2009, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem: WTF! Omdat iemand anders een spelletje speelt met jou imaginaire spulletjes? Hoe diep zijn we gezonken?
En als ik jou spullen steel die jij gekocht heb, of dingen van jou steel waar jij jaren aan gewerkt heb. (Tastebare spullen in dit geval) dan ben jij ook diep gezonken als jij dan aangifte doet.
30-11-2009, 14:00 door spatieman
nou.
als JIJ een bepaald spel speelt, waar je jaren de moeite voor gedaan hebt om dat bepaald karakter te trainen, en skills te leren.
en een wanabee Gamemaster of Sage, die je een scam stuurt, of ingame je doet bedreigen (wat trouwens laats een maat van me gebeurd is, en ook nog zo dom was om zijn account gegevens tegeven (sukkel is dus 2 jaar kwijt, en zijn account wordt nu gebruikt voor te spammen))

tja....
maar games zoals Second life, daar wordt zwaar met echt geld mee omgegaan, als je daar genaaid worden, ben je echt de lul.
30-11-2009, 14:14 door awesselius
Wat als je nu dus malware tegenkomt die via jouw machine met jouw geschraapte gegevens zo'n ding steelt, de boel wist na succesvol overnemen van zo'n account...... Volgens de logfiles ben jij de dader. Hoe ga je bewijzen dat je dat niet bent geweest?

M.a.w. het automatiseren van inbreken in een spel, stelen van accounts c.q. goederen en dan de schuld op een ander schuiven is hiermee kinderspel.

- Unomi -
02-12-2009, 16:33 door Anoniem
Door Insider: Moet deze persoon nu naar een virtuele cel of krijgt hij een virtuele enkelband? En is er een uitleveringsverdrag met RunEscape?

Ja, je wordt gevirtualiseerd en in je systeem gebeamd. Vervolgens moet je de hele dag virtuele trolenpoep opruimen...voor 6 jaar lang.;-P

But seriously, diefstal is diefstal. Voor veel online games wordt gear en skills gewoon betaald.Om maar niet te spreken over eventuele persoonlijke informatie die gekoppeld is aan je account. NAW, creditcard gegevens, etc
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.