image

Obama wil elektronisch patiëntendossier verplichten

dinsdag 8 december 2009, 15:28 door Redactie, 10 reacties

Barack Obama wil dat elke Amerikaan in 2014 over een elektronisch patiëntendossier (EPD) beschikt en dreigt zorgverzekeraars met strenge boetes als ze het EPD niet op tijd implementeren, maar ook in Amerika maakt men zich zorgen over privacy en veiligheid. In theorie heeft het EPD verschillende voordelen, maar zodra de Amerikaanse variant gereed is, is er sprake van een gigantische database met de meest gevoelige en persoonlijke informatie van honderden miljoenen Amerikanen. Een zeer aantrekkelijk doelwit voor marketeers, identiteitsdieven, kwaadwillend personeel en verzekeringsbedrijven.

Net als in Nederland ligt ook de beveiliging van Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstellingen onder vuur. Tachtig procent van de instellingen kreeg het afgelopen jaar met zeker één incident te maken waarbij medische gegevens werden gestolen of verloren. Verder vindt 70% van de ondervraagde IT-managers dat het senior management privacy en databeveiliging niet belangrijk vindt en 53% zegt dat hun organisatie niet voldoende maatregelen neemt om de privacy van patiënten te beschermen.

Identiteitsdiefstal
Dit kan leiden tot een nieuw soort misdrijf, namelijk medische identiteitsdiefstal, waar een crimineel zich voordoet als een ander persoon en een medische behandeling krijgt, op kosten van het slachtoffer. Hierbij zijn zowel het slachtoffer, wiens gegevens misbruikt zijn en met verkeerde medische informatie worden bijgewerkt, als de verzekeraar die voor de crimineel betaalt, de dupe.

Misbruik
Het beschermen van elektronische patiëntendossiers tegen misbruik door ziekenhuispersoneel is lastig. Ontwikkelaars werken aan algoritmes die misbruik moeten detecteren, door bijvoorbeeld de achternaam van de zorgverlener die een EPD opvraagt met die van de patiënt te vergelijken, of te controleren of het woonadres in de buurt van de patiënt is. "Stel je voor dat een man zijn vrouw mishandelt. Zij verlaat hem en gaat naar het ziekenhuis voor een behandeling. Als de man in het ziekenhuis werkt, hoe wordt haar privacy dan beschermd?" vraagt Deborah Peel zich af, oprichter van Patient Privacy Rights.

Volgens haar worden bij misbruik van patiëntendossiers, zoals bij Britney Spears en "Octomom", vaak de verplegers ontslagen of geschorst, maar blijven de artsen buiten schot. Zij wil dat patiënten voor elke toegang tot hun dossier toestemming geven. Dat legt echter de last bij de patiënt, aangezien die bij elke transactie betrokken wordt. Die moet kundig genoeg zijn en ervoor zorgen dat er geen gegevens ontbreken die hem later kunnen opbreken, waarschuwt Lisa Gallagher van de Healthcare Information and Management Systems Society.

Reacties (10)
08-12-2009, 15:31 door Syzygy
Barack Obama wil dat elke Amerikaan in 2014 over een elektronisch patiëntendossier (EPD) beschikt en dreigt zorgverzekeraars met strenge boetes als ze het EPD niet op tijd implementeren,

Ja stukken beter nou dat Bush weg is !!

YES I CAN !!!
08-12-2009, 16:45 door Anoniem
Nou hadden we in de US of A toch al niks meer te zoeken. Enige waar ik bang voor ben is dat wat die gek daar wil hier over een paar jaar ook gebeurt.

IK WIL GEEN EPD!

Ik zie alleen maar nadelen en geen enkel voordeel - mijn oma is ook in de 90 geworden zonder enige vorm van dossier...
08-12-2009, 22:29 door Anoniem
Mooi! nu kunnen we er ook nog op wacht tot de Verenigde Staten inzage eist in Europese EPD systemen!
09-12-2009, 08:20 door Kyentei
Door Anoniem: Nou hadden we in de US of A toch al niks meer te zoeken. Enige waar ik bang voor ben is dat wat die gek daar wil hier over een paar jaar ook gebeurt.

IK WIL GEEN EPD!

Ik zie alleen maar nadelen en geen enkel voordeel - mijn oma is ook in de 90 geworden zonder enige vorm van dossier...

*met dezelfde verrote caps-lock toets*
JE WOONT OOK NIET IN THE STATES

We hebben toch ook geen regeling dat we op onze 16e al auto mogen rijden en pas op onze 21e bier mogen drinken? Jeetje dames, aanstellen is ook een vak hoor ;-) Mocht het ooit in Nederland komen zien we wel wat we er tegen die tijd aan kunnen doen, aanstellers.

Laat de U.S. daar lekker mee op haar bek gaan, who cares. Mochten we het over nemen uit de U.S., is er tegen die tijd al iets mis mee gegaan daar ;-)
09-12-2009, 09:06 door Anoniem
Door Kyentei:
Door Anoniem: Nou hadden we in de US of A toch al niks meer te zoeken. Enige waar ik bang voor ben is dat wat die gek daar wil hier over een paar jaar ook gebeurt.

IK WIL GEEN EPD!

Ik zie alleen maar nadelen en geen enkel voordeel - mijn oma is ook in de 90 geworden zonder enige vorm van dossier...

*met dezelfde verrote caps-lock toets*
JE WOONT OOK NIET IN THE STATES

We hebben toch ook geen regeling dat we op onze 16e al auto mogen rijden en pas op onze 21e bier mogen drinken? Jeetje dames, aanstellen is ook een vak hoor ;-) Mocht het ooit in Nederland komen zien we wel wat we er tegen die tijd aan kunnen doen, aanstellers

Mooi toch die afwachtende houding!
Als het ooit in Nederland komt dan ben je al te laat.
Tegen die tijd zijn er al tonnen/miljoenen uitgegegeven en is er geen weg terug meer.
Als we dit niet willen, dan is nu de tijd gekomen om dat heel duidelijk te maken!
09-12-2009, 09:44 door Anoniem
Het is niet alleen dit dossier, maar er komt ook een groep adviseurs die beslissen of je hulp krijgt of niet. Eigenlijk beslissen ze over je leven, met alle gevolg. Ook burgers die nog voor de goede dingen opkomen, en waar ze vanaf willen , kunnen via deze dossier erg lastig worden gemaakt. We hebben vroeger naar Rusland gewezen, maar het lijkt hier erger te worden dan ooit in deze landen is geweest. De vrijheid wordt steeds minder voor de burgers, en het rare is dat al die mensen die beslissen, lid zijn van de B)ilderbergroep of de verbonden VM33. Wat we nu zien in A)merika zal ook in Nederland komen. want veel leiders zijn lid vandelfde club. Vandaar dat al de miljarden voor de gekste dingen uit Nederland wordt weggesluisd. De grote protesten in A)merika komt zelfs niet in de krant en op tV. Wel die onzinnige verhalen rond de acteurs.
09-12-2009, 11:14 door Preddie
Door Anoniem: Het is niet alleen dit dossier, maar er komt ook een groep adviseurs die beslissen of je hulp krijgt of niet. Eigenlijk beslissen ze over je leven, met alle gevolg. Ook burgers die nog voor de goede dingen opkomen, en waar ze vanaf willen , kunnen via deze dossier erg lastig worden gemaakt. We hebben vroeger naar Rusland gewezen, maar het lijkt hier erger te worden dan ooit in deze landen is geweest. De vrijheid wordt steeds minder voor de burgers, en het rare is dat al die mensen die beslissen, lid zijn van de B)ilderbergroep of de verbonden VM33. Wat we nu zien in A)merika zal ook in Nederland komen. want veel leiders zijn lid vandelfde club. Vandaar dat al de miljarden voor de gekste dingen uit Nederland wordt weggesluisd. De grote protesten in A)merika komt zelfs niet in de krant en op tV. Wel die onzinnige verhalen rond de acteurs.

Dergelijke incidenten vinden nu ook al plaats, doordat artsen maar wat opschrijven en dat door een andere weer anders wordt geinterpeteerd als de intensie waarmee iets genoteerd is. Een kennis is inmiddels als 4 jaar bezig om opnieuw geopereerd te worden aan het knie. Maar omdat het dossier op spookachtige wijze bij de verzekering te recht is gekomen dat dat haar op operatie niet verzekert omdat er een regel in het dossiers zou staan dat de verzekering recht geeft niet te hoeven uit keren.

Toen mevrouw de problemen dat bij de arts neerlegde vond die het onzin en geloof er niks dat de verzekering op welke manier inzage zou hebben in haar dossiers. Deze verklaring werd vervolgens in het dossier genoteerd, in de trant dat mevrouw paranoide zou zijn en waan beelden had omdat ze denkt dat de verzekering haar dossier in kan zien ( terwijl dat ook echt zo is) . Met als gevolg dat de vervangende arts dat verkeerd geinterperteerd had en dacht dat mevrouw gek worden zou zijn en heeft haar laten opnemen in een psychiatrische inrichting, waar ze zoveel medicijnen kreeg dat er geen normaal woord meer uit kwam.... Inmiddels hebben ze daar ingezien dat er niks mis wat met mevrouw.

Ze kan helaas niet lopen, kan niet geopereerd worden omdat de verzekering niet uitkeert, zelf betalen is geen optie daar heeft ze domweg het geld niet voor. Maar nu wordt er wel verwacht dat mevrouw gaat soliciteren en weer aan het werk gaat ..... en dit allemaal omdat we allemaal werken met één en dezelfde tekst die door meerdere mensen op verschillende manier geinterperteerd kan worden ..... mevrouw ziet op dit moment het leven niet meer zitten en praat dagelijks over mogelijke zelfdoding omdat ze letterlijk gek wordt van het feit dat niet meer naar haar geluisterd wordt maar alles op basis van het dossier gebeurt.
09-12-2009, 11:46 door spatieman
is toch simpel.
het EU en US EPD wordt dadelijk onderdeel van google health.
plus..
Obama bin hitler, kan op basis van medische gegevens ook nog eens mensen weigeren om naar de US te komen..
10-12-2009, 09:33 door Mindcon
Welcome to the EPD Globalization,
http://www.nujij.nl/zorghervorming-in-vs-stap-dichterbij.7201212.lynkx
19-12-2009, 01:04 door Anoniem
Kijk onze Obama laat zijn ware aard steeds meer zien. De so called nobelprijs vredeman stuurt eerst extra troepen en voert meer oorlog dan zijn voorganger, laat dadelijk alles half achter om de volgende oorlog te stimuleren en nu komt de echte aap uit de mouw voor zijn nieuwe medicare plannen; een volgende stap in de electronische dictatuur: een verplicht EPD. Een grote schande voor democratie, vrijheid en burgerreachten en de amerikanen slapen rustig verder op het deuntje befehl ist befehl waarin ze keurig opgevoed worden.... triest...triest...triest...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.